Kuskus s bylinkovým maslom a pikantným pórom

Autor receptu: martinis

Nenáročný a rýchly kuskus s bylinkovým maslom, opečeným a duseným pórom, ktorý je pikantný vďaka mletému čili a bielemu koreniu. Dnes servírovaný s bravčovým na brusniciach :-)

1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuskus je pripravený za okamih, takže začnime zeleninou : postačí jeden pór a menšia cibuľa. Pór zbavíme zelenej časti aj spodného konca, umyjeme a nakrájame na čo najtenšie plátky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky, zatiaľ čo sa v hlbšej panvici rozohrieva olivový olej. Rád na toto jedlo používam ochutený čili olivový olej.
  2. Cibuľu a pór vhodíme na panvicu a prudko opekáme asi minútu či dve, potom plameň znížime a podlievame malými dávkami zeleninového vývaru. Za občasného miešania necháme zeleninu dusiť zhruba 10 minút.
  3. Prípravu kuskusu už poznáte : hrnček kuskusu zalejeme dvoma hrnčekmi vriacej osolenej vody a necháme odstáť prikryté zhruba 5 minút. Najlepšie poslúži rýchlovarná kanvica a malý tanierik na prikrytie ;) Napučaný kuskus premiešame vidličkou a zároveň vmiešame lyžicu bylinkového masla, ktoré oddelí jednotlivé guľôčky a dodá kuskusu veľmi jemnú chuť.
  4. Kuskus naservírujeme kruhovo na tanier, pričom v strede necháme priestor pre zeleninu. Tú v panvici okoreníme mletým bielym korením a mletým čili podľa chuti, dobre premiešame a odstavíme. Uložíme doprostred taniera, posypeme čerstvo namletým korením a servírujeme len tak ako ľahké zeleninové jedlo či s kúskom mäsa, tofu alebo rybou. Dnes som podával s bravčovým duseným vo víne s brusnicami :-)
  5. Môj tip : Rovnako lahodnú a predsa inú chuť dosiahnete, ak použijete cesnakové maslo alebo najemno nasekaný strúčik cesnaku. Kuskusu cesnak i bylinky veľmi pristanú :)
  6. Pór je typickou zimnou zeleninou, nuž po ňom v tomto období siaham častejšie. Keďže sa na panvici veľmi rýchlo pripravuje, ideálnym spôsobom prípravy je prudké opečenie alebo šetrné a krátke dusenie. Keďže je vlastne jemnejšou odrodou cibule, pokojne znesie výraznejšie dochutenie a tak mu mleté biele a čili dodajú nezameniteľnú chuť. Prekvapivá príloha k mäsu či rybám :-)