Kváskový toastový chleba (fotorecept)
Autor receptu: siisa
Týmto receptom by som chcela ukázať, že ani pri pečení s kváskom nie sme obmedzení
ničím. Že úplne všetko si môžeme doma upiecť v tej zdravšej podobe. Ak použijete pri
pečení špaldovú, alebo pšeničnú celozrnnú múku, je to ešte lepšia voľba. Ja začínam s
tými klasickými receptami, neskôr prídu aj vylepšené a zdravšie :) No a toto je môj
recept.
Postup
- Na upečenie tohto chleba je potrebný biely pšeničný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke v uzavretej nádobe. Večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne : z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál. Ďalej pridáme 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
- Ráno skontrolujeme kvások. Pšeničný kvások je šikovnejší ako ražný, nemusíme sa báť, že nevykvasil, tak môžeme smelo začať s miesním cesta. Miesime ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý pšeničný rozkvas, potom všetko okrem mlieka a soli. Pridáme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime približne 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme do igelitu necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po pol hodine pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote.
- Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku. Už veľmi nemúčime. Rukou ho trochu premiesime, ale už nezapracúvame do neho veľa múky, iba toľko múky, aby sa nám na ruky nelepilo cesto.
- Pripravíme si formu, ktorú vymastíme olejom. Na toto množstvo, ktoré tu uvádzam som použila menšiu formu ako tú v ktorej pečiem chlieb. Forma by mala mať tak 25 - 30 cm. Nie viac ani menej. Rukami cesto natiahneme na obdĺžnik, široký ako je dlhá forma. Nie veľmi na tenko. Potom cesto stočíme ako roládu a vložíme do formy.
- Potom cesto stočíme ako roládu.
- A vložíme do formy.
- Formu s cestom zabalíme do igelitu a necháme kysnúť.
- Takto krásne nám narástol. Trošku sa prilepil na igelit a pokazil si na vrchu fasádu :)
- Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a začína sa ním plniť forma, predhrejeme si rúru na 230 °C. Potom dáme cesto vo forme do rúry. Teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Pečieme 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.
- A takto sme si dnes ráno pochutnali na toastoch :)