Foto: martinis
Nenáročný a rýchly kuskus s bylinkovým maslom, opečeným a duseným pórom, ktorý je pikantný vďaka mletému čili a bielemu koreniu. Dnes servírovaný s bravčovým Zobraziť celý popisNenáročný a rýchly kuskus s bylinkovým maslom, opečeným a duseným pórom, ktorý je pikantný vďaka mletému čili a bielemu koreniu. Dnes servírovaný s bravčovým na brusniciach :-)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 hrnček |
|
2 hrnčeky |
|
štipka |
|
1 pl (alebo cesnakové) |
|
|
|
|
|
1 pl (najlepšie ochutený čili) |
|
na podlievanie |
|
|
|
|
|
na ozdobu |
|
Postup
-
1
Kuskus je pripravený za okamih, takže začnime zeleninou : postačí jeden pór a menšia cibuľa. Pór zbavíme zelenej časti aj spodného konca, umyjeme a nakrájame na čo najtenšie plátky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky, zatiaľ čo sa v hlbšej panvici rozohrieva olivový olej. Rád na toto jedlo používam ochutený čili olivový olej.
- 2
Cibuľu a pór vhodíme na panvicu a prudko opekáme asi minútu či dve, potom plameň znížime a podlievame malými dávkami zeleninového vývaru. Za občasného miešania necháme zeleninu dusiť zhruba 10 minút.
- 3
Prípravu kuskusu už poznáte : hrnček kuskusu zalejeme dvoma hrnčekmi vriacej osolenej vody a necháme odstáť prikryté zhruba 5 minút. Najlepšie poslúži rýchlovarná kanvica a malý tanierik na prikrytie ;) Napučaný kuskus premiešame vidličkou a zároveň vmiešame lyžicu bylinkového masla, ktoré oddelí jednotlivé guľôčky a dodá kuskusu veľmi jemnú chuť.
- 4
Kuskus naservírujeme kruhovo na tanier, pričom v strede necháme priestor pre zeleninu. Tú v panvici okoreníme mletým bielym korením a mletým čili podľa chuti, dobre premiešame a odstavíme. Uložíme doprostred taniera, posypeme čerstvo namletým korením a servírujeme len tak ako ľahké zeleninové jedlo či s kúskom mäsa, tofu alebo rybou. Dnes som podával s bravčovým duseným vo víne s brusnicami :-)
- 5
Môj tip : Rovnako lahodnú a predsa inú chuť dosiahnete, ak použijete cesnakové maslo alebo najemno nasekaný strúčik cesnaku. Kuskusu cesnak i bylinky veľmi pristanú :)
- 6
Pór je typickou zimnou zeleninou, nuž po ňom v tomto období siaham častejšie. Keďže sa na panvici veľmi rýchlo pripravuje, ideálnym spôsobom prípravy je prudké opečenie alebo šetrné a krátke dusenie. Keďže je vlastne jemnejšou odrodou cibule, pokojne znesie výraznejšie dochutenie a tak mu mleté biele a čili dodajú nezameniteľnú chuť. Prekvapivá príloha k mäsu či rybám :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak pred časom sa ku mne dostal obrázok jedálneho lístka, na ktorom bol "kus kus šalát" pre cudzincov do angličtiny preložený ako "piece piece salad" :-))))))))))) Dobre ma to pobavilo a odvtedy doma kuskus voláme piece-piece :-)
určite ukladám :-)*****
Som v práci a obed v nedohľadne, tvoja ponuka by "bodla"
@ root : super, ďakujem :) prezradíš, prečo nepoužiješ čili a olivový olej ? nemáš ich rád ? samozrejme, moje recepty sú variabilné a každú zmenu vítam, len ma to zaujíma :-)
@ aszabka : presne o takéto varenie sa snažím a mám radosť, keď vidím, že ja tak vnímané aj ostatnými .. vďaka ;) :-)
@ katka78 : veľmi pekne ďakujem :-) no teda, to si ma pobavila, to by mi nenapadlo, hehe :-)))
@ sany11 : vďaka, teším sa ;)
@ jerica : tak tak, bylinky pre vôňu, chuť aj potešenie oka :-)) verím že Ti bude chutiť a vyjadrujem úprimné poďakovanie za 5 hviezdičiek, vážim si ich :) ak by si pracovala v Spišskej, pokojne by som dobehol ... :-))