Kváskový toastový chleba fotorecept

siisa - fotkasiisa, 11. septembra 2016
Kváskový toastový chleba (fotorecept)
Foto: siisa

Týmto receptom by som chcela ukázať, že ani pri pečení s kváskom nie sme obmedzení ničím. Že úplne všetko si môžeme doma upiecť v Zobraziť celý popisTýmto receptom by som chcela ukázať, že ani pri pečení s kváskom nie sme obmedzení ničím. Že úplne všetko si môžeme doma upiecť v tej zdravšej podobe. Ak použijete pri pečení špaldovú, alebo pšeničnú celozrnnú múku, je to ešte lepšia voľba. Ja začínam s tými klasickými receptami, neskôr prídu aj vylepšené a zdravšie :) No a toto je môj recept.

Suroviny

Cesto:
160 g
100 g
100 ml
50 g
1 PL
150 g
1 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Na upečenie tohto chleba je potrebný biely pšeničný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke v uzavretej nádobe. Večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne : z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál. Ďalej pridáme 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Pšeničný kvások je šikovnejší ako ražný, nemusíme sa báť, že nevykvasil, tak môžeme smelo začať s miesním cesta. Miesime ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý pšeničný rozkvas, potom všetko okrem mlieka a soli. Pridáme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime približne 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme do igelitu necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po pol hodine pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote.

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku. Už veľmi nemúčime. Rukou ho trochu premiesime, ale už nezapracúvame do neho veľa múky, iba toľko múky, aby sa nám na ruky nelepilo cesto.

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si formu, ktorú vymastíme olejom. Na toto množstvo, ktoré tu uvádzam som použila menšiu formu ako tú v ktorej pečiem chlieb. Forma by mala mať tak 25 - 30 cm. Nie viac ani menej. Rukami cesto natiahneme na obdĺžnik, široký ako je dlhá forma. Nie veľmi na tenko. Potom cesto stočíme ako roládu a vložíme do formy.

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto stočíme ako roládu.

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A vložíme do formy.

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Formu s cestom zabalíme do igelitu a necháme kysnúť.

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto krásne nám narástol. Trošku sa prilepil na igelit a pokazil si na vrchu fasádu :)

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a začína sa ním plniť forma, predhrejeme si rúru na 230 °C. Potom dáme cesto vo forme do rúry. Teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Pečieme 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A takto sme si dnes ráno pochutnali na toastoch :)

    Kváskový toastový chleba (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jack
Nádhera.U nás tiež ide toustový chlebík veľa,ale domáci musí byť fajnovýýý.Ja neviem,normálne mám chuť začať s tým kváskom.Keď vidím,ako ti to krásne vykysko.Ja tiež keď robím kysnuté cesto a vykysne to takto nádherne,tak mi až srdce od radosti poskočí.No a ešte keď aj kvások si sama urobíš,asi by som to "neprežila".S toľkej radosti.
chica114
Noo, taký chutný toastovy chlebík by som si hned dala krásny ho máš urcite ho niekedy upečieme :-)
1x siisa
jajaja3
nadherne to je nakysnute :-) som celkom zaciatocnik s kvaskovymi chlabami, skusam, ucim sa..... ak pouzijem napr. na tento recept razny kvasok, bude to vadit? zmeni sa nieco vo vysledku?

1x siisa
siisa
@Jack (11.9.2016 13:38)

Milá @Jack , viem, že sa stále opakujem, ale kto raz skúsi domáci kváskový chlebik, už iný nechce....snáď len totálny lenivec. Ale tu ste všetci šikovní a do varenia, pečenia žhaví, tak niet čo riešiť. Pošlem sestre toho kvásku viac, tak si potom rozmnožte. Ďakujem za milý komentárik :)
siisa
@Jajaja3 (11.9.2016 13:49)

Milá @Jajaja3 , ak použiješ ražný kvások, bude to stále len chlebík, ktorý síce môžeš použiť aj ako toast, ale ako toast sa to ani tváriť nebude. Na toast je najlepšie pšeničný kvások, ktorý tomu chlebu dá jemnú štruktúru a taký chleba to potrebuje. Ale pšeničný kvások si môžeš urobiť aj z ražného aktívneho kvásku. Ja som to tiež tak urobila. Nechcelo sa mi začínať s pšeničným kváskom úplne od začiatku, keď som mala doma úžasný vysoko aktívny ražný kvások. Tak som raz večer zobrala 1PL ražného kvásku a k nemu pridala 2 PL pšeničnej múky. Nechala na linke kvasiť. Na druhý večer som urobila to isté , z toho vykvaseného som odobrala 2 PL a pridala 3 PL pšeničnej múky. Na tretí večer som urobila to isté , z toho vykvaseného som odobrala 2 PL a pridala 3 PL pšeničnej múky. A stále takto. To isté som robila 6 dní. Kvások začal pracovať. Takto som získala 90% pšeničný kvások. A môžeš potom na ďalší deň piecť. Na kvalitný pšeničný kvások by si musela čakať mesiace. Ten kvások čo zostáva potom celom procese si môžeš dať do jedného pohára do chladničky a použiť úplne normálne na lievance. Myslím, že aj do chleba, tiež sa tomu nič nestane. Ďakujem za komentárik :)
patroveckypitrs
Aj ja si prosím za nákupnú tašku, takýto chlebík ku dnešnej kapuste, sa bude hodiť. Rozmýšľam toľko kvásku doma to je cela alchýmia v komore. Mal by som aj ja začať. Keď ja sa rád pri varení hrám s mäsom. No to nič nemení ty máš 5* a raz budeš učiť aj ostatných robiť kvásky. Držím palce.
1x siisa
siisa
@Izabella929 (11.9.2016 13:56)

Milá Izka, ďakujem veľmi pekne za milé slová, vážim si to :)
siisa
@Maxinka (11.9.2016 13:53)

Veru domáce je domáce, vieme čo tam dáme :)) ďakujem :)
siisa
@Patroveckypitrs (11.9.2016 15:19)

Milý @Patroveckypitrs , ja mäskom tiež neohrdnem :) Takže sa teším na každý tvoj recept pre mäskožrútkov :) A ak sa rozhodneš kváskovať, čo i len chlebík si upiecť...som tu, môžeš sa na mňa obrátiť :) Poteším sa :) Ďakujem za milý komentár a prajem pekný deň :)
haji
Krásné kváskování - toustový chlebík ti vyšel nádherně, o chuti nepochybuji! Jsi šikulka a piluješ a piluješ, milá Simonko! Tleskám!
1x siisa
siisa
@Haji (11.9.2016 19:35)

Moja milá @Haji , to vieš keď je čas venujem sa tomu čo ma baví :) Ďakujem za pochvalu, od teba vždy poteší :) Pekný večer želám :)
1x haji
zinnajdha
ach ten chlieb chlieb náš každodenný chlieb. Rada upečiem aby sme aj my ochutnali z tohto chleba- chlebíka.
1x siisa
siisa
@Zinnajdha (12.9.2016 09:32)

Veru máš ty pravdu, chlieb náš každodenný :) Ten je na stole vždy :)
siisa
@Monty 469 (12.9.2016 10:21)

Ďakujem moja milá @Monty , myslím že chleby som už vyčerpala :) úž iba tie isté len v zdravšom prevedení :)
havino
Simonka,pekný chlebík, vajce by som nedávala, mám dobrý recept tiež na toustový kváskový na pečempeceň na FB, chvália ho stovky kváskujúcich a veľmi dobré robí kvásku v ceste, ked sa pridajú mliečne baktérie, čiže zákvas, kyška, hoc čo prírodné, nie umelé. Ja už pridávam deci zákvasu do každého chlebíka, skús, pomáha mu krmiť sa.
2x siisa a staja
siisa
@Havino (15.9.2016 22:47)

jeeej, si zlatá, ďakujem za radu...potrebujem ťa tu mať častejšie :) chýba mi konzultant :)
marienka44
Pre mna nepochopiteľne:

v bode 1 sa píše: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 2 - 3 PL do misy z plastu
v bode 2 sa píše zase toto: nezabudnime si odložiť 2 - 3 PL do pohára do chladničky ),
Tak preco si mám odkladat kvasok v bode 2, ked kvasok mam uz v chladnicke z bodu 1??? Treba ten prvy kvasok vyhodit a nahradit ho s tym prikrmeným?
Potrebujem vysvetlenie, aby som pochopila cele to kváskovanie.
Dakujem za instrukciu. :-)
1x siisa
siisa
@Marienka44 (21.9.2016 15:20)

Ahoj milá @Marienka44 , pokúsim sa ti odpovedať na otázku. Keďže sa kvások uchováva v chladničke, každý , kto kváskuje má v chladničke odložený kvások. Nie každý si odkladá rovnaké množstvo kvásku. Niekto viac a niekto len tie 2 -3 PL, ktoré predstavujú štandardné množstvo.
Takže ak som napísala v bode 1 : * z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 2 - 3 PL do misy z plastu* , tak si do misy dáme buď všetko ( ak si odkladáme 2-3 PL) alebo proste odoberieme 2-3 PL a zvyšok zostane v pohári v chladničke. Má to trvácnosť týždeň, tak ja z toho čo zostane robievam napr. lievance alebo ho usuším a uskladním a darujem.
Ak som napísala v bode 2: ( nezabudnime si odložiť 2 - 3 PL do pohára do chladničky ) napísala som to preto, lebo z kvásku si po každom pečení musíme odložiť kvások na budúce pečenie.
Je jasné, že najjednoduchšie je mať v chladničke 2-3 PL kvásku, pri pečení pridať len potrebné množstvo podľa receptu a potom nám zostane zasa len 2-3 Pl kvásku na ďalšie pečenie.
Kvások sa používa nielen pri pečení , ale aj varení a taký náruživý kváskovač ho má aj v dvoch pohároch, aby ho mohol hocikedy použiť.
Kvások málokto vyhadzuje.
Dúfam, že si z toho niečo pochopila, ak ešte sú nejaké otázky....sem s nimi.
Som rada, že sa o kváskovanie zaujímaš. Ďakujem za komentárik.
jack
Tandááám...Dnes tvoj úžasný,ale fakt úúúžasný chlebík.Mäkkučký ako vatička.A tá chuť...Formu som vytrela maslom,takže aj chuť výborná masielková.❤Ďakujem za recept.Bude častejšie.


1x siisa
monty469
Tak dnes som piekla tento chlebik. Kedze dnes dom robila niekolko veci naraz, do toho prisla navsteva , po kvasok tak samozrejme sa to trochu domrvilo. Je to taky polovicny toustak. Zamiesila som podla receptu, hned som ho strcila do formy co bola chyba, ale to som si uvedomila asi az po 1hod. Nuz som ho nechala uz vo forme dlhsie, ale velmi vyrast sa mu nepodarilo. Prave dosla sestra , ochutnali sme a skonstatovala , ze chutovo je taky isty ako jej aj nejake dierky ma len chudak nepodrastol. Snad nabuduce .


2x siisa a jack
siisa
@Jack (30.10.2017 16:56)

Ty brďo, ja padám na zadok. Máš ho rozprávkový milá @Jack . Normálne nenachádzam slov, už na foto vidieť že je hebký ako páperko. Ja som ho už dávno nerobila, normálne že ho upečiem. Aj so sestrou idete na raketový pohon sa mi vidí :D Robíte mi takú veľkú radosť, že čo som bola bez nálady, tak ste mi ju dnes obe vylepšili. Ďakujem ti, že si vyskúšala a aj pridala foto. A to že chutí ma teší ešte viac. Ja keď som začala kváskovať, myslela som si, že to iba chlebík sa dá. Potom som našla nejaké recepty a skúšala. Neskôr som začala sama prerábať kvasnicové na kváskové. Všetky recepty tu na vareche sú moje prvotiny. Určite si ich časom každý prispôsobí podľa seba. Som na teba milá @Jack , veľmi pyšná. ♥ Ďakujem ♥ Minule som ti písala, že ti držím palce, ale ty už žiadne palce nepotrebuješ, zvládneš všetko aj bez nich !
1x jack
siisa
@Monty469 (31.10.2017 14:53)

Tak toto sa stáva, to vieme, že pri kváskovaní s tým musíme rátať. A presne ako píšeš, nemal isť hneď do formy. Potreboval aspoň 2 hodiny prekladať z dôvodu, že ho chceme mať jemnejší. A aj múka sa zdá byť iná. Neviem akú si použila. Dať do vajca a opražiť :) bude fajn
siisa
@Jack (30.10.2017 16:56)

Ty brďo, ja padám na zadok. Máš ho rozprávkový milá @Jack . Normálne nenachádzam slov, už na foto vidieť že je hebký ako páperko. Ja som ho už dávno nerobila, normálne že ho upečiem. Aj so sestrou idete na raketový pohon sa mi vidí :D Robíte mi takú veľkú radosť, že čo som bola bez nálady, tak ste mi ju dnes obe vylepšili. Ďakujem ti, že si vyskúšala a aj pridala foto. A to že chutí ma teší ešte viac. Ja keď som začala kváskovať, myslela som si, že to iba chlebík sa dá. Potom som našla nejaké recepty a skúšala. Neskôr som začala sama prerábať kvasnicové na kváskové. Všetky recepty tu na vareche sú moje prvotiny. Určite si ich časom každý prispôsobí podľa seba. Som na teba milá @Jack , veľmi pyšná. ♥ Ďakujem ♥ Minule som ti písala, že ti držím palce, ale ty už žiadne palce nepotrebuješ, zvládneš všetko aj bez nich !
monty469
@Siisa (31.10.2017 15:19)

Siisa rozkvas bol z psenicnej celozrnej a zbytok uz podla receptu. Uz ked som rozkvas pripravila tak az vtedy som si uvedomila, ze mala ist hladka ;-))) Nevadi, chutovo je dobry. Takze sa to tahalo uz od vcera :-))
1x siisa
monty469
@Siisa (31.10.2017 15:19)

Inac vcera som robila aj moravske kolace podla tvojho receptu na chodske kolace . Aj dnes su vyborne:-))) Foto mas pripojene
1x siisa
jack
Ďakujem pekne.To som rada,že sme ti zlepšili náladu.Ešte pekný večer.
1x siisa
siisa
@Jack (31.10.2017 17:36)

Ďakujem, aj tebe pekný večer :)
bablew89
So pšenicným kváskom som začiatočník. Skúsila som pár receptov, čo mám od známych, ale buď som ešte nemala dostatočne silný kvások, som nešikovná alebo boli zlé recepty
1x siisa
bablew89
So pšenicným kváskom som začiatočník. Skúsila som pár receptov, čo mám od známych, ale buď som ešte nemala dostatočne silný kvások, som nešikovná alebo boli zlé recepty
1x siisa
bablew89
Sorry za soam, ale akosi mi tu nechce hodiť celý komentár aj s fotkou :( Recept je tiptop
1x siisa
siisa
@bablew89 (11.6.2020 06:52)

S pšeničným kváskom je to iné ako s ražným, treba zopár vecí skúsiť a potom to pôjde. Tento recept sa dá aj s ražným, ale už to nie je ono. Chlebík nemá takú chuť, ako by sa očakávalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia