Foto: siisa
Keď niekto začína s kváskovaním, viem si predstaviť, ako sa teší na svoj prvý chlebík. Málokomu sa však na prvýkrát podarí. Poznám to a Zobraziť celý popisKeď niekto začína s kváskovaním, viem si predstaviť, ako sa teší na svoj prvý chlebík. Málokomu sa však na prvýkrát podarí. Poznám to a spomínam si na svoje chleby v tvare placky. Forma je výborná pomôcka, aby sa dielo podarilo. Preto z vlastných skúseností odporúčam začať s kváskovým chlebom vo forme. Aspoň kým sa s cestom skamarátite. Každý si časom nájde taký svoj vlastný recept, ale na začiatku je dobre postupovať podľa jedného. Tento je môj.
Postup
-
1
Na upečenie tohto chleba je potrebný ražný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke. Ak sa odhodláme na pečenie prvého chlebíka, naplánujme si to na deň, keď sme celý deň doma. Najlepšie sa na to hodí sobota. V piatok večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a na taške zaviažeme ušká. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
- 2
Ráno skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Nemalo by byť ani riedke ani husté. Pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať hodinu. Potom pridáme soľ, premiesime tak 3-5 minút.
- 3
Preložíme na pomúčenú dosku a pripravíme si formu, ktorú sme vymastili olejom.
- 4
Cesto párkrát premiesime na doske rukou a vytvarujeme bochník.
- 5
Bochník preložíme do formy.
- 6
Formu s cestom zabalíme do igelitovej tašky a necháme kysnúť.
- 7
Cesto kysne podľa toho aký máme kvalitný kvások. Čim starší kvások, tým rýchlejšie kysne. Taký mladý kysne aj 10 - 12 hodín.
- 8
Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a je ho plná forma, predhrejeme si rúru na 250°C. Vrch chlebíka postriekame studenou vodou z rozprašovača a dáme do rúry. Pečieme 10 minút. Potom teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Opäť postriekame vodou a pečieme ešte 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku a rukou poklepeme. Ak nám znie duto, je upečený. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.
- 9
Chlebík zabalíme najlepšie do ľanovej utierky a odložíme do chlebníka. Môžeme ho uchovať aj v el. rúre.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem veľmi pekne :) ✿ ✿ ✿
len pre vlastné info, na akej funkcii rúry pečieš? mne sa totiž pri teplote 250 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom povrch chlebíka pripálil, preto na uvedenej funkcii /vždy pečiem s ventilátorom + horný a dolný ohrev, lebo celý chlieb sa mi rovnomerne prepečie/, njbližšie som úvodnú teplotu znížila na 230 stupňov C, dalšiu na 180 stupňov C, čas pečenia pri tomto množstve múky mám rovnaký ako Ty a výsledok je nádherne upečený chlieb, okrem toho mám počas pečenia na spodku rúry vyhriaty plech s vodou - tzv. vlhké pečenie v pare a vyhrievam asi 30 minút pred vlastným pečením aj plech na pečenie. aká je Tvoja skúsenosť?
Ďakujem ti veľmi pekne ✿ moja milá @Haji , ✿ srdečne zdravím ♥♥♥
Milá @Veronikkka , ďakujem za pekný komentárik a pochvalu, si zlatá :) ✿
Pečiem pri 250°C len 10 minút, horný a dolný ohrev s ventilátorom. Mriežku na ktorej pečiem chleba vo forme mám v strede rúry. Pri pečení chleba vo forme nepoužívam plech s vodou. Plech teda nevyhrievam, keď žiadny nepoužívam. Najskôr som skúšala na začiatok s 230°C, ale chlebík nemal peknú farbu, bol bledý a my máme radi chrumkavú kôrku. Každý má inú rúru... treba vychytať muchy .
Tento recept je naozaj pre začiatočníkov, jednoduchý a nie je preplnený množstvom informácii. Ak sa dodrží postup, dá sa dopracovať jednoducho k dobrému chlebíku a neskôr, si každý môže recept vylepšiť sám, alebo ak niekto poradí niečo lepšie a náročnejšie. Veľa úkonov ľudí odrádza, preto sú tu len tie najnutnejšie. Veľmi ma teší, že si takto môžeme povymieňať skúsenosti a tak vychytať rôzne finty pri pečení. Ešte raz ďakujem. ✿ ✿ ✿
Ďakujem veľmi pekne milá @Jack :)
Milá @Popoluska340 , ja už ani iný chlebík nejem len kváskový. Veľmi mi chutí. Tak vyskúšaj a príď sa pochváliť, ako sa podaril a či chutí :) ✿ ✿ ✿
@Chica , si zlatá, ďakujem....škoda, že sa to nedá...okoštovať...veľmi rada by som ťa ponúkla :) ✿ ✿ ✿
Ked upeciem tak aj fotim,a pridem sa sem pochvalit.
Veľmi ma potešíš :) Želám ti nech sa čo najlepšie vydarí :) ✿ ✿ ✿
Ďakujem veľmi pekne ✿ Vidím medzi tvojimi receptami, že aj ty máš skúsenosti s pečením kváskového chleba. Máš tam krásny chlebík. Veľmi sa ti podaril. ✿ ✿ ✿ A podľa komentov pri tvojom recepte vidieť , že aj veľa varecháčov má svoj prvý kváskový chlebík za sebou. Väčšina z nich sú už veľmi skúsení čo sa týka kváskovania, preto pre nich je tento môj recept nezaujímaví. Ja som ho tu však dala pre úplných začiatočníkov a aj takých čo skúšajú a za ten svet sa im to nedarí. Ďakujem, že dokážeš oceniť takúto snahu :) Prajem ti pekný deň ✿ ✿ ✿
Ahoj Danda3 , ďakujem veľmi pekne ✿ chlebíky máš prenádherné....veď aj ja som začala s ošatkami a nasledovalo kopec placiek, ktoré som všetky do poslednej omrvinky zjedla, lebo tá chuť je neskutočná. Potom som skúsila urobiť vo forme a podarili sa úplne všetky, každý kto na môj podnet začínal, hneď od začiatku robil vo forme a darilo sa od začiatku. Teda z vlastnej skúsenosti viem, že skôr sa vydarí vo forme ako z ošatky. Ale je na každom, ako sa rozhodne. A podľa toho čo vidím na foto, ty si už odborník na slovo vzatý. Si šikovnica šikovná ✿ ✿ ✿
Ahoooj @Kapuc ínka ✿ wooooooow, ty máš 3 mesiace kvások ? A čo pečieš ? Darí sa ? ✿ Áno, hovorí sa, že čím starší kvások, tým lepší. Ale nie je to tak. Vysvetlím ti to na príklade. Janka a Danka si založili kvások v ten istý deň. Janka si upečie každú sobotu chlebík. Danka pečie každý deň. Ktorá z nich má po troch mesiacoch aktívnejší, teda lepší kvások ? Určite Danka. Dúfam, že som ti pomohla ✿ ✿ ✿
No a ten tvoj trojmesačný , ak si sa o neho dobre starala, je už pašák.
Čím budeš častejšie piecť, tým budeš aj častejšie prikrmovať a kvások bude aktívnejší a kvalitnejší a upečieš stále lepší a lepší chlebík. Cukor pri kvásku nemá vplyv na rýchlejšie kvasenie. To iba pri kvasniciach je tak, pretože všetky kvasinky ktoré sú obsiahnuté v kvasniciach potrebujú pre život ako aj rozmnožovanie cukor.
Ďakujem ti veľmi pekne za komentárik, ktorý potešil :) Maj pekný deň, aj keď u nás je upršaný :)
Ja som sa rozhodla dnes ho upiecť vydaril sa :-)
Nádherný ho máš :) si šikovnica riadna :) A toto bol tvoj prvý ? Či si už niekedy piekla ?
Toto je môj prvý, ďakujem za pochvalu :-)
Zajtra pečie aj sestra .
Milá @Jzv , tak to sa veľmi teším :) Dúfam, že aj chutí :) Lebo nám veľmi. Iný ani nepečiem a už som nekupovala chleba od januára :)
Krásne aj nakysol, rovnomerné dierky ako správny chlieb ......úžasný :)
Ďakujem veľmi pekne už budem piecť len takýto chlebík.... je zdravší :-)
Ahoj Siisa otravujem, ale musim sa pochváliť znovu som piekla no tentoraz je ešte lepší a krásne duní čiže je dobre upečený, už pečiem len tento chlebík veľké ďakujem za tvoj receptík :-)
Wooooow, máš ho krásny, nádherne upečený :) Ono tým, že s kváskom stále pracuješ, teda pravidelne pečieš, kvások bude stále aktívnejší a chlebík stále len lepši a lepší. Je to na neuverenie, ale je to tak. Sama uvidíš :) Nech sa darí, držím palčeky. A vôbec neotravuješ, príď sa vždy pochváliť, mňa len potešíš.
Woooooow, moja milá @Monty , si vážne šikuľka, chlebík úžasný, dierok má presne toľko koľko má chleba mať. Keďže chlebík je na natieranie, nemal by mať veľké diery, lebo by prepadávalo cezeň maslo, nátierka ...proste to čo na chlebík patrí. To ani ja som svoj prvý chleba nemala takýto. Už teraz vidím, že bude z teba fantastická kvásková pekárka. Veľmi si ma potešila, a to ešte aj lupačky, no nemám slov. Gratulujem a držím palce pri ďalších tvojich výtvoroch ♥♥♥
Lupačky máš Monty prenádherné. Vidieť, že sú jemné a nadýchané. Ja po polroku som začala skúšať iné ako chlieb a ty šup na prvýkrát a odvážiš sa na lupačky. Skvelé !!! Aby som ja za chvíľu nepotrebovala od vás pomoc pri kváskovaní. Potešili ste ma veeeeeľmi ! Pekný večer :)
Och,aký je krásny.Gratulujem k tvojmu prvému chlebíku aj lupačkám.Perfektne sa ti vydarili.Dúfam,ze aj mne to takto vyjde.Chystám sa zarobiť si kvások aj ja.
Haji,gratulujem aj tebe.Škoda,že nedáš fotečku,ale nevadí.Viem si predstaviť,že aj tvoj je krásny a určite chuťovo výborný.
Noo montík chlebicek vyzera velmi chutne :-) verím ze vsetkým chutil. Niet na domáci chlieb :-D
Moja milá @Haji , som rada, že chutí, to je najhlavnejšie, lebo chuť je prvoradá :) Ja som svoje prvé chleby mala ako placky, lebo nebol poruke nikto , čo by poradil, receptov milión a vyber si. Ale čo mali tie placky všetky spoločné, bola chuť. Chutili fantasticky a vedela som , že raz to príde a bude chlebík taký ako má byť...aj pekný aj dobrý. Ďakujem, že ste odskúšali môj receptík. Krásnu nedeľu želám !