Kvietky na tortu zo sušeného mlieka (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Keď ešte nebolo vymyslené MMF, tak som si kvietky na tortu robila takto.
Postup
- Pripravíme si: fólia na vysvedčenie, decový pohárik, valček z umelej hmoty, špáratká.
- Do tanierika dáme 2 KL sušeného mlieka, 1 KL práškového cukru, opatrne pridáme asi 1 ml vody - po kvapkách. Lyžičkou to spolu premiešavame.Vznikne nám plastelínová hmota.
- Hmotu ešte premiešame rukami ( medzi prstami ) a prifarbíme potravinárskou farbou.
- Počas robenia lupienkov máme ostatnú hmotu prikrytú, aby neobschla. Z hmoty si kúsok odoberieme a urobíme šúľok.
- Ten nakrájame na menšie kúsky, ktoré použijeme ako stred kálie ( kaly ).
- Potom si jemne potrieme olejom rozstrihnuté mikroténové vrecko. Medzi vrecko vložíme kúsok hmoty, ktorú rozgúľame decovým pohárikom ( kto má profesionálne pomôcky na prácu s marcipánom, samozrejme použije tie, ja som všetky požičala kamoške, tak som si musela poradiť takto ).
- Hmotu máme stále medzi mikr. vreckom. Rozgúľame na hrúbku menej ako 1 mm.
- Ostrým vykrajovadlom na malé pagáčiky vykrojíme koliesko. Na koliesko položíme tyčinku. Pritlačíme a vznikne malá kália ( kala ).
- Zospodu kálie ( kaly ) napichneme špáradlo, ktoré takto ponapichujeme na polystyrén a necháme stvrdnúť - obschnúť.
- Odobrali sme si hmotu a prifarbili na zeleno. Postupovali sme tak isto ako pri káliach ( kalách ). Môžeme použiť dva druhy lístkov. Jedny vykrajujeme hladkým vykrajovadlom, druhé vykrajujeme radielkom. Trochu ich vytvarujeme.
- Tu sme si hmotu zafarbili na červeno, ako prvé sme si urobili malé kuželky.
- Hmotu sme opäť dali medzi fóliu, rozgúľali a vykrojili koliesko, ktoré sme ovinuli okolo kuželky a na spodnej časti pritlačili.
- Postupne sme pridávali lupienky až vznikla ruža.Aby nebola ružička zospodu veľká, odrežeme z nej.
- Opäť zospodu napichneme na špáradlo a dáme sušiť. Sušíme ich najmenej 2 - 3 h. A takto máme ružičky pripravené na tortu.
- No a toto bol môj prvý pokus o čoko - ružičku.
- A takto vyzerajú ružičky na mojej narodeninovej torte.