Foto: Siisa
Dezert, alebo zdravá desiata do školy či práce.
na 220 °C
Postup
-
1
Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť pri izbovej teplote.
- 2
Keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, ja som miesila v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme mlieko. Cesto miesime tak 10 minút. Potom až pridáme mlieko. Už iba premiesime. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.
- 3
Po dvoch hodinách si pripravíme plech na muffiny a vložíme si do otvorov košíčky. Naplníme cestom do 3/4. Necháme pri izbovej teplote hodinu kysnúť.
- 4
Rúru si vyhrejeme na 220 °C , muffiny dáme na mriežku do stredu rúry a pečieme 20 minút. Môžeme skúsiť či sú upečené špajdľou. Upečené vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Škoda, že si nedala foto v reze. Ukladam do priehradky Kváskové.
Ďakujem milá @Haji :) Presne dávka na jeden plech na 12 kúskov :) Pre istotu som dávala po dva košíčky, ale vôbec nebolo treba, držal to aj jeden. Sú sýte, zješ dva a odfukuješ :D
Ďakujem pekne milá @Marienka44 :) V reze sú presne ako aj normálne muffinky :)
Chcela som vedieť ako sa správa kvások aj v takýchto cestách, tak som vyskúšala a bola som milo prekvapená.
Haha, veru aj tu sa koštovalo za tepla :)
máš naozaj širokú škálu použitia kvásku a veľmi zreteľne popisuješ.
foto prudko jedlé! celok hodnotím na 5* :-)
Ďakujem veľmi pekne milá @Staja , také zdravé mlsanie ku káve :)
Ďakujem veľmi pekne milá @Veronikkka :)
Ďakujem veľmi pekne :) Supeeer, teším sa, že tu máme ďalšieho kvaskovača :) Kvások si si sama založila, či ti sestra dala ?
Ja som ho chcela vyskúšať sama.No a dohodli sme sa tak,že keď sa mi to nepodarí,tak segra mi ho dá od teba.Zatiaľ je to na dobrej ceste.Uvidíme čo sa bude diať ďalej.Som zvedavá.
Tak držím palčeky :)
Hahaha....díky, ja poznám väčšiu kúzelníčku :D
Kvások je nevyspytateľný ! Ja už troštičku poznám ako a kedy sa správa. Ale to ešte ani z ďaleka nepoznám všetko. Ale myslím si, že čo ide upiecť s kvasnicami, ide aj s kváskom. Len treba zistiť ako na to, aby to fungovalo. Takže aj croissanty sa isto dajú upiecť s kváskom :)
Áno, určite je zdravšia, ale som kadečo čítala, že už ani v tej sa nedá veriť, že či to špalda je. Tak len dúfať musíme, že naozaj je. Ďakujem ti veľmi pekne :)
Ďakujem veľmi pekne :) Tie croissanty máš naozaj perfektné :)
Ďakujem ti moja milá Monty , skúšam veru čo ma napadne, alebo sa chodím inšpirovať na varechu a recept jednoducho prerobím na kváskový :) Pri tomto ceste treba dať pozor, aby bol kvások nakvasený a nemal tendenciu klesať. Treba to vystihnúť, potom je problém, cesto spľasne. Koláčik sa síce dá zjesť, na chuti to neuberie, ale na oko nie je taký aký má byť. To platí aj pre piškótové cesta. Teda je to aspoň môj postreh.
Ahoj Tánička, vždy sa poteším, keď sa tu pristavíš. Momentálne, keď mám pšeničný kvások naštartovaný, skúšam piškótové cesto s kváskom. Zaujíma ma, ako sa správa a ako chutí. Chcem vedieť čo všetko sa dá a čo nie. Proste samý pokus. hahahaha
Ak si si všimla Haji, pri každom recepte dávam tekutinu na koniec, je to z dôvodu takého, že každá múka príjme iné množstvo tekutiny a hlavne ak dávame úplne inú múku ako je v recepte. To znamená, že sa musíme pridržiavať konečnej konzistencie cesta. Ak vidíme, že cesto je husté musíme pridať v tomto prípade mlieko. Pridávame ho radšej pomaly, aby sme nedostali zasa opak, riedke cesto a nemuseli pridávať múku.
Dokonca aj špaldová hladká a špaldová hladká celozrnná sa líšia v príjme tekutiny. Teším sa , že máš tú správnu vytrvalosť akú pri kváskovaní treba. Pekný večer ti želám :)
Díky, že vytrvalost - spíš anarchii v surovinách, tu mám hezky přebujelou. Jsem paličatá, bo jsem si usmyslela, že chci ochutnat špaldové muffiny a nebyla jiná než celozrnná špaldová. Mám co vychytávat. A protože mám kvásky dva - je pole působnosti širší. haha Díky za trpělivost! Hezký večer i tobě, Simonko!
Moja zlatá @Haji , kľudne môžeš zmeniť múku za akú chceš , len potom musíš trochu improvizovať a prispôsobovať. Ale neboj všetko príde ! Posielam pozdrav
Skús ho na Tvoju stránku napísať, poteším sa!☺
Ďakujem :) Teším sa, že ťa zaujali moje kváskové recepty.... prajem ti, nech sa bábovka vydarí a hlavne nech vám chutí :)
Prepáč, že som si tento komentár všimla až teraz. Určite si sa už dopátrala odpovede. Ak nie, tak : V chladničke si uchovávaš materský kvások. Z neho na pečenie odoberieš 1 PL do nádoby - misy, kde si zarobíš rozkvas, teda k tomu kvásku pridáš potrebné množstvo múky a vody ( napr. 100g múky, 100ml vody = 200 g rozkvasu ), zmiešaš a necháš vykvasiť 10 -12 hodín....tak vznikne rozkvas, ktorý použiješ do cesta na pečenie napr. chleba.