Dlho kysnutý kváskový chlieb fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 15. októbra 2016
Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept)
Foto: monty469

V úvode musím poznamenať, že kvások je pre mňa novinkou. Kváskujem veľmi krátko, toto je môj tretí chlebík. Na začiatku som piekla podľa @Siisa, Zobraziť celý popisV úvode musím poznamenať, že kvások je pre mňa novinkou. Kváskujem veľmi krátko, toto je môj tretí chlebík. Na začiatku som piekla podľa @Siisa, ktorej chcem týmto veľmi krásne poďakovať za kvások, ktorý mi poslala, a aj za cenné rady, ktoré sú pre začínajúceho "kváskara" na nezaplatenie. Priznám sa, zo začiatku to bola pre mňa španielska dedina. Ale Sisa ma z toho pekne vyviedla, a nasmerovala na správnu cestu. Prepadla som tomu, a každý víkend sa pečie chlebík, a aj iné pečivo :-)

10+35 minút
na 240/200 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
150 g
150 ml vlažná
Po 10-12 hodinách (cesto):
100 g
100 g
400 g
3 ČL
3 ČL
360 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Rozkvas: Ráno, v mojom prípade v piatok o 5:00 ráno, pred odchodom do práce, dôkladne rozmiešame kvások s vodou a múkou. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme kvasiť cca 10-12 hodín.

  2. 2

    Poobede, po príchode domov z práce, v mojom prípade okolo 15:00 vidíme na kvásku, že pekne vyrástol, a začal pomaly klesať. To znamená, že je čas zamiesiť cesto. Do misy dáme 300 g z rozkvasu, zvyšok odložíme do chladničky. Pridáme ostatné sypké suroviny na cesto, postupne prilievame vodu a miesime. Cesto je lepivé, ale to nevadí. Miesime aspoň 10 minút, ja som ručne takže kto má techniku, už vie ako :-) Misu zabalíme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť 4-5 hodín.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí, v mojom prípade niečo po 20:00, nakysnuté cesto znovu premiesime na pomúčenej doske, sformujeme bochník a uložíme do pomúčenej ošatky, alebo do misy vyloženej pomúčenou utierkou. Ja som to rozdelila do dvoch, lebo som sa bála že mi to "prekysne" :-) Ale myslím si, že stačilo dať do jednej na kilový chlebík. Ale cvičenie robí majstra, stále sa učím. Zabalíme do mikroténovej tašky a dáme do chladničky na 9-10 hodín.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V sobotu ráno, čiže dnes, v mojom prípade okolo 6:00 :-D, cesto vyberieme, ako vidíte cesto nakyslo, a necháme pri izbovej teplote v ošatkách ešte 1 - 1,5 hodiny.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 240 °C, na strednú priečku dáme plech, a takisto dáme plech aj dole. Ak máme rúru vyhriatu, horúci plech, na ktorom budeme piecť vyberieme vonku, a teraz musíme cesto z ošatky dostať na plech. Ja som si vyrezala štvorec z kartónu, na to som položila papier na pečenie, papierom na pečenie smerom k ošatke som ju nadvihla, preklopila, ošatku nadvihla, cesto ostalo na papieri. Potom som to opatrne zošuchla aj s papierom na plech. Vrch chlebíkov som poprášila vodou rozprašovačom, šupla som do rúry a na spodný plech som naliala asi 2 dcl vody a hneď som rúru zavrela, aby vznikla para.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 10 minútach pečenia vyberieme spodný plech, rúru zatvoríme, teplotu znížime na 200 °C a pečieme cca 35-40 minút. Chlebík má po upečení, keď na neho zaklopkáme, znieť duto. Vtedy máme istotu, že je dobre upečený. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa zospodu nezaparil. Ja som to ešte prikryla vlhkou utierkou, aby kôrka nebola tvrdá.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Musím povedať, že chuť kváskového chleba je oveľa lepšia, ako chuť chlebíkov z obchodu. Som rada, že som sa na to dala (vďaka Siisa :-), hoci je to časovo náročnejšie, ale tá chuť... nezameniteľná. Pre mňa je najlepší s maslom, a k tomu výborný čaj z materinej dúšky, či inej bylinky, ktoré máme nasušené :-) Ako môžete vidieť, tento dnešný nie je až taký vysoký, ako vidím pri iných receptoch, ale kto vie, časom ....

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A aby som nezabudla, posledné Ďakujem patrí mojej kamarátke na diaľku @Haji, ktorá ma tiež všemožne podporovala, obidve sa s tým pasujeme, ako vieme :-) A v konečnom dôsledku to všetko má na svedomí naša milá @Siisa .. ĎAKUJEM

Diskusia k receptu

terinka55
Paráda, len tak ďalej, ja odvahu len zbieram. Zaslúžene 5*****.
siisa
Skvelé, skvelé, skvelé ! Jednoznačne ty si skvelá moja milá @Monty . Neskutočne sa teším z teba ! Robíš mi obrovskú radosť. Na foto vidím tvoju prácu, si veľmi šikovná. Chlebíky máš krásne. Gratulujem :) ♥
1x haji
haji
Jejda, jeden zavařuje papriky a tady se dějí věci! Milá @Monty469 krásné chlebíky si upiekla! Oh, moje zásluha na tvé šikovnosti je maloučká - takový chloupeček - sdílení. Naše K1 @Siisa je hlavní strůjce našeho kváskování a maminka našeho kvásku, jí patří velké poděkování!! Dobře si projdu tvůj recept, přímo je vystřižen pro mě! Mám špaldovou celozrnnou mouku rozdělanou, už se těším. Kváskování je diagnóza. Krásné sobotní odpoledne. U nás je nádherně, jen velký vítr.
1x siisa
danda3
Ahoj @monty ,nádherný chlebik si upiekla, verím, že chutí, my si ani už nevieme predstaviť, že by sme jedli kupovaný, aj na dovolenku s nami cestoval. Ak môžem poradiť, na toľko múky sa mi zdá málo rozkvasu, ja dávam na 400 g múky 300 g rozkvasu, takže by som ešte pridám 150 g rozkvasu, alebo znížiť množstvo múky. Aby mal silu ho zdvihnúť, ale je to na Tebe, ako sa rozhodneš. Želám krásne kváskové pečené!:-)
1x haji
siisa
@Haji (15.10.2016 13:58)

Ale nooo, ja mám na tom ozaj malý podiel, to vy ste šikuľky, že ste sa na to dali a keď pozerám aké pokroky robíte za tak krátky čas, vy budete dávať rady mne :)
afataga
krasny, najlepsi este teply s kuskom masla, nevadi, ze je trochu placaty, hlavne ze ma pocetne dierky :-)
monty469
@Terinka55 (15.10.2016 13:03)

Dakujem ti velmi pekne. Mne to tiez chvilu trvalo kym som sa na to dala a nelutujem . To sa neda porovnat s chlebikom z obchodu
monty469
@Siisa (15.10.2016 13:07)

Moja mila vsak to je vdaka tebe;-) Najprv same kvaskove recepty, potom tvoj kvasok tak uz som sa musela do toho pustit a je to super! Este raz ti dakujem aj za tvoju trpezlivost pri vysvetlovani co a ako :-)
1x siisa
monty469
@Haji (15.10.2016 13:58)

Moja mila len nebud taka skromna;-) Aj tebe dakujem za podporu. Ved ked sme piekli prvy chlebik tak sme si priebezne posielali em ako to prebieha ;-) Dakujem ti velmi pekne
1x siisa
monty469
@Danda3 (15.10.2016 14:22)

Dakujem to velmi pekne. Potesim sa kazdej rade, pre zaciatocnika je to na nezaplatenie ;-) Nabuduce skusim pridat kvasok tak ako radis. Skoda ze cez tyzden mi to casovo nevychadza, lebo by som piekla castejsie aby sme vobec nemuseli kupovat
danda3
@Monty469 (15.10.2016 16:55)

Začiatočník som aj ja, pečiem ešte len od júna, tiež sa mám čo učiť, akurát som chlebík vybrala z chladničky, idem upiecť na zajtra. Aj cez týždeň sa dá, uvidíš, práve že to chladničkové kysnutie je super v tom, že pečiem, keď mám čas, tzn. som doma, chlebíku neuškodí dlhé kysnutie a v prípade ražnej múky je to skôr na osoh, lebo je ťažšia ako špaldová alebo pšeničná. niekedy ani nemám čas nechať chlieb trošku sa ohriať na linke, kým ide do pece a vždy sa zatiaľ podaril. Niekedy sa nestačím čudovať, ako z takej placky vznikne krásny chlebík. Keď chcem, zmenu a mám miesto v chladničke, šupnem ho do jenskej misy. Ahoj!


monty469
@Danda3 tvoj chlebik vyzera super :-) Cize ak chlebik kysne v chladnicke celu noc,moze este aj na druhy den napr. do 14.00 a az potom ho mozem vybrat necham chvilu pri izbovej teplote a tak dat piect?
danda3
@Monty469 (15.10.2016 20:04)
Áno, môže, my sme raz boli odcestovaní, prišli sme neskoro, tak som chlebík piekla až na druhý deň a bol fantastický. Takže sa nič nestane, ak bude v chladničke dlhšie, keď prídeš z práce, upečieš. Ja mám kvásky aj rozkvasy v chladničke, aby mi neutekali po linke aj kvôli muškám, ktoré sa hneď zbehnú, keď zacitia kvások. Iba keď chcem urýchliť kvasenie, tak nechám vonku. Vieš, koľko chleba sa u vás minie a tak si s predstihom zamiesiť a dať kysnúť. ☺
chica114
Super jednoduchý recept! Si moc šikovná milá montík. Zasluzis si hned 5* :-)
danda3
@Monty469 (15.10.2016 20:20)

Nemáš za čo, držím palce, nech Ti to vyjde aj cez týždeň.
jack
Pekný chlebík.No mne ten prvý nevyšiel.Bol to skôr arabský chlieb.No a jasne,že som z toho bola zúfala.Doslova.Nevadí možno raz sa podarí.Kde si kúpila ošatky?
monty469
@Jack moja mila, ked prides ku mne ,dam ti kvasok a uvidis ako to pojde;-) Uz iny chlebik ani nebudes chciet. Osatky som si objednala, ked si zavolame tak ti poviem presne odkial. Teraz ani neviem narychlo presnu adresu. Dakujem ti velmi pekne a prajem peknu nedelu;-)
havino
@monty , chlebík fajn, viem, že si začiatočník, preto dovoľ, aby som ti čo to poradila, mám radosť ked ľudia kváskujú, kváskový chlieb je liek, ak sa konzumuje s mierou. Monty, zlý výber ošatky v prvom rade, ak aj nie prekysnutý už, preto sa nedvíhol, ako mal. Rada budem ak tebe aj iným pomôžu moje rady, ver, že otestované rokmi už. Neviem či si na FB, ak aj nie si, neuznávaš FB, ale odporúčam každému aspon kvoli skupine pečempeceň si vytvoriť účet, mám tak plno priateľok, že len tam sú v skupinke a napredujú s kváskovaním. Denne tam pribúda obrazne povedané stovky rád, stovky otázok a odpovedí, v ktorých sa nájdeš, ako mať bochník podľa predstáv. Pretože recept, ako taký na kváskový chlieb nie je, áno, ak tak len suroviny, ale na ošatkový len približne, čo sa hodín a spracovania cesta týka. Každý musí piecť s citom a sledovať kváskové cesto očami, palcový test, neriadiť sa hodinami. U teba veľká chyba v tomto recepte, cesto príliš dlho kyslo v mise 4 až 5 hod a až potom išlo do chladničky. Cesto ked máš v pláne dať do chladničky, nech kysne dve hodiny v mise, dno potreté olejom, v ktorej ho naťahujem, uvoľňujem lepok, prekladám a tým pádom cesto uťahujem. Ďalšia chyba u teba, nie je cesto do ošatky utiahnuté, je potrebné aspoň pre začiatok kvskovania, kým sa naučíš stáčať ho do ošatky, v mise počas tých dvoch hodín cesto prekladať, v prvej hodine každú pol hod, potom až po hodine. cesto sa po 2 hod vyklopí na olejom potretú linku, roztiahneš rukami, akoby na štrudlu, nie zas na tenko a prekladáš, následne stočíš ho do bochníka a ešte tvaruješ, podľa tvaru ošatky. Toto je základ, aby si chlebík udržal tvar po vyklopení a len sa dvíhal a nie sa rozlial do strán. ďalšia rada, plech, alebo kamen na pečenie, musí sa vyhrievať určite 20 - 30 min, to je další základ tvaru chlebíka, ked horúci podklad so styku s cestom, cesto zarazí a chlebkí sa dvíha do hora a nerozlieva do strán.
ked sa zaparuje do spodného plechu, zásadne horúcou, vriacou vodou, viac pary vydá, ako voda len z kohútika, tá len urobí vlahu, ale nie záparu.
tebe odporúčam, kedže pečieš len raz týždenne, odkladať si z rozkvasu najviac 50 g kvásku, nie viac a najlepšie aj menej, napríklad 30 g, budeš si ho stále omladzovať a on naberať aj vtedy na sile, kedže nepečieš takmer denne. Ked dáš cesto v ošatke do chladničky, odporúčam rovno z chladničky s ním na plech, na kamen, pretože státie na linke hodinu a pol, nerovnomerne sa prehreje teplotou v miestnosti a nemusí byť dobrý výsledok, potom je striedka dosť vlhká. Rovno z chladničky na plech, vždy.
pomer múk k rozkvasu máš v poriadku, už by som rozkvas nepridávala, zdravý kvások cca 300 až 320 g musí utiahnúť až do 700 g múky. Chleby, ktoré mám na fotke, aby som len nekecala o radení, sú z rozkvasu 320 g a plus miešané múky 650 g, každý upečený chlieb váži cez 620 g.
u teba na tento pomer múk, potrebuješ ošatku na 1,2 kg a ak máš väčšiu,pozri fotku u mňa, ako si pomocou utierky ošatku skrátiš. dalšia vec, chlebík s ražným kváskom neprikryvaj utierkou, to je blbosť, kôrka musí už byť moc mäkka a chceš mať chlebík s kôrkou predsa, ak zaparuješ v rúre, ja už nestriekam, ani pred ani po pečení, ale ak by sa ti zdala tvrdšia, čo neverím, stačí po upečení hned postriekať vodou. Pečenie s pšeničným kváskom, vtedy je dosť tvrdá kôra, tam by som prikrytie vlhkou utierkou pripustila. Myslím, že pre začiatok by stačilo, ak by ti nebolo nie čo jasné, napíš mi na tatiana.laky@gmail.com , pošlem ti aj recept, ktorý pečie stovky ludí, vrátane mna, volá sa, čo veľa ludí aj tu bude poznať, Kubikov chlieb, ktorý sa vždy podarí. ale musia byť dodržané zásady pri pečení a to, vyhriaty plech 30 min, stačanie do ošatiek a podobne.

 www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/kvaskovy-chle...


Táto pani, naučila nás kváskových maniakov veľmi veľa, odporúčam pozrieť aspoň pre začiatok, ako má cesto vyzerať, ako sa s ním pracuje a potom už budeš mať nadýchané chlebíky aj ty, lebo ťa to baví a to je hlavné.

ak má niekto účet na FB, pomôžu aj tieto linky

 www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961727...

 www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961751...

 www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961843...

 www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961878...


Takže milá @monty , skús. Pridávam aj svoj posledný a aj dnešné chlebíky, aby som len nekecala na výdrž.



monty469
Mila @Havino dakujem za vsetky rady, zidu sa mi do buducna. Ty si odkial objednavala svoje osatky? Moja podlhovasta je na 1 kg. Preco ju neodporucas? Budem sa snazit piect aj podla tvojich rad a pozriem aj tie linky co si pridala. Na fb nie som, ale napisem ti em. Casom sa to podda aj u mna a verim, ze aj moje chlebiky budu take paradne ako tvoje a mozno si otvorim ucet na fb, kvoli tej skupine pecempecen . Som rada, ze si pridala svoje , pre mna cenne rady a prajem ti peknu nedelu
stanci11
nádhera, ja stále len zbieram odvahu na kváskový chlieb :D tu sa dá aj zohnať kvások v malej pekárničke v Brne, ale ja sa akosi stále bojím že to zbrblem :D
monty469
@ Stanci11 (16.10.2016 05:08)

Dakujem ti velmi pekne. Ja som sa tiez dlho odhodlavala,ale stoji to za to. Rodinka si velmi pochvaluje, hoc to este nie je na 100% ,no casom to pojde. @ Havino mi tu pridala nejake linky, kvoli nim som si predsa otvorila ucet na fb a su velmi poucne. Ved si ich pozri .Pri kvaskovych receptoch je lepsie vidiet ako to robit, nie len citat postup. Aj tento chlebik som robila podla receptu na nete, ano je velmi dobry no musim vychytat muchy a @ Havino mi aj hned povedala , kde bola asi chyba, lebo aj ja chcem mat pekny vysoky chlebik a ono to pride coskoro;-).
Naber odvahu a hor sa do toho, ked zacnes uvidis ako ta to chyti. Mna nakopla @ Siisa a aj kvasok mi poslala co bolo super. No a pasujem sa s tym :-)
monty469
A tu je moj reparat;-) Vdaka radam od @Havino a vcerajsom nastudovani ako cesto miesit prekladat, opat miesit, stacat do osatky ( uz sa mi o tom aj snivalo) sa mi konecne podarilo upiect krasny vysoky chlebik. Este je horuci tak foto na reze bude neskor;-) Dala som o 100g menej muky, nech ma miesto v osatke a pridala slnecnicove a lanove semienka. Rozkvas som urobila v noci a okolo 13.00 zamiesila. Vecer o 18.00 mam chlebik upeceny a je krasny;-)


1x havino
siisa
@Monty 469 (17.10.2016 18:07)

Woooooooooow, no @Monty , úžasné ! No normálne mi sánka spadla ! Kedy dávaš konzultácie ? :)))) Fakt teda paráda !
monty469
@Siisa (17.10.2016 18:35)

Dakujem moja mila @Siisa . Dobre vies , ze tu diagnozu si spustila ty:-)) Mam sa este co ucit, ale je to skvely pocit, ked sa podari
siisa
@Monty469 (17.10.2016 18:51)

Neviem či to bude vidieť čítať, ale toto sú noviny z Východu. Prečítaj si .


1x frezia
monty469
@Siisa (17.10.2016 21:17)

Precitala som si to. Dokoncs Myšľa nie je daleko od nas. Len keby toho casu na pecenie bolo viac ;-) Zas rozmyslam ci v noci opät urobit rozkvas aby som zajtra poobede mohla piect. Je to ako droga;-)) Doslova som si to zamilovala a vonia u nas ako v pekarni :-)
siisa
@Monty469 (17.10.2016 21:30)

To ti verím, poznám to. Presne mám ten istý problém...do večera v robote a keď prídem domov potrebujem aj trochu vypnúť :)
havino
si ma veľmi potešila @monty , že moje rady, maily, nepadli len tak,ale pomohli k tvojej radosti a k zdokonaleniu chlebíku, rozdiel je vidieť, teším sa s tebou, si snaživá a necháš si poradiť, pečieš s láskou
1x jerica
sracz
Obdivujem Tvoj chlebík, milá @monty a podobne aj všetky ostatné, ktoré som dychtivo prezrel i prečítal nie iba v komentoch pod týmto rcp. Pri všetkej skromnosti si o sebe myslí, že som dobrý pekár domácich chlebíkov, Božích to darov. Už na začiatku 50. rokov ma ich naučila moja preúžasná babička lady Ann a navždy k nim pripútala láskou a obdivom. Ale teraz pozor! Hanba, nehanba, musím s pravdou von! Ani na, Pán ho vie, ktorý pokus, sa mi nedarí vypestovať štartovací kvások! Takže o chlebíku tohoto typu, o jeho priaznivých účinkoch si nedovolím, ani pochybovať, bude asi ešte nejaký čas snívať! ... o ktorej Myšli sa v komente zmieňujete? O Vyšnej, alebo Nižnej? Pri mojich milovaných Košiciach? Hej a aby som nezabudol, veľmi pekne ďakujem aj všetkým Sýkorkám a Čučiriedkam, @havino , @siisa , @danda3 , @haji a aj všetkým @priaznivcom i @milovnikom @chlebika !!!
zuzanka1367
@monty469 dnes som skúšala upiecť chlieb podľa Tvojho receptu. Mne sa chladničkové kysnutie tiež veľmi páči a takto kysnutý chlieb mi chutí viac. Dodržala som Tvoje pomery múk a kvásku zo zvedavosti, či kvások utiahne to množstvo, kysnutie som prenechala iba na chladničku a tiež išiel z chladničky rovno do rúry, uťahovala som ho po prvom pobyte v chladničke a dala do košíka ošatku nemám :) Rúru som mala super vyhriatú, lebo som v nej piekla rebrá, aby bolo čo k chlebu :) Tu je výsledok, podľa mňa celkom fešák, foto v reze pridám o pár hodín. Rady od @havina sú na nezaplatenie, je to náš kváskový poklad :) Kvások mám od 1. apríla :)


2x havino a haji
monty469
@Sracz (19.10.2016 01:18)

Mily @Sracz dakujem ti velmi pekne. Ja som tomu peceniu chlebika uplne prepadla. Aj dnes uz mam zamiesene;-) Kvasok som mala od Sissi , poslala mi suseny a potom navigovala ako ho ozivit. Inac neviem kedy by som sa nakopla:-) A v komente je spomenuta Vysna Mysla pri Kosiciach.
monty469
@Zuzanka 1367 (19.10.2016 13:54)

Wau @Zuzanka chlebik vyzera krasne. A tie rebierka este lepsie:-) Pri mojom som nedodrzala spravny postup, tak velmi nevyrastol no vdaka trefnym radam od @Havino ten dalsi uz vyzeral ovela lepsie. Ved som od radosti skoro tancovala v kuchyni, ked som pozerala do rury a videla ako rastie:-)) Aj teraz uz mam zamiesene a este vecer ho budem piect. Tak uvidim ako to dopadne
Je fajn , ked ma kto poradit a usmernit ako na to. To chladnickove kysnutie budem tiez vyuzivat castejsie. Prajem ti pekny vecer
havino
@Zuzanka , úplne super, krásny chebík, som potešená ak pomôže čo len jedna moja rada. je toho veľa, naraz mi nepríde na um, čo ja už robím automaticky, ale!! Nikdy sa neriadťe hodinami pri kváskovom ceste, nech je to recept aký chce, okrem chladničkového receptu aj cesto, aj kysnutie, ako si pridala recept Ty Zuzi, tam je to jednoznačné a nič sa nedá pokaziť, leda tak teplota v chladničke, ešte na tú pozor, mne kysol pri 7 C, ale kvások ked pečiem denne, je ako rozbehnutý rušeň, tak som musela stiahnuť teplotu na 5C, to si sami už budete vedieť uregulovať, že ked chlebík dáte do chladničky okolo 7 mej večer a okolo 10 večer už ho bude dosť, treba teplotu stiahnuť. Dalšia vec, vždy!! radšej s kváskovým cestom skôr do rúry, len nie po hodine preboha, ale skôr o pol hod, ako neskôr, vtedy vám len popraská, ale dvihne sa, ako sa patrí, ak je nahriatý plech kameň, ked pôjde neskôr bude placka. Ja si pomáham palcovým testom a ked nie som si istá, že či už, nebojte aj ja mávam dilemy a stojím nad ním, nie raz a rúru ešte nemám vyhriatu pol hod, čo je veľmi podstatná vec, nepodceňujte to, tak kým sa vyhreje rúra na 250 C, na 20 min šupenem ošatku s cestom do chladničky. Na pečempeceň dávajú ženy na 15 min chlebík v ošatke do mraziaka, vybrať šuplik a na poličku a aj sa im vraj lepšie narezáva a chlebík je tiež bez ujmy na vzhľade. Dá sa piecť tak, že ráno zarobím kvások, večer zarobím cesto, nechám dve hodiny na linke kysnúť, počas nich prekladám, to prekladanie má význam, ak ešte nie je natrenované utiahnutie do ošatiek, po 2 hod ide do chladničky. Ráno vstanem, vyhrejem rúru a ide sa piecť. Opačný príklad, vymiesené cesto v mise dám na noc do chladničky, neprekladá sa nič a ráno vyklopím na olejom potretú linku a stočím do ošatky a už po 2,5 hod sledujem okom, palcom a do vyhriatej rúry. Cesto ked zdvojnásobí objem, môže isť do rúry,ale ani to nie je pravidlo, lebo ošatky a pomer múk môže klamať. Pravidlá: dobre stočené, utiahnuté cesto, neprekysnuté, to znamená palcový test, dobre nahriatý plech a nie je čo pokaziť. Ale ešte aj dobre zvolená ošatka na určitý pomer múk. ja mám túto okrúhlu na 1,20 kg chlebík a kvásku dávam cez 300, ja robím redší, 190 g vody a 150g múky, preto ho mám vždy viac, čiže 320 kvásku a 600 g múky. Zuzi neboj aj 700 g múky ti utiahne zdravý kvások, úplne v pohode, ver. No a základ je hydratovanejšie cesto, nie hutné, husté, nebojte sa vláčnejšieho, lebo tvar mu dáte tým uťahovaním, stáčaním čo sú hore linky. Ja vodu a zákvas dávam od oka. cesto v robote ked sa miesi, polovica cesta je na dne misy akoby rozliaté a polovica sa ťahá, motá okolo háku na pečenie. Vláčnejšie cesto rovná sa veľa džúrok a to sa rovná veľká spokojnosť.


havino
ci pána, to je elaborát :-) no nech je, len nech vám pomôže, mám aj ja radosť ked sa aj iným darí, sú šťastní a tancujú od radosti v kuchyni, že @monty :-)
zuzanka1367
Tak sľúbená fotka po nakrojení, ospravedlňujem sa za kvalitu,medzi tým sa zvečerilo, už som disciplinovanejšia a krájam až vychladnutý, pár krát som to už pok....la vlastnou pažravosťou :) @havino ja si tento recept uložím hlavne kvôli Tvojim skúsenostiam a cenným radám, ktoré nám tu nezištne poskytuješ, sú neoceniteľné, raz sa Ti za ne nejako odmením, ešte neviem ako :) Pekný večer dievčatá a ja si sama sebe prajem dobrú chuť :) Viem nepatrí sa na večer, ale ja to zajtra vychodím...


2x haji a luss44
haji
@Zuzanka1367 (19.10.2016 18:59)
krásná práce, chlebík ti vyšel krásně očkový, obloha vlevo - úžasná kombinace!!
@Havino @Monty @Siisa holky, krásná práce, bezva vychytávky, prostě kváskování s láskou a v přímém přenosu. Díky za sdílení! Za chvíli vás doběhnu, holky moje zlaté! Hezký večer všem!
luss44
takto na večer by sa malo zakázať sem pridávať takéto fotky! :))) @Zuzanka1367 ale parádne si upiekla oboje. Aj chlebík od @Monty je na jedničku, rcp mám uložený a vyskúšam isto. V lete som bola lenivá na chlebíky, ale kvások udržujem a začnem opäť piecť, však aj ošatka už dorazila :)
monty469
Tak tu je moj dnesny pokus. Trochu popraskal a aj viac narast mohol , ale je moj. Asi mal este dlhsie kysnut


2x luss44 a haji
haji
@Monty469 (19.10.2016 20:42)
Krásný pecen, milá Monty, jsi šikulka. U nás začíná být problém s ražnou múkou. Ještěže jsem minulý týden dotáhla domů 2 kg. Když jsem chtěla vzít další, už nebyla. Dnes jsem v Kaufu u mouky stála jako piškot a studovala všechny cenovky a pytlíky. Nakonec jsem objevila ve stejné ceně Bio ražnú múku z Německa. Uf, nevím co se děje.
havino
@monty , chlebík nevyzerá zle, ale napíš, kolko múky, vrátane kvásku si dala? do akej veľkej ošatky? ako dlho ti kysol na linke? mala si vyhriatú rúru s plechom na 250C pol hod? teraz mi to príde, ako málo cesta do ošatky, neviem, len tipujem
siisa
@Monty469 (19.10.2016 20:42)

Máš ho krásny, môžeš byť na seba pyšná, za tak krátky čas čo pečieš, takéto úspechy :)
monty469
@Havino (19.10.2016 22:29)

Muky bolo 500g a rozkvas 150+150. + zapara zo semien a pl bieleho jogurtu. Inac je chlebik chutovo vyborny makky len to nie je 100% Kysol 2 hod. V mise a 2hod. V osatke. v chladnicke nebol a rura bola rozpalena na 250. Pytam sa sice jak blba ale na 250 ma byt 30.min. pred pecenim alebo zapnuta a nastavena na 250 30min.pred pecenim? Vies co myslim? Lebo potom moze aj tu byt pes zakopany. Chlieb co som piekla pred tym tak rura uz 1.hod bola rezhicovana lebo som piekla aj nieco ine
Osatku som mala na 1kg
Vdaka
cesminaz
Prekrasny chlieb milá @Monty !!! Ja si ale na chlebiky moc netrufam.Raz davnejsie som jeden bola piekla,recept bol nemecký,no nejako sa mi nepodaril :-/ tak som viac ani neskusala.Ale možno sa raz vďaka tebe, @Zuzanke a dalšim šikovnym varecháčkam nato odhodlam :-) No ale zatial,by si mi mohla 1 takyto nadherny chlebik upiect ;-))
monty469
@Cesminaz (20.10.2016 07:51)

Ani ja som si dlho netrufala no som v tom az po usi :-) Stale je co zlepsovat , ucim sa a ono to pomaly ide. Vdaka skvelym varechacom @Havino , @Siisa , @Zuzanka.... postupne vychytavam muchy ;-) Dakujem ti velmi pekne
1x siisa
monty469
Tak tu je moj dnesny chlebik. Vcera rano urobeny rozkvas vecer zamiesene kysol 2.hod. v miske a potom sup do osatky a do chladnicky. Dnes rano upeceny ;-)


1x haji
siisa
@Monty469 (21.10.2016 05:19)

No teda, ty si expert, ten je prenádherý ! Nemá chybu :)
veronikkka
@Monty469 , dnes som piekla Tvoj chlebík, dala som múku len pšeničnú svetlú chlebovú, u nás ražná a celozrnná nejde, miesto vody som použila cmar do cesta. práve je upečený a krásne rozvoniava. dakujem za receptík, bude častejšie :-)
@havino , pozorne som študovala Tvoje odporúčania. rozkvas som urobila podľa Teba, redší a z chlebovej svetlej pšeničnej múky.nemala som až toľko času večer, tak mi kysol len hodinu a pol, potom som ho na naolejovanej doske poriadne popreklada a utiahla, dala do ošatky a igelitovej tašky, šup do chladničky. ked som ho dnes vybrala, nevyzeral moc vábne ani sa mi nevidel nejak nakysnutý, na palcový test som aj zabudla, ale vo všetkom ostatnom som poslúchla Teba. trúbu som mala už vyhriatu na 250 stupňov C, chlieb som z ošatky vyklopila hned na plech, presne ako si hovorila, sekol sa a počas pečenia krásne nadvihol. po 15 minútach som stiahla teplotu na 190 stupňov C, vybrala som plech s vriacou vodou, trúbu som krátko odvetrala a dopiekla.
Prierez chlebom ešte nemám, musí na mriežke vychladnúť.
dakujem Ti za rady hodné zlata! Dievčence kváskové, poslúchajte našu @havino , radí perfektne a múdro, skúsená to pekárka kvásková a veru, oplatí sa :-)



radost
@Monty
správne..najskôr dlhé odborné podrobné štúdium chleba...
potom radosti trocha pridať treba..
tá kocúria poloha sála blahom...pokojom..
závidím-ani nad počasím..nad migrantami..či sobotným upratovaním ho trápiť sa nevidím..
ja ako on-milujem škrabkanie za ušami..
nech je BOH DOBRA stále s nami..:-)
haji
@Monty469 (22.10.2016 07:33)
Krásný máš chlebík a ještě krásnějšího kocúra!! Zdravím celou rodinu i Montíka! Krásný víkend všem!!
siisa
No teda milá @Monty , ty sa nezastavíš ! Krásne chlebíky ! Robíš ich stále podľa tohto receptu, či si tam niečo zmenila ? Ja som ešte nedávala kysnúť v chladničke ale už sa na to chystám vyskúšať to. Koľko ho nechávaš kysnúť v tej chladničke ?
monty469
@ Siisa (22.10.2016 13:25)

Vdaka ;-) Co sa tyka surovin tak mnozstvo kvasku ostava muka spolu 500g + rozkvas. Dnes som dala 350g psenicna chlebova a 150g celozrna spaldova a razny kvasok. Sol a ml.rasca tak ako je v rp. Vcera rano o 5.hod. som zarobila na rozkvas, vecer okolo 16.00 som zamiesala suroviny bez soli, nechala postat 30 min. ( autolyza) potom som pridala sol a zamiesila cesto. Vodu nemeriam davam odoka aby sa mi dobre miesilo. Kazda muka inac pije vodu. 2.hod kyslo v mise zakryte, po 30. min.prekladanie, potom opat po 30min.prekladat a nechat este hodinu kysnut. Potom premiesit a stocit do osatky, zakryt a dat do chladnicky na celu noc.Mala som ho na vrchnej polici. Rano o 5 som uz piekla. Rodinka mala na ranajky cerstvy chlebik. A ako pisala @ Havino poriadne nahriata rura a plechy ! Aj vodu co lejes na plech tak horuca. Tak mi to vyhovuje, nemam problem rano vstat. Aj dnes rano som si pripravila rozkvas a vecer zamiesim a rano budem piect. Je to super ;-)
siisa
@Monty469 (22.10.2016 14:54)

Ďakujem, takže asi 8 hodín, to som chcela vedieť , lebo to chcem vyskúšať. Viem, že kysnúť v chladničke môže aj dlhšie , ale najmenej koľko, to som ešte nikde nečítala, tak som orientačne chcela vedieť, že koľko tebe kysol , lebo ho máš pekný. Sa mi to tiež páči. Cez týždeň sa to ani inak nedá. Veď poskúšam a uvidím. Ešte raz ďakujem.
jack
No,nemala som čas cez týždeň sem nakuknúť,síce sme spolu volali,ale toto čo teraz vidím...Nemá.chybu,krásny chllebík.Ja neviem či nájdem ešte odvahu na chlebík,teraz mám cesto v chladničke na grahamové rožky kváskové.Uvidím zajtra čo z toho bude pri mojej rúre.Len tak ďalej.
bzsiska
@Haji (19.10.2016 21:14)

Ja tiež kvaskujem už od júna. Neviem, akú máš bio múku, ale ja som s ražnou celozrnnou múkou Biomila skoro zabila kvások. Neviem, v čom je iná. Odvtedy len kuchenmeister. Je drahšia, ale používam ju len na kŕmenie kvásku.
luclup
Uplne najskvelejsie chlebiky, ake som kedy jedla. Domaci chlieb je proste topka, tej chuti a "konzistencie" sa nic nevyrovna. Skoro kazdy den cerstvy chlebik, no to teda hej, my sa maaame ! a to vdaka tvojej sikovnosti a chuti skoro rano vstavat :-) M n a m !
1x haji
luclup
Prave si vychutnavam dnesny chlebicek, s vynikajucou domacou masovo zeleninovou natierkou , a s cuketovym relishom od @Kecemis :-) sikovnu mam mamicku (:


1x haji
haji
@Bzsiska (23.10.2016 11:24)
Konečně jsem se propracovala k lupě a slavnému pytlíku bio mouky:
Bio žitná /rozuměj ražná/ mouka typ 997 z kontrolovaného biologického zemědělství, prodávající Kaufland ĆR, vyrobeno v Německu.
Doteď jsem kupovala režnou Penam - vždy spokojenost, ale teď ji nemají. Biomila ani Kuchenmeister neznám, ale dám si na Biomila pozor. A pro jistotu nechám výše uvedenou novou mouku jen do těsta, ale ne na rozkvas.
Díky za sdílení, milá @Bziska !
monty469
@Mijaita (20.11.2016 23:15)

Tak na toto ja nenachadzam slov! @Veronikkka ty nemas chrbtovu kost!!! Ja nemam problem ak ludia si navaria ci upecu podla mojho receptu, prave naopak, velmi ma to potesi. Ale aby na inom webe prezentovali moj recept ako svoj, tak to je vrchol drzosti !! A ako som si vsimla, nie som tu sama komu si ukradla recept. A dokonca este aj sprievodny text k receptu podavas s min. upravami ! Neuveritelne, aki su niektori ludia !!!
cesminaz
Aj ja som si prave pozrela ten link co pridala @mijaita .Su tam vela @pustinych receptov,co by nasvädcovalo,ze to bude asi ona,len pod inym nickom. No ale su tam fakt aj dost receptov odtialto,dokonca aj celkom nove,párdňove recepty.. :-/
veronikkka
@Monty469 , nechápem Tvoje rozčúlenie a nerozumiem, prečo si ma napadla.
Prečítala som si pozorne oba recepty a nevidia sa mi vôbec identické, okrem toho na nete je veľa podobných receptov a stačí len zájsť na Pecempecen.cz a nájdeš tam veľa vecí, ktoré sú použité v napadnutom recepte. to keby každý mal napadnúť kvôli tomu niekoho recept, tak to by vyzeralo.
prepáč, ale to ešte nie je dôvod na také niečo, akosi napísala mne.
Tvoj postoj ma naozaj mrzí, lebo všetky recepty na nete môžeš potom vyhlásiť za kradnuté!!! prosím, keby si prehodnotila svoj názor! dakujem.
monty469
@Veronikkka (21.11.2016 08:05)

Takže @Veronikkka , @Pusta , @Libchen vieš mna mrzí to, že si dala pod moj recept fotku chleba, ktorý si robila podla tohto receptu, akurát si zamenila muku a hned na druhý den to je na inej stranke pod menom @Libchen ako jej recept. To ako keby som ja robila recept napr. podla Cesminaz co som aj robila, dala foto pod jej recept, pochválila a vzápätí by som ho pod nejakým mojim menom na inej stranke uverejnila ako moj . Chápeš prečo ma to rozčúlilo,lebo presne toto ty robíš. Samozrejme mnohí a aj ja tu pridávame recepty, ktoré su odnekiaľ, hoc si ich aj upravíme a j zvykneme veľakrát napísať je to stade a stade... Ale neberiem od iných na vareche a neuverejňujem ich pod svojim menom na iných strankach. Takže mrzí ma to, ako si sa zachovala a je to nefér aj voči ostatným. Myslím, že viacerí by si tam našli svoje recepty. Maj pekný deň
veronikkka
@Monty 469 , áno, úplne ťa chápem. nie som @Pusta. už pod Tvoj recept som dosť obšírne napísala, ako som recept pozmenila a upravila. nehnevaj sa, ešte nikdy nikomu som jeho recept neukradla. ver mi, že nie som na to odkázaná, kváskujem už dosť dlho a dosť dlho pečiem rôzne chleby. tento Tvoj recept je Tvoja prvotina, čo sa týka pečenia chlebov. pravdou je, že na tej stránke je tá istá fotka, akú som pridala pod Tvoj recept, avšak je to moja fotka a môžem ju pridať, kam chcem podľa vlastného uváženia.
napokon je napísané už pri vkladaní receptov, že ak recept upravíš a dáš vlastnú fotografiu receptu, môžeš ho spokojne pridať.
Maj pekný deň aj Ty @Monty !!! prajem Ti krásne recepty, za také ich osobne považujem a dakujem Ti za odpoved :-)
Maj sa krásne a všetko dobré :-)
havino
Ohromne, úplne bez hanby @Veronikkka , toto aj mňa nasrdilo, 21. októbra 2016 o 12:14 si mi tu v tomto recepte s pridaním fotografie chlebíka, ako sa ti podaril, podľa mojich rád, ďakovala za rady, tvoj posledný citát na môj nick: @havino , radí perfektne a múdro, skúsená to pekárka kvásková a veru, oplatí sa :-)

a poďho hned na druhý deň pridať, ako svoj recept na chlieb, na inú stránku, s mojimi pracne naštudovanými, otestovanými, skúsenosťami, odskúšané za celých 3,5 roka. Všetky do bodky moje rady, čo si tu čítala si použila a spomenula v recepte, nemohla si ma tam spomenúť, že dakuješ jednej žene, že konečne tvoj chlieb vyzerá, ako chlieb a nie placka??? V poriadku, beriem, rady dávam dobrovoľne a verejne, ale kde je tvoja úcta k človeku, ked si dokážeš privlastniť toľko receptov z varechy a neopomenúť vo svojich receptoch autora, alebo radcu. Ako @pusta na vareche si si veľmi obhajovala svoje recepty, nedaj boh, aby niekto niečo podobné pridal a už si ho napádala, že ti ukradol recept.

 varecha.pravda.sk/recepty/pochutka-z-kacacej-pecene-fotor...


V tomto recepte si išla @danda3 zožrať, aby stiahla recept, že je identický s tvojím. Tak prečo to robíš Ty!!! Mňa moje rady, ktoré dávam dobrovoľne, ktoré ti padli na úžitok nemrzia, ale ked dokážeš od @Siisa prebrať aj tieto recepty na konci textu ospevovať čo je ciabatta a odkiaľ pochádza, mala si byť slušná a citovať aj toto mladé žieňa @Siisa , lebo ona ho pracne naštudovala z talianskej stránky.
 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-ciabatta/65292-recept....


 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1233...


To isté sa týka aj kváskovej knedle
 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-knedla-fotorecept/6491...


 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1203...


to isté aj tieto zemiaky, v jeden deň ich pečieš a na druhý deň recept ponúkaš , ako svoj recept, bez slovka zmieniť sa odkiaľ si ho čerpala

 varecha.pravda.sk/recepty/krupavy-bramborovy-kolac-s-cibu...


 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1262...


Všetci vieme, čo sme tu stálice roky, že @Veronikkka si @pusta , ktorý dostala ban, ale v poriadku, nakoľko si sa slušne prejavovala, myslím, že nik nenamietal, ale tebe nestačí ťa tolerovať, aj ked z ľudí robíš volov, že ty nie si @pusta , ty máš drzosť, čerpať tu nápady, rady a prezentovať inde, ako svoje. Vieme všetci, čo by si ty vedela človeku napísať a dožadovať sa nie raz vymazaním receptu, ak len čo podobný recept by bol tvojmu a ty si v týchto prípadoch takmer komplet okopírovala všetko.



veronikkka
@havino , mám na Teba jedinú otázku. Ty vždy uvedieš autora, od ktorého si čerpala svoj nápad a z koho skúsenosti si sa konkrétne poučila???
napr. zo stránky Pecempecen.cz alebo inej?
myslím, že nie.
ak sa mýlim, pouč ma!!!
dakujem.
radox1
pusta,mna nikdy *****! veronika naozaj moze byt ina osoba,takze ked napise ze nie je pusta, moze to byt pravda.ale cez tu nastrcenu veroniku prezentujes svoju osobu vo vsetkom,ona je len sprostredkovatel.preco nema veronika ani jeden recept?
stary znamy zeleny tanier si tu mala len ty pusta-veroniková.

 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1194...
salinka
Ach, ty moja Vareska struhana, pribeh bez stastneho konca! @Pusta preco sa uz konecne nepriznas a neospravedlnis?! Kucharka si skvela, ale ako clovek si to vsetko po....
@Monty , chlebik je krasny, zavidim vam vsetkym sikovniciam, ktore to s kvaskom dokazete:-) Ja som este nenabrala odvahu, ale mozno teraz, ked to @pustaveronikkka tak pekne popisala, kto vie:-))))
redakcia
@Radox1 (21.11.2016 11:47)

Dobrý deň, vo Vašom komentári sme odstránili vulgárne slovo, prosíme Vás, aby ste podobné výrazy na Varecha.sk nepoužívali. Ďakujeme za pochopenie.
nuura
Prednedávnom si tu @Veronikkka spolu s @Kukulienkou71 obhajovala čosi uplne iné, pripomínam diskusiu: varecha.pravda.sk/diskusie/autorske-prava-k-receptom/7425...
. A @redakcia , je zaujímavé, že prekážajú tzv. vulgárne slová, ale to, že tu niekto doslova pluje na ludí a robí z nich debilov Vám neprekáža??? @Veronikka , prosím Ta, uvedomuješ si, že to čo tak vehementne odsudzuješ v diskusii od @Kukulienka sama teraz robíš? Alebo si už fakt úplne mimo?
havino
@pusta , po bloknutí, takzvanom bane, už druhý krát, čo ja pamätám čo som tu 6 rokov,za nevhodné správanie počas dlhej doby na vareche.sk, teraz s nickom @Veronikkka , klameš a odvádzaš pozornosť otázkami na moje recepty, máš ich na skle, študuj čo pri ktorom píšem.
Keby si mala chrbtovú kosť, čo ťa poznáme roky, že nemáš,ospravedlň sa týmto dievčatám, že v jeden deň sa chváliš pri ich recepte a tým, že ako sa ti čo podarilo upiecť, uvariť a vzápätí ich recepty pridávaš na inú webovú stránku, ako autorka receptu. To si robila, robí sa to aj z iných stránok, neznámych ľudom na vareche, napríklad z No Salty, v poriadku, ale tu si varecháčka, je to komunita a hned ich recept zradne kopíruješ a doslova ukradneš recept takmer od slova do slova, tie isté suroviny, ničím si sa neinšpirovala, všetko si opísala takmer od slova do slova, dievčatám, ktoré si ten recept pracne niekde naštudovali, preložili z iného jazyka. Keby to urobil hoc kto nový, cudzí, ale TY!!! ,ktorá sa bila slovami ohľadne paštéty, ked @danda3 pridala tú istú??? TY @pusta , ktorá vieš, aké sú tu na vareche pravidlá, aj morálne pravidlá a ked to nie je zakázané písmom, ale chrbtová kosť nedovolí niečo podobné, kradnúť a chváliť sa cudzím perím a ešte čo by si sa mala ospravedlniť, tak útočiš. U mňa ban a opäť jednoznačný.

 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-knedla-fotorecept/6491...

 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1203...


 varecha.pravda.sk/recepty/krupavy-bramborovy-kolac-s-cibu...

 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1262...


 varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-ciabatta/65292-recept....

 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1233...

veronikkka
už som sa k celému vyjadrila a slušne.
na toto nebudem reagovať.
dakujem a Pekný deň prajem.
eliatko
Baby, veeeľmi túžim vyskúšať kváskový chlebík.... vedela by mi jedna z Vás poslať kvások? ĎAKUJEM :-)
monty469
@Eliatko (25.1.2017 13:15)

Ahoj
Vedela by som ti poslat suseny kvasok a potom ti napisem na em. ako ho prebudit. Aj mne tak poslala@Siisa a uz ho mam 4 mesiace a vypekam . Ak mas zaujem daj vediet a napisem do redakcie nech ti poslu moju em. adresu a tak mi posles svoju adresu kam to mam poslat ;-)
jatea
Monty, chlebík vyzerá veľmi dobre. Ty pečieš chlieb stále odokrytý?
jatea
A ako kvások sušíš a potom ho prebúdzaš? Ja som si urobila svoj kvások, ale nepečiem pravidelne, tak často o kvások prídem. Pomohlo by mi sušenie.
monty469
@Jatea (12.12.2017 10:30)
Ano, vyklopim ho z osatky na pizza kamen , alebo rozpaleny plech a peciem odokryty. Na spodku rury mam stary plech na ktory chrstnem vodu a tym padom zaparim ruru. Vdaka pare je pekna korka a vidis ako chlebik pekne rastie. Kvasok si sušim z rozkvasu, ktory mam pripraveny na chlebik. Rozotriem ho na foliu a necham par dni susit pri izb.teplote.
monty469
@Jatea (12.12.2017 10:33)

Ak chces poslem ti suseny kvasok. Cez redakciu poriesime emailovu adresu, posles mi post.adresu a kvasok ti poslem a aj napisem ako ho prebudit
jatea
Monty, ďakujem za ponuku zaslania kvásku, ale ja rada skúšam, tak si skúsim kvások vysušiť. Už som aj mrazila a prebudila som ho tak, že som ho voľne nechala rozmrazit a 2 dni - 2x som ho prikŕmila a potom som piekla chlieb. Sušený by som asi zaliala ráno vlažnou vodou - množstvo 1:1 , večer by som urobila rozkvas a ráno zarobila cesto na chlieb.
Ešte mám jednu otázku mimo témy : ako dostanem v tomto komentári miesto oslovenia - odkaz (zelené písmo podčiarknuté)?
redakcia
@Jatea (12.12.2017 18:08)

Keď prejdete myšou v komentári (na ktorý chcete reagovať) vľavo dole, objavi sa ikona @zareaguj. Keď na ňu kliknete, automaticky sa Vám otvorí nový formulár na Váš komentár (Pridaj komentár), v ktorom už bude aktívna (zelená) linka aj so zavináčom a nickom.
monty469
@Jatea (12.12.2017 18:08)

Suseny kvasok vysyp do skl.pohara, zalej mensim mnozstvom vody a miesaj, ma mat konzistenciu redsieho cesta. Nechas ho prebudit pri izb.teplote. Ked vidis aktivitu kvasku - bublinky, kvasok dokrm ako zvycajne nechaj pri izb.teplote 9-12hod. Nasledne je kvasok pripraveny na rozkvasenie
jatea
@Havino (19.10.2016 17:02) už dlhší čas pečiem kváskové chleby, ale ešte som cesto nedávala večer do chladničky, ani ho počas kysnutia neprekladala. Mám zarobený zákvas, večer chcem urobiť cesto a chcela by som teraz aj prekladať. Len neviem či som neprehliadla, čo znamená "stáčať cesto do ošatky"?
,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia