Kváskový chlieb pre začiatočníka fotorecept

siisa - fotkasiisa, 12. augusta 2016
Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept)
Foto: siisa

Keď niekto začína s kváskovaním, viem si predstaviť, ako sa teší na svoj prvý chlebík. Málokomu sa však na prvýkrát podarí. Poznám to a Zobraziť celý popisKeď niekto začína s kváskovaním, viem si predstaviť, ako sa teší na svoj prvý chlebík. Málokomu sa však na prvýkrát podarí. Poznám to a spomínam si na svoje chleby v tvare placky. Forma je výborná pomôcka, aby sa dielo podarilo. Preto z vlastných skúseností odporúčam začať s kváskovým chlebom vo forme. Aspoň kým sa s cestom skamarátite. Každý si časom nájde taký svoj vlastný recept, ale na začiatku je dobre postupovať podľa jedného. Tento je môj.

Suroviny

Cesto:
200 g
150 g
350 g
350 ml
1 PL
1 - 2 ČL
2 PL
Na vymastenie formy:




Postup

  1. 1

    Na upečenie tohto chleba je potrebný ražný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke. Ak sa odhodláme na pečenie prvého chlebíka, naplánujme si to na deň, keď sme celý deň doma. Najlepšie sa na to hodí sobota. V piatok večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a na taške zaviažeme ušká. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Nemalo by byť ani riedke ani husté. Pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať hodinu. Potom pridáme soľ, premiesime tak 3-5 minút.

  3. 3

    Preložíme na pomúčenú dosku a pripravíme si formu, ktorú sme vymastili olejom.

    Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto párkrát premiesime na doske rukou a vytvarujeme bochník.

    Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bochník preložíme do formy.

    Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Formu s cestom zabalíme do igelitovej tašky a necháme kysnúť.

    Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto kysne podľa toho aký máme kvalitný kvások. Čim starší kvások, tým rýchlejšie kysne. Taký mladý kysne aj 10 - 12 hodín.

    Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a je ho plná forma, predhrejeme si rúru na 250°C. Vrch chlebíka postriekame studenou vodou z rozprašovača a dáme do rúry. Pečieme 10 minút. Potom teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Opäť postriekame vodou a pečieme ešte 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku a rukou poklepeme. Ak nám znie duto, je upečený. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.

    Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chlebík zabalíme najlepšie do ľanovej utierky a odložíme do chlebníka. Môžeme ho uchovať aj v el. rúre.

Diskusia k receptu

haji
Vidím, že jsi to vzala od podlahy, milá Simonko! Jsi šikulka, pilná jako včelička. Krásná práce a bezva receptík, úžasná pomoc pro začínající pekařky. Máš můj hluboký obdiv! Mávám.
1x siisa
veronikkka
Milá @Siisa , krásny chlebík sa Ti perfektne vydaril, moja veľká poklona a 5* Ti patrí aj za veľmi zrozumiteľný postup s fotodokumentáciou :-)
len pre vlastné info, na akej funkcii rúry pečieš? mne sa totiž pri teplote 250 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom povrch chlebíka pripálil, preto na uvedenej funkcii /vždy pečiem s ventilátorom + horný a dolný ohrev, lebo celý chlieb sa mi rovnomerne prepečie/, njbližšie som úvodnú teplotu znížila na 230 stupňov C, dalšiu na 180 stupňov C, čas pečenia pri tomto množstve múky mám rovnaký ako Ty a výsledok je nádherne upečený chlieb, okrem toho mám počas pečenia na spodku rúry vyhriaty plech s vodou - tzv. vlhké pečenie v pare a vyhrievam asi 30 minút pred vlastným pečením aj plech na pečenie. aká je Tvoja skúsenosť?
siisa
@Haji (12.8.2016 10:07)

Ďakujem ti veľmi pekne ✿ moja milá @Haji , ✿ srdečne zdravím ♥♥♥
1x haji
siisa
@Veronikkka (12.8.2016 10:17)

Milá @Veronikkka , ďakujem za pekný komentárik a pochvalu, si zlatá :) ✿
Pečiem pri 250°C len 10 minút, horný a dolný ohrev s ventilátorom. Mriežku na ktorej pečiem chleba vo forme mám v strede rúry. Pri pečení chleba vo forme nepoužívam plech s vodou. Plech teda nevyhrievam, keď žiadny nepoužívam. Najskôr som skúšala na začiatok s 230°C, ale chlebík nemal peknú farbu, bol bledý a my máme radi chrumkavú kôrku. Každý má inú rúru... treba vychytať muchy .
Tento recept je naozaj pre začiatočníkov, jednoduchý a nie je preplnený množstvom informácii. Ak sa dodrží postup, dá sa dopracovať jednoducho k dobrému chlebíku a neskôr, si každý môže recept vylepšiť sám, alebo ak niekto poradí niečo lepšie a náročnejšie. Veľa úkonov ľudí odrádza, preto sú tu len tie najnutnejšie. Veľmi ma teší, že si takto môžeme povymieňať skúsenosti a tak vychytať rôzne finty pri pečení. Ešte raz ďakujem. ✿ ✿ ✿
popoluska340
Ja mam zalozeny pohankovy kvasok 7 den.Receptik sa mi velmi paci,a ked bude kjvasok zrely,tak upeciem.len vymenim muky za bezlepkove.Este som nikdy nejedla kvaskovy chlebik,len s drozdim,tak som zvedava na tu chut.Kazdy len ospevuje kvaskovy,tak sa na neho tesim.
siisa
@Popoluska340 (12.8.2016 18:32)
Milá @Popoluska340 , ja už ani iný chlebík nejem len kváskový. Veľmi mi chutí. Tak vyskúšaj a príď sa pochváliť, ako sa podaril a či chutí :) ✿ ✿ ✿
1x iwanna
monty469
Noo milá @Siisa chlebík vyzerá skvelo . To bude asi niečo pre mňa, až príde správny čas a ty sa to dozvieš prvá, keďže budeš môj poradca :-)
1x iwanna
siisa
Milá @Monty469 , vidím, že vieš čítať medzi riadkami :)) príprava je jednoduchá, takže keď sa raz odhodláš, tak tento chlebík ťa nesklame. Je naozaj úžasný, keď ho upečieš. Nedávam tu veci čo neodskúšam, preto sa nemusíš báť. Ja sama som s takýmto podobným začínala. Tento je trochu upravený a veľakrát pečený sú na ňom vychytané chyby. Takže už len odhodlanie :) ✿ ✿ ✿
@Chica , si zlatá, ďakujem....škoda, že sa to nedá...okoštovať...veľmi rada by som ťa ponúkla :) ✿ ✿ ✿
staja
Milá @Siisa , máš pochvalu, lebo tvoj chlebík je ako vždy krásny a určite bol aj chutný. Páči sa mi, že si nezabudla na fotku v reze a hlavne to, že si ochotná sa podeliť so svojimi bohatými skúsenosťami s kváskovaním. Lebo darmo, je to adrenalín a výsledok nie je nikdy 100% - ne istý. Nech sa ti darí.
siisa
@Staja (13.8.2016 07:59)

Ďakujem veľmi pekne ✿ Vidím medzi tvojimi receptami, že aj ty máš skúsenosti s pečením kváskového chleba. Máš tam krásny chlebík. Veľmi sa ti podaril. ✿ ✿ ✿ A podľa komentov pri tvojom recepte vidieť , že aj veľa varecháčov má svoj prvý kváskový chlebík za sebou. Väčšina z nich sú už veľmi skúsení čo sa týka kváskovania, preto pre nich je tento môj recept nezaujímaví. Ja som ho tu však dala pre úplných začiatočníkov a aj takých čo skúšajú a za ten svet sa im to nedarí. Ďakujem, že dokážeš oceniť takúto snahu :) Prajem ti pekný deň ✿ ✿ ✿
2x haji a iwanna
danda3
Ahoj @siisa , sranda, že ja som začala piecť hneď s ošatkami, vlastne len ten viaczrnný pečiem vo forme, tiež som mala občas placku, najmä keď bolo veľmi horúco, ale vôbec to nevadilo, chuť bola výborná. Podaril sa Ti úžasne, ja som mala tiež víkend v znamení chleba, podarili sa všetky, robím už od oka, dávam múku ľubovoľne tri druhy a dávam aj trošku medu do cesta. Už kupovaný vôbec. V septembri ideme na dovolenku, musím si upiecť aj tam.


siisa
@Danda3 (14.8.2016 19:36)

Ahoj Danda3 , ďakujem veľmi pekne ✿ chlebíky máš prenádherné....veď aj ja som začala s ošatkami a nasledovalo kopec placiek, ktoré som všetky do poslednej omrvinky zjedla, lebo tá chuť je neskutočná. Potom som skúsila urobiť vo forme a podarili sa úplne všetky, každý kto na môj podnet začínal, hneď od začiatku robil vo forme a darilo sa od začiatku. Teda z vlastnej skúsenosti viem, že skôr sa vydarí vo forme ako z ošatky. Ale je na každom, ako sa rozhodne. A podľa toho čo vidím na foto, ty si už odborník na slovo vzatý. Si šikovnica šikovná ✿ ✿ ✿
kapucinka
Chcela by som sa opýtať, koľko dní má asi starší kvások, ja ho už mám skoro tri mesiace.
1x siisa
siisa
@Kapuc inka (18.8.2016 22:12)

Ahoooj @Kapuc ínka ✿ wooooooow, ty máš 3 mesiace kvások ? A čo pečieš ? Darí sa ? ✿ Áno, hovorí sa, že čím starší kvások, tým lepší. Ale nie je to tak. Vysvetlím ti to na príklade. Janka a Danka si založili kvások v ten istý deň. Janka si upečie každú sobotu chlebík. Danka pečie každý deň. Ktorá z nich má po troch mesiacoch aktívnejší, teda lepší kvások ? Určite Danka. Dúfam, že som ti pomohla ✿ ✿ ✿
siisa
@Kapucinka (18.8.2016 22:12)

No a ten tvoj trojmesačný , ak si sa o neho dobre starala, je už pašák.
kapucinka
Nepečiem pravidelne, ale určite často. Ďakujem za vysvetlenie, veľmi sa v tom nevyznám, keď som pridala do cesta z pol kila múky aj lyžičku cukru, nakysol za asi sedem hodín. :-)
mesiar50
Rozhodne si veľká šikulka a skvelá kuchárka.Gratulujem.
siisa
@Kapucinka (22.8.2016 10:59)

Čím budeš častejšie piecť, tým budeš aj častejšie prikrmovať a kvások bude aktívnejší a kvalitnejší a upečieš stále lepší a lepší chlebík. Cukor pri kvásku nemá vplyv na rýchlejšie kvasenie. To iba pri kvasniciach je tak, pretože všetky kvasinky ktoré sú obsiahnuté v kvasniciach potrebujú pre život ako aj rozmnožovanie cukor.
siisa
@Mesiar50 (22.8.2016 11:13)

Ďakujem ti veľmi pekne za komentárik, ktorý potešil :) Maj pekný deň, aj keď u nás je upršaný :)
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
Krásny chlebík *****
Ja som sa rozhodla dnes ho upiecť vydaril sa :-)


1x haji
siisa
@Jzv (29.8.2016 19:48)

Nádherný ho máš :) si šikovnica riadna :) A toto bol tvoj prvý ? Či si už niekedy piekla ?
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
@Siisa (29.8.2016 20:31)

Toto je môj prvý, ďakujem za pochvalu :-)
Zajtra pečie aj sestra .
siisa
@Jzv (29.8.2016 22:01)

Milá @Jzv , tak to sa veľmi teším :) Dúfam, že aj chutí :) Lebo nám veľmi. Iný ani nepečiem a už som nekupovala chleba od januára :)
1x haji
siisa
@Jzv (29.8.2016 22:08)

Krásne aj nakysol, rovnomerné dierky ako správny chlieb ......úžasný :)
1x haji
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
@Siisa (29.8.2016 22:12)

Ďakujem veľmi pekne už budem piecť len takýto chlebík.... je zdravší :-)
1x haji
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
@Siisa (29.8.2016 22:12)

Ahoj Siisa otravujem, ale musim sa pochváliť znovu som piekla no tentoraz je ešte lepší a krásne duní čiže je dobre upečený, už pečiem len tento chlebík veľké ďakujem za tvoj receptík :-)


1x haji
siisa
@Jzv (2.9.2016 20:40)

Wooooow, máš ho krásny, nádherne upečený :) Ono tým, že s kváskom stále pracuješ, teda pravidelne pečieš, kvások bude stále aktívnejší a chlebík stále len lepši a lepší. Je to na neuverenie, ale je to tak. Sama uvidíš :) Nech sa darí, držím palčeky. A vôbec neotravuješ, príď sa vždy pochváliť, mňa len potešíš.
1x haji
monty469
No mila@Siisa podavam hlasenie:-) Chlebik upeceny ,chutovo je fantasticky. Sice som nemala formu,ale pouzila som hrniec,ktory som vymastila bravc.mastou. je trochu placatejsi ale na to ze je to moj prvy kvaskovy chlebik,tak som na seba pysna. Ako uvidis na priereze nejake dierky ma;-) Objem pri kysnuti zdvojnasobil skusala som aj palcovy test. Castejsie som ho sice kontrolovala ako kysne,moj muz sa uz zo mna smial,ze chodim a dohliadam nan ako na male dieťa;-) Ale ved to vlastne je moje kvaskove dieta:-D Kysol 4 hod.mala som ho na parapete svietilo nan slniecko tak hadam ten cas bol dostatocny. Uvidim nabuduce. Vody do cesta som dala asi o 30ml menej, lebo som mala pocit ze by cesto bolo riedke . No zhodnot to ty;-) Velmi sa z neho tesim .Prave sa mi pecu kvaskove lupacky zo spaldovej muky.Ked vychladnu tak ti pridam foto aj z nich. Zatial vyzeraju dobre.Takze dnes bolo u nas kvaskove pecenie a tak to bude kazdu sobotu;-) Este raz ti dakujem za kvasok a aj tvoje rady, ktore si mi davala a verim ze este aj budes. Prajem ti pekny vikend


2x haji a siisa
monty469
Lupacky upecene pridavam foto, ked vychladnu tak pridam aj na reze. Dufam,ze budu ok. Som nadsena ako male dieta:-D
3x haji, siisa a jack
siisa
@Monty 469 (24.9.2016 17:39)

Woooooow, moja milá @Monty , si vážne šikuľka, chlebík úžasný, dierok má presne toľko koľko má chleba mať. Keďže chlebík je na natieranie, nemal by mať veľké diery, lebo by prepadávalo cezeň maslo, nátierka ...proste to čo na chlebík patrí. To ani ja som svoj prvý chleba nemala takýto. Už teraz vidím, že bude z teba fantastická kvásková pekárka. Veľmi si ma potešila, a to ešte aj lupačky, no nemám slov. Gratulujem a držím palce pri ďalších tvojich výtvoroch ♥♥♥
1x haji
monty469
A este prierez lupaciek. Velmi dierkovane nie su no cesto je velmi jemne lahucke jednoducho skvele. Viem,ze lupacky nepatria k tomu receptu ale vdaka tebe a tvojmu kvasku som sa na to dala a som nadsena. DAKUJEM ♡


2x haji a siisa
haji
Také podávám hlášení : chlebík mám upečený, kapku tmavší, bo mi víc peče trouba, ale to příště vychytám, stejně jako to, že už nepůjdu do formy, ale do kastrolu. Kynutí probíhalo v pohodě, poučena u šišek, balila jsem misky i formu, aby měl teploučko. Chlebík chládne, chuťový test provedu později. Také ještě jednou děkuji za kvásek, vedení, navigaci, vědomosti a hlavně za podporu textem i slovem! Foto nepřiložím, moc se omlouvám. Jediné co mohu udělat, vzít pastelky a namalovat. Ale zase bych musela oskenovat, to také nemám. haha Krásný sobotní večer přeji!, milá Simonko! A ještě díky Monty za podporu a výměnu zážitků. Monty, máš krásný chlebík a ještě krásnější loupáčky, jsi šikulka! Já bych oboje zaráz nedala. Mávám!!
1x siisa
siisa
Dievčatá @Haji , @Monty , som na vás pyšná, ste neskutočné šikuľky, veľmi ste ma potešili.
Lupačky máš Monty prenádherné. Vidieť, že sú jemné a nadýchané. Ja po polroku som začala skúšať iné ako chlieb a ty šup na prvýkrát a odvážiš sa na lupačky. Skvelé !!! Aby som ja za chvíľu nepotrebovala od vás pomoc pri kváskovaní. Potešili ste ma veeeeeľmi ! Pekný večer :)
1x haji
jack
@Monty469 (24.9.2016 17:29)

Och,aký je krásny.Gratulujem k tvojmu prvému chlebíku aj lupačkám.Perfektne sa ti vydarili.Dúfam,ze aj mne to takto vyjde.Chystám sa zarobiť si kvások aj ja.
1x siisa
jack
@Haji (24.9.2016 18:25)

Haji,gratulujem aj tebe.Škoda,že nedáš fotečku,ale nevadí.Viem si predstaviť,že aj tvoj je krásny a určite chuťovo výborný.
2x siisa a haji
chica114
@Monty469 (24.9.2016 17:30)

Noo montík chlebicek vyzera velmi chutne :-) verím ze vsetkým chutil. Niet na domáci chlieb :-D
1x siisa
siisa
Milá @Jack , to si ma potešila, že si sa aj ty odhodlala. Keď @Monty kvások rozmnoží, môže ti podarovať. Založenie je pekná vec, ale je to zdĺhavé dosť. Tak si uľahči prácu. Ste kočice, dievčence :) Mám z vás obrovskú radosť !
haji
Milá @Siisa strukturu má chlebík podobnou jako tvůj a Jzv. Monty má v chlebíku větší bublinky. Chuťově je výborný! Dnes ráno už jsem obdarovala sousedy, ať je na světě více radosti. Krásnou neděli přeji všem!
1x siisa
siisa
@Haji (25.9.2016 09:02)

Moja milá @Haji , som rada, že chutí, to je najhlavnejšie, lebo chuť je prvoradá :) Ja som svoje prvé chleby mala ako placky, lebo nebol poruke nikto , čo by poradil, receptov milión a vyber si. Ale čo mali tie placky všetky spoločné, bola chuť. Chutili fantasticky a vedela som , že raz to príde a bude chlebík taký ako má byť...aj pekný aj dobrý. Ďakujem, že ste odskúšali môj receptík. Krásnu nedeľu želám !
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia