Kváskový chlieb pre začiatočníka (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Keď niekto začína s kváskovaním, viem si predstaviť, ako sa teší na svoj prvý chlebík. Málokomu sa však na prvýkrát podarí. Poznám to a spomínam si na svoje chleby v tvare placky. Forma je výborná pomôcka, aby sa dielo podarilo. Preto z vlastných skúseností odporúčam začať s kváskovým chlebom vo forme. Aspoň kým sa s cestom skamarátite. Každý si časom nájde taký svoj vlastný recept, ale na začiatku je dobre postupovať podľa jedného. Tento je môj.

Postup

  1. Na upečenie tohto chleba je potrebný ražný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke. Ak sa odhodláme na pečenie prvého chlebíka, naplánujme si to na deň, keď sme celý deň doma. Najlepšie sa na to hodí sobota. V piatok večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a na taške zaviažeme ušká. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Nemalo by byť ani riedke ani husté. Pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať hodinu. Potom pridáme soľ, premiesime tak 3-5 minút.
  3. Preložíme na pomúčenú dosku a pripravíme si formu, ktorú sme vymastili olejom.
  4. Cesto párkrát premiesime na doske rukou a vytvarujeme bochník.
  5. Bochník preložíme do formy.
  6. Formu s cestom zabalíme do igelitovej tašky a necháme kysnúť.
  7. Cesto kysne podľa toho aký máme kvalitný kvások. Čim starší kvások, tým rýchlejšie kysne. Taký mladý kysne aj 10 - 12 hodín.
  8. Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a je ho plná forma, predhrejeme si rúru na 250°C. Vrch chlebíka postriekame studenou vodou z rozprašovača a dáme do rúry. Pečieme 10 minút. Potom teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Opäť postriekame vodou a pečieme ešte 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku a rukou poklepeme. Ak nám znie duto, je upečený. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.
  9. Chlebík zabalíme najlepšie do ľanovej utierky a odložíme do chlebníka. Môžeme ho uchovať aj v el. rúre.