Kvietky na tortu zo sušeného mlieka fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 25. mája 2011

Keď ešte nebolo vymyslené MMF, tak som si kvietky na tortu robila takto.

30 - 50 minút
príprava

Suroviny

2 KL
1 KL
asi 1 ml
 na potretie podložky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si: fólia na vysvedčenie, decový pohárik, valček z umelej hmoty, špáratká.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do tanierika dáme 2 KL sušeného mlieka, 1 KL práškového cukru, opatrne pridáme asi 1 ml vody - po kvapkách. Lyžičkou to spolu premiešavame.Vznikne nám plastelínová hmota.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hmotu ešte premiešame rukami ( medzi prstami ) a prifarbíme potravinárskou farbou.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počas robenia lupienkov máme ostatnú hmotu prikrytú, aby neobschla. Z hmoty si kúsok odoberieme a urobíme šúľok.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ten nakrájame na menšie kúsky, ktoré použijeme ako stred kálie ( kaly ).

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom si jemne potrieme olejom rozstrihnuté mikroténové vrecko. Medzi vrecko vložíme kúsok hmoty, ktorú rozgúľame decovým pohárikom ( kto má profesionálne pomôcky na prácu s marcipánom, samozrejme použije tie, ja som všetky požičala kamoške, tak som si musela poradiť takto ).

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hmotu máme stále medzi mikr. vreckom. Rozgúľame na hrúbku menej ako 1 mm.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ostrým vykrajovadlom na malé pagáčiky vykrojíme koliesko. Na koliesko položíme tyčinku. Pritlačíme a vznikne malá kália ( kala ).

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zospodu kálie ( kaly ) napichneme špáradlo, ktoré takto ponapichujeme na polystyrén a necháme stvrdnúť - obschnúť.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Odobrali sme si hmotu a prifarbili na zeleno. Postupovali sme tak isto ako pri káliach ( kalách ). Môžeme použiť dva druhy lístkov. Jedny vykrajujeme hladkým vykrajovadlom, druhé vykrajujeme radielkom. Trochu ich vytvarujeme.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu sme si hmotu zafarbili na červeno, ako prvé sme si urobili malé kuželky.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hmotu sme opäť dali medzi fóliu, rozgúľali a vykrojili koliesko, ktoré sme ovinuli okolo kuželky a na spodnej časti pritlačili.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Postupne sme pridávali lupienky až vznikla ruža.Aby nebola ružička zospodu veľká, odrežeme z nej.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Opäť zospodu napichneme na špáradlo a dáme sušiť. Sušíme ich najmenej 2 - 3 h. A takto máme ružičky pripravené na tortu.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    No a toto bol môj prvý pokus o čoko - ružičku.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A takto vyzerajú ružičky na mojej narodeninovej torte.

    Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

51 komentárov k receptu
Taketo kvietky z marcipánu ma naučila asi pred 15 rokmi jedna pani kuchárka,ktorá bola so mnou na liečení.Veľmi nechcela,ale kým sme išli domou ,tak mi to svoje tajomstvo prezradila.Kúpila som si čo bolo treba a učila sa.Vtedy som narobila kvietkov na celý rok.Odvtedy som robila iba tieto.Až ked som začala chodiť na varechu,tak som zistila a naučila som sa robiť aj iné.Inač sú veľmi pekne,aj na tortičke.
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za príspevky, som rada, že som Vám urobila radosť. Naberte len odvahu a skúste, je to ako keď ste sa v detstve hrali s plastelínou. Jedna moja rada ešte pre tie, ktoré budete ružičky zo sušeného mlieka robiť, ak si ich urobíte trochu do zásoby, neskladujte ich v uzatvorenej dóze. Radšej v papierovom vrecku a potom dať do dózy ale nezatvoriť.
Ďakujem, recept odkladám, ale veľmi si neverím. Už som ich raz skúšala podľa podrobného popisu aj s fotografiami. Marcipán som asi mala mäkký, lupienky nechceli držať tvar, ktorý som im dala, stále sa ohýnali dole. Ale skúsim ešte raz, hádam sa to konečne podarí.
Ešte som takéto niečo neskúšala, dúfam, že trochu tej umeleckej tvorivosti vo mne je ( niekedy som maľovala ornamenty a aj ruže), aj by som skúsila. A ešte , Mariaklara, ak si to uložím do sáčku, kde to mám dať, do chladničky, najmä ak sú letné teploty a chcem to dlhšie uschovať pre prípad potreby ?
@evanaaa , nie, ani do chladničky, treba to odložiť v tom papierovom vrecku ( sáčku ) na suché chladné miesto. Ja to mám v špajzy ako som písala vyššie, nezatvoriť vrchnákom. Ono to ešte pracuje - dýcha.
dakujem pekne za postup pri spracovaní,už dlho sa odhodlavám naučiť bsa robiť s marcipánomm,tak dnes som sa rozhodla,že sa dá robiť i ľahšie.Ružičky sú prekrásne...
Ešte raz sa chcem všetkým poďakovať za uznanie. Veľmi to hreje pri srdiečku. @ancicka , aj v mojom okolí sú ľudia, ktorí si v tajnosti držia tento recept. Ale prečo ? nech to skúsia aj ostatní.
Krásne ružičky, len je s nimi veľa práce, konečne viem ako na to. U nás pečie cukrárka torty a dáva na ne ružičky, ktoré robí z gumových cukríkov, sú jedlé a deti sa na nich , ak sme si u nej objednali tortu dokázali pobiť.
tak ja skusam - trenujem s detskou pastelinou, co tu maju a ruzicky sa mi daria jedna radost, ale so suseneho mlieka som este nerobila, iba z praveho marcipanu, mam volajake detske susene, zeby som v takom malom mnozstve skusila? aspon ako trening :)
@magda24 , ďakujem, ale keby si videla, aké kvety robí dnes moja dcéra po dvoch rokoch, vlastne to som ju ja "nakopla" k tomu, aby začala robiť a piecť torty. Ak má chuť, pozri si ich na Torty od mamy. Má skoro takú istú prezývku, ako ja tu.
@mariaklara



Robil som ružu z marcipánu... použil som tvoju techniku tvarovania ruží.Tvoje ruže a tvoja práca je neskutočne pekná.Srdečná vďaka
a prajem ti všetko dobré
Máš môj obdiv.Tvoje ruže sú neskutočne pekné.
tortu a aj ružu som robil ja nič moc,ale tvoj rcp mám uložený a nedám si pokoj pokiaľ to nebudem
Samozrejme,ze sú tvoje ruže nádherné,len všimni si tam som sa opakoval
dvakrát neskutočne pekné.Ale nemal som to zamotávať
@mariaklara
Ja som tú ružu robil prvý krát a to z pravého marcipánu.Nikdy v živote som takú hmotu nedržal v ruke.Lepilo sa mi to aj za ušami ! Robil som
ju na tortu."Nechci vedieť,že ako som ten marcipán vaľkal.Iste som zostarel o desať rokov.Chcem sa naučiť tvoj postup prípravy.
Ešte raz pekne ďakujem.
pozdravujem Ťa @mesiar , nesmieš byť sklamaný z tých marcipánových ružičiek, používal si pri robení solamyl? Nie však gustin, solamyl je zemiaková múčka. Odstrihni si štvorec gázy cca 7x7cm, do stredu si daj za kávovú lyžičku solamylu a zviaž, vznikne ti taký batôžtek, tým si potom opatrne poprašuj prac.podložku, na ktorej vaľkáš marcipánovú hmotu. Vlastne sa ti to nebude lepiť. Z marcipánovej hmoty sa dajú robiť tenšie lupienky aj lístky. Ja keď som robila tieto zo suš. mlieka, ešte som marcipán poriadne nepoznala. Ešte moja poznámka: ak máš malú koreničku, ale hustú, tak ju môžeš použiť namiesto gázy. verím, že to zvládneš, držím Ti päste.... Ja osobne mám chuťovo veľmi rada tieto zo suš. mlieka, nie sú také presladené. :-))

Pridaj komentár k receptu: