Kváskový toastový chleba (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Týmto receptom by som chcela ukázať, že ani pri pečení s kváskom nie sme obmedzení ničím. Že úplne všetko si môžeme doma upiecť v tej zdravšej podobe. Ak použijete pri pečení špaldovú, alebo pšeničnú celozrnnú múku, je to ešte lepšia voľba. Ja začínam s tými klasickými receptami, neskôr prídu aj vylepšené a zdravšie :) No a toto je môj recept.

Postup

  1. Na upečenie tohto chleba je potrebný biely pšeničný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke v uzavretej nádobe. Večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne : z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál. Ďalej pridáme 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Pšeničný kvások je šikovnejší ako ražný, nemusíme sa báť, že nevykvasil, tak môžeme smelo začať s miesním cesta. Miesime ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý pšeničný rozkvas, potom všetko okrem mlieka a soli. Pridáme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime približne 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme do igelitu necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po pol hodine pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote.
  3. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku. Už veľmi nemúčime. Rukou ho trochu premiesime, ale už nezapracúvame do neho veľa múky, iba toľko múky, aby sa nám na ruky nelepilo cesto.
  4. Pripravíme si formu, ktorú vymastíme olejom. Na toto množstvo, ktoré tu uvádzam som použila menšiu formu ako tú v ktorej pečiem chlieb. Forma by mala mať tak 25 - 30 cm. Nie viac ani menej. Rukami cesto natiahneme na obdĺžnik, široký ako je dlhá forma. Nie veľmi na tenko. Potom cesto stočíme ako roládu a vložíme do formy.
  5. Potom cesto stočíme ako roládu.
  6. A vložíme do formy.
  7. Formu s cestom zabalíme do igelitu a necháme kysnúť.
  8. Takto krásne nám narástol. Trošku sa prilepil na igelit a pokazil si na vrchu fasádu :)
  9. Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a začína sa ním plniť forma, predhrejeme si rúru na 230 °C. Potom dáme cesto vo forme do rúry. Teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Pečieme 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.
  10. A takto sme si dnes ráno pochutnali na toastoch :)