Kváskový hrnčekový chlieb

Autor receptu: natascha1

Na 1. sviatok vianočný som založila svoj prvý kvások a po 10-tich dňoch som skúšala piecť. Predtým som si na nete čo to o naštudovala a hurá do toho. Presne som suroviny vážila a merala, výsledok – žiadna sláva. Raz prekysnutý, raz príliš vlhký, niekedy ako placka. Predtým som pol roka piekla chlieb s droždím a zakaždým sa podaril. Tak som si povedala, že kváskový nemôže byť až taká veda, tak som to skúsila na hrnčeky s objemom 2,5 dcl. A čuduj sa svete, podaril sa! A odvtedy už vždy.

Postup

  1. V miske premiešam suché suroviny a pridám hrnček kvásku a hrnček vody. Všetko spolu premiešam len tak ledabolo, aby sa suroviny trošku spojili a nechám cca 0,5 až 1 hodinu prikryté postáť, potom sa cesto lepšie miesi.
  2. Naolejujem si ruky a začínam miesiť. Podľa potreby sem tam podsypem múkou, aby bol bochník pevný a pružný. Miesim 10 minút.
  3. Keďže nevlastním ošatku, tak misku, v ktorej som miesila, vysypem múkou a bochníček vyváľam v ovsených vločkách, aby cesto po vykysnutí veľmi neprilepilo na misku.
  4. Nechám kysnúť podľa potreby. Zakaždým je to iné, niekedy stačia 3-4 hod. a chlebík krásne nakysne. Tento ešte trošku potrebuje.
  5. Keď je chlebík vykysnutý, tak ho preklopím do remosky, ktorú predtým trošku vymastím olejom a vysypem ovsenými vločkami. Nechám podkysnúť cca 1-2 hod. Povrch trošku pofŕkam vodou a pečiem cca 45 minút. Po upečení dám vychladnúť na mriežku.
  6. 7. Odkedy pečiem chlebík doma, ten z obchodu nám nejako prestal chutiť, takže som si „na seba uplietla bič“, ale aspoň viem, čo jeme. Podľa nálady a fantázie časť múky nahradím celozrnnou, pridávam do cesta špaldové otruby, slnečnicové , tekvicové semienka ....atď.