Kváskový hrnčekový chlieb

natascha1 - fotkanatascha1, 14. januára 2014
Kváskový hrnčekový chlieb
Foto: natascha1

Na 1. sviatok vianočný som založila svoj prvý kvások a po 10-tich dňoch som skúšala piecť. Predtým som si na nete čo to Zobraziť celý popisNa 1. sviatok vianočný som založila svoj prvý kvások a po 10-tich dňoch som skúšala piecť. Predtým som si na nete čo to o naštudovala a hurá do toho. Presne som suroviny vážila a merala, výsledok – žiadna sláva. Raz prekysnutý, raz príliš vlhký, niekedy ako placka. Predtým som pol roka piekla chlieb s droždím a zakaždým sa podaril. Tak som si povedala, že kváskový nemôže byť až taká veda, tak som to skúsila na hrnčeky s objemom 2,5 dcl. A čuduj sa svete, podaril sa! A odvtedy už vždy.

Suroviny

3 hrnčeky
1,5 ČL
1 ČL
1 ČL
2-3 PL
1 hrnček
1 hrnček




Postup

  1. 1

    V miske premiešam suché suroviny a pridám hrnček kvásku a hrnček vody. Všetko spolu premiešam len tak ledabolo, aby sa suroviny trošku spojili a nechám cca 0,5 až 1 hodinu prikryté postáť, potom sa cesto lepšie miesi.

    Kváskový hrnčekový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Naolejujem si ruky a začínam miesiť. Podľa potreby sem tam podsypem múkou, aby bol bochník pevný a pružný. Miesim 10 minút.

    Kváskový hrnčekový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Keďže nevlastním ošatku, tak misku, v ktorej som miesila, vysypem múkou a bochníček vyváľam v ovsených vločkách, aby cesto po vykysnutí veľmi neprilepilo na misku.

    Kváskový hrnčekový chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Nechám kysnúť podľa potreby. Zakaždým je to iné, niekedy stačia 3-4 hod. a chlebík krásne nakysne. Tento ešte trošku potrebuje.

    Kváskový hrnčekový chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Keď je chlebík vykysnutý, tak ho preklopím do remosky, ktorú predtým trošku vymastím olejom a vysypem ovsenými vločkami. Nechám podkysnúť cca 1-2 hod. Povrch trošku pofŕkam vodou a pečiem cca 45 minút. Po upečení dám vychladnúť na mriežku.

  6. 6

    7. Odkedy pečiem chlebík doma, ten z obchodu nám nejako prestal chutiť, takže som si „na seba uplietla bič“, ale aspoň viem, čo jeme. Podľa nálady a fantázie časť múky nahradím celozrnnou, pridávam do cesta špaldové otruby, slnečnicové , tekvicové semienka ....atď.

    Kváskový hrnčekový chlieb - obrázok 6

Diskusia k receptu

julica
Jé, pekne si si to zjednodusila, vyskusam s tym postatim pred miesenim.
frezia
Tvoj recept je jednoduchy, urobila som si kvasok, tak vyskusam prvy kvaskovy chlieb podla tvojho receptu.
anina6
nádherny chlebík sa ti vydaril, aj ja sa už dlhšiu dobu chystám na kváskový. len ten kvások musím urobiť, tak dúfam, že bude taký vydarený ako tvoj.
idora
Ďakujem určite budem skúšať nejaký čas s týmto bojujem teoreticky aj prakticky. Na nete je kopec receptov na kvások, nepodelite sa aj vy o ten svoj?
natascha1
Ďakujem všetkým za milé komentáre. Sedmoskaredka pečieš nádherné chlebíky. Pre Idoru: Kvások som robila z ražnej múky. Do skleneného 7 dl pohára som si dala prvý deň 3 PL ražnej múky a pridala 4-5 PL vody a poriadne to rozmiešala. Konzistencia ako cesto na palacinky, len možno trochu hustejšie. Kŕmila som ho každý deň v rovnakú hodinu dvoma PL ražnej múky a 3 PL vody a zakaždým poriadne rozmiešala. Prvý chlieb bol dosť kyslý, ale teraz už nie. Netreba sa toho báť, nie je to nič zložité, len treba skúšať.
natascha1
Frézia, snažím sa naozaj čo sa dá si čo najviac zjednodušiť, aby mi zostal čas na rodinu a záujmy. Daj vedieť, ako sa ti podarí.
nelisa
Krasny chlebik. Kvasok mam v chladnicke len akosi odvaha chyba... pri akej teplote si piekla? Nadoba bola otvorena pri peceni?
natascha1
@nelisa , pečiem v staručičkej remoske a vôbec netuším aká je tam teplota. V rúre som zatiaľ neskúšala, remoska je na pečenie chleba výborná, lebo v miske chlebík drží tvar.
frezia
Tvoj chlebik je uz aj zjedeny, robila som ho v tortovrj forme. Mozem recept kazdemu odporucit, je jednoduchy a vyborny. Dnes robim spaldove zemlicky od @zirafinka1.
dvorka
Piekla som podobný, len každý hrnček bol s inou múkou. A piekla som ho na plechu. Som hrdá na svoj výtvor, lebo doteraz som mala niektoré chleby aj pekné, ale tento je u mňa zatiaľ jednička.


jack
Dnes som vyskúšala tvoj chlebík.Vyšiel pekne,len po bokoch mi trošku popraskal.Neviem prečo.A tak ako píše Dvorka aj ja som mala každý hrnček múky iný a na vrch som dala slnečnicové jadierka.


natascha1
@Dvorka , @Jack pekné chlebíky ste upiekli. @Jack , možno chlebík praskol preto, že mal ešte trošku dlhšie kysnúť. Chlieb zvyknem po cca 15-20 minútach pečenia narezať na povrchu žiletkou (urobím na ňom krížik) a vtedy má kade unikať para.
natascha1
@Kimlo , tvoj chlieb vyzerá fantasticky. Krásne nakysnutý, vyzerá ako od profesionálneho pekára. Kváskový pečiem už takmer štyri roky cca dvakrát do týždňa. Skúšam rôzne kombinácie múk v rôznych pomeroch. Dnes som piekla špaldovo-ražno-pšeničný s ľanovými a slnečnicovými semienkami. Nie je to žiadna veda, len treba prísť systémom pokus-omyl na to, aký chlebík Vám najviac chutí -:)
haji
@Kimlo (15.9.2017 14:31)
Hluboce smekám, chlebík jako ze žurnálu! Jsi šikovný!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia