Foto: siisa
Týmto receptom by som chcela ukázať, že ani pri pečení s kváskom nie sme obmedzení ničím. Že úplne všetko si môžeme doma upiecť v Zobraziť celý popisTýmto receptom by som chcela ukázať, že ani pri pečení s kváskom nie sme obmedzení ničím. Že úplne všetko si môžeme doma upiecť v tej zdravšej podobe. Ak použijete pri pečení špaldovú, alebo pšeničnú celozrnnú múku, je to ešte lepšia voľba. Ja začínam s tými klasickými receptami, neskôr prídu aj vylepšené a zdravšie :) No a toto je môj recept.
Postup
-
1
Na upečenie tohto chleba je potrebný biely pšeničný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke v uzavretej nádobe. Večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne : z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál. Ďalej pridáme 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
- 2
Ráno skontrolujeme kvások. Pšeničný kvások je šikovnejší ako ražný, nemusíme sa báť, že nevykvasil, tak môžeme smelo začať s miesním cesta. Miesime ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý pšeničný rozkvas, potom všetko okrem mlieka a soli. Pridáme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime približne 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme do igelitu necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po pol hodine pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote.
- 3
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku. Už veľmi nemúčime. Rukou ho trochu premiesime, ale už nezapracúvame do neho veľa múky, iba toľko múky, aby sa nám na ruky nelepilo cesto.
- 4
Pripravíme si formu, ktorú vymastíme olejom. Na toto množstvo, ktoré tu uvádzam som použila menšiu formu ako tú v ktorej pečiem chlieb. Forma by mala mať tak 25 - 30 cm. Nie viac ani menej. Rukami cesto natiahneme na obdĺžnik, široký ako je dlhá forma. Nie veľmi na tenko. Potom cesto stočíme ako roládu a vložíme do formy.
- 5
Potom cesto stočíme ako roládu.
- 6
A vložíme do formy.
- 7
Formu s cestom zabalíme do igelitu a necháme kysnúť.
- 8
Takto krásne nám narástol. Trošku sa prilepil na igelit a pokazil si na vrchu fasádu :)
- 9
Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a začína sa ním plniť forma, predhrejeme si rúru na 230 °C. Potom dáme cesto vo forme do rúry. Teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Pečieme 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.
- 10
A takto sme si dnes ráno pochutnali na toastoch :)
- 2
Milá @Jack , viem, že sa stále opakujem, ale kto raz skúsi domáci kváskový chlebik, už iný nechce....snáď len totálny lenivec. Ale tu ste všetci šikovní a do varenia, pečenia žhaví, tak niet čo riešiť. Pošlem sestre toho kvásku viac, tak si potom rozmnožte. Ďakujem za milý komentárik :)
Milá ♥ @Chica114 ♥, ďakujem za pochvalu, pošlem kurierom na koštovku ? :DDDD
Milá @Jajaja3 , ak použiješ ražný kvások, bude to stále len chlebík, ktorý síce môžeš použiť aj ako toast, ale ako toast sa to ani tváriť nebude. Na toast je najlepšie pšeničný kvások, ktorý tomu chlebu dá jemnú štruktúru a taký chleba to potrebuje. Ale pšeničný kvások si môžeš urobiť aj z ražného aktívneho kvásku. Ja som to tiež tak urobila. Nechcelo sa mi začínať s pšeničným kváskom úplne od začiatku, keď som mala doma úžasný vysoko aktívny ražný kvások. Tak som raz večer zobrala 1PL ražného kvásku a k nemu pridala 2 PL pšeničnej múky. Nechala na linke kvasiť. Na druhý večer som urobila to isté , z toho vykvaseného som odobrala 2 PL a pridala 3 PL pšeničnej múky. Na tretí večer som urobila to isté , z toho vykvaseného som odobrala 2 PL a pridala 3 PL pšeničnej múky. A stále takto. To isté som robila 6 dní. Kvások začal pracovať. Takto som získala 90% pšeničný kvások. A môžeš potom na ďalší deň piecť. Na kvalitný pšeničný kvások by si musela čakať mesiace. Ten kvások čo zostáva potom celom procese si môžeš dať do jedného pohára do chladničky a použiť úplne normálne na lievance. Myslím, že aj do chleba, tiež sa tomu nič nestane. Ďakujem za komentárik :)
Milá Izka, ďakujem veľmi pekne za milé slová, vážim si to :)
Veru domáce je domáce, vieme čo tam dáme :)) ďakujem :)
Milý @Patroveckypitrs , ja mäskom tiež neohrdnem :) Takže sa teším na každý tvoj recept pre mäskožrútkov :) A ak sa rozhodneš kváskovať, čo i len chlebík si upiecť...som tu, môžeš sa na mňa obrátiť :) Poteším sa :) Ďakujem za milý komentár a prajem pekný deň :)
Moja milá @Haji , to vieš keď je čas venujem sa tomu čo ma baví :) Ďakujem za pochvalu, od teba vždy poteší :) Pekný večer želám :)
Ďakujem :)
Veru máš ty pravdu, chlieb náš každodenný :) Ten je na stole vždy :)
Ďakujem moja milá @Monty , myslím že chleby som už vyčerpala :) úž iba tie isté len v zdravšom prevedení :)
jeeej, si zlatá, ďakujem za radu...potrebujem ťa tu mať častejšie :) chýba mi konzultant :)
v bode 1 sa píše: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 2 - 3 PL do misy z plastu
v bode 2 sa píše zase toto: nezabudnime si odložiť 2 - 3 PL do pohára do chladničky ),
Tak preco si mám odkladat kvasok v bode 2, ked kvasok mam uz v chladnicke z bodu 1??? Treba ten prvy kvasok vyhodit a nahradit ho s tym prikrmeným?
Potrebujem vysvetlenie, aby som pochopila cele to kváskovanie.
Dakujem za instrukciu. :-)
Ahoj milá @Marienka44 , pokúsim sa ti odpovedať na otázku. Keďže sa kvások uchováva v chladničke, každý , kto kváskuje má v chladničke odložený kvások. Nie každý si odkladá rovnaké množstvo kvásku. Niekto viac a niekto len tie 2 -3 PL, ktoré predstavujú štandardné množstvo.
Takže ak som napísala v bode 1 : * z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 2 - 3 PL do misy z plastu* , tak si do misy dáme buď všetko ( ak si odkladáme 2-3 PL) alebo proste odoberieme 2-3 PL a zvyšok zostane v pohári v chladničke. Má to trvácnosť týždeň, tak ja z toho čo zostane robievam napr. lievance alebo ho usuším a uskladním a darujem.
Ak som napísala v bode 2: ( nezabudnime si odložiť 2 - 3 PL do pohára do chladničky ) napísala som to preto, lebo z kvásku si po každom pečení musíme odložiť kvások na budúce pečenie.
Je jasné, že najjednoduchšie je mať v chladničke 2-3 PL kvásku, pri pečení pridať len potrebné množstvo podľa receptu a potom nám zostane zasa len 2-3 Pl kvásku na ďalšie pečenie.
Kvások sa používa nielen pri pečení , ale aj varení a taký náruživý kváskovač ho má aj v dvoch pohároch, aby ho mohol hocikedy použiť.
Kvások málokto vyhadzuje.
Dúfam, že si z toho niečo pochopila, ak ešte sú nejaké otázky....sem s nimi.
Som rada, že sa o kváskovanie zaujímaš. Ďakujem za komentárik.
Ty brďo, ja padám na zadok. Máš ho rozprávkový milá @Jack . Normálne nenachádzam slov, už na foto vidieť že je hebký ako páperko. Ja som ho už dávno nerobila, normálne že ho upečiem. Aj so sestrou idete na raketový pohon sa mi vidí :D Robíte mi takú veľkú radosť, že čo som bola bez nálady, tak ste mi ju dnes obe vylepšili. Ďakujem ti, že si vyskúšala a aj pridala foto. A to že chutí ma teší ešte viac. Ja keď som začala kváskovať, myslela som si, že to iba chlebík sa dá. Potom som našla nejaké recepty a skúšala. Neskôr som začala sama prerábať kvasnicové na kváskové. Všetky recepty tu na vareche sú moje prvotiny. Určite si ich časom každý prispôsobí podľa seba. Som na teba milá @Jack , veľmi pyšná. ♥ Ďakujem ♥ Minule som ti písala, že ti držím palce, ale ty už žiadne palce nepotrebuješ, zvládneš všetko aj bez nich !
Tak toto sa stáva, to vieme, že pri kváskovaní s tým musíme rátať. A presne ako píšeš, nemal isť hneď do formy. Potreboval aspoň 2 hodiny prekladať z dôvodu, že ho chceme mať jemnejší. A aj múka sa zdá byť iná. Neviem akú si použila. Dať do vajca a opražiť :) bude fajn
Ty brďo, ja padám na zadok. Máš ho rozprávkový milá @Jack . Normálne nenachádzam slov, už na foto vidieť že je hebký ako páperko. Ja som ho už dávno nerobila, normálne že ho upečiem. Aj so sestrou idete na raketový pohon sa mi vidí :D Robíte mi takú veľkú radosť, že čo som bola bez nálady, tak ste mi ju dnes obe vylepšili. Ďakujem ti, že si vyskúšala a aj pridala foto. A to že chutí ma teší ešte viac. Ja keď som začala kváskovať, myslela som si, že to iba chlebík sa dá. Potom som našla nejaké recepty a skúšala. Neskôr som začala sama prerábať kvasnicové na kváskové. Všetky recepty tu na vareche sú moje prvotiny. Určite si ich časom každý prispôsobí podľa seba. Som na teba milá @Jack , veľmi pyšná. ♥ Ďakujem ♥ Minule som ti písala, že ti držím palce, ale ty už žiadne palce nepotrebuješ, zvládneš všetko aj bez nich !
Siisa rozkvas bol z psenicnej celozrnej a zbytok uz podla receptu. Uz ked som rozkvas pripravila tak az vtedy som si uvedomila, ze mala ist hladka ;-))) Nevadi, chutovo je dobry. Takze sa to tahalo uz od vcera :-))
Inac vcera som robila aj moravske kolace podla tvojho receptu na chodske kolace . Aj dnes su vyborne:-))) Foto mas pripojene
Ďakujem, aj tebe pekný večer :)
S pšeničným kváskom je to iné ako s ražným, treba zopár vecí skúsiť a potom to pôjde. Tento recept sa dá aj s ražným, ale už to nie je ono. Chlebík nemá takú chuť, ako by sa očakávalo.