Kuru Fasulye

cesminaz - fotkacesminaz, 2. februára 2014
Kuru Fasulye
Foto: cesminaz

Je to velmi známe a naozaj velmi obľúbené turecké jedlo.Takto pripravenú kuru fasulye som sa naučila od rodiny manžela,ale kedže turecko je velké a Zobraziť celý popisJe to velmi známe a naozaj velmi obľúbené turecké jedlo.Takto pripravenú kuru fasulye som sa naučila od rodiny manžela,ale kedže turecko je velké a zvyky rôzne,sa niake tie maličkosti v príprave tohto jedla môžu aj líšiť.Jeho príprava je celkom jednoduchá,zvládne ju naozaj každý.

1h v kuchte minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
0,5-1 kg alebo baranie
1 PL
2 PL (paradajkový pretlak husty)
0,5 ČL
 trocha alebo maslo
 podľa potreby (asi 2,5-3L)
1 ks




Postup

  1. 1

    Kedže príprava tohto jedla taká jednoduchá,som postup nefotila.

  2. 2

    Suchú fazulu si namočíme na noc do vody,aby napučala,rýchlejšie sa nám uvarí.Ale nieje problém ju namočit ráno a naobed varit.Používa sa stredne velká biela fazula,tú maličkú bielu neodporúčam.

  3. 3

    Kým nám fazula pučí,si pripravíme mäso.Môže byť hovädzie alebo baranie,podľa chuti a podľa toho,kto čo má v mrazáku ;-)) Mäso nakrájame na väčšie kocky.Najlepšie je použit pol kila mäsa a k tomu 3-4 stredne velké mäsitejšie kosti.Ale môžte použit aj samé mäso,ale tak ho musíte dať aspoň 1 kilo.

  4. 4

    Takže...rozohrejeme si trocha oleja(masla) speníme na ňom na maličké kocky nakrájanú cibulu,potom dáme ml.papriku,2-3krat premiešame(pozor nech paprika nezhori) dáme na ňu pokrájané mäso,premiešame,osolime,ak je nutné,podlejeme trolinku vody,nieže sa nám začne piecť :-)) Zakryjeme pokrievkou a necháme zopar minut dusit,aby pustilo vlastnú šťavu.Ked už má mäsko dost šťavy,zalejeme ho asi 1,5L vody(vždy rátajte s tým,že voda vyvrie počas varenia),ešte trocha posolíme,uzavrieme a varíme v kuchte 30 minut.Ja varím vždy v kuchte,takže kto bude varit obyčajne,mu to potrvá dlhšie.

  5. 5

    Po 30 minutach kuchtu opatrne otvoríme a nasypeme k mäsu napučanú fazulu.Následne dolejeme vodu,ale asi tolko vody,aby to pri premiešaní vyzeralo ako stredne husta polievka.Tej vody má byť také 2,5 až 3 litre.Dáme 2PL salçe(paradajkove pyre) a pol Kl mletej rasce obyčajnej.Poprípade ešte osolíme,lebo fazula ešťe počas varenia popije sol.Teraz znova zavreme kuchtu na 30-40 minut-čas sa počíta vždy od syčania kuchty.Ale kedže aj kuchty sú rôzne,tak môžte varit aj podla zvyku,čo sa týka minut.

  6. 6

    Po 40 tich minutach otvoríme kuchtu a pozrieme si výsledok ;-)) mäsko je mäkkučké a fazula ako maslo ;-D a najlepšia je vtedy,ak sa nám niektoré fazule rozvarili a zvyšok ostal v celosti.Tie rozvarené fazule tomu jedlu vytvoria konzistenciu omáčky,alebo redšieho prívarku.A presne taká má byť "Dobrá Kuru fasulye" ;-)) Ešte raz ochutnáme,ak treba osolíme a podavame.

  7. 7

    Kuru fasulye je jedlo,v ktorom vyniká najmä skvelá,vlastna chuť fazule.Pripravuje sa takto s mäsom i bez mäsa. Podáva sa najmä s ryžou,alebo s chlebom a osolenou cibulou. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

izabella929
zaujímavé jedlo, aj vyzerá veľmi chutne..)).s bielou fazuľou mám rada všetko...
eviana
@cesminaz , toto jedlo sa mi veľmi páči, môže to byť zaujímavá kombinácia chutí, veru stojí za to vyskúšať :) 5*
havino
a dobrý domáci chlebík k tomu a paráda, urobím, vyskúšam v čo najbližšej dobe
jozka2
tato fazulka je urcite vynikajuca,ja milujem turecke jedla,mnohe z nich robim vdaka mojej znamej,ktora je turkyna.
babidka
No a ja som si to citala ako "Kura s fazule" a myslim si : asi sa niekto pomylil ...a ma byt "Kura s fazulou" :-))) @cezminas , toto jedlo sa mi paci a mozno zajtra uvarim na obed . K tomu nejaky chlebovy posuch....
cesminaz
@izabelka @eviana :-) dakujem vam za mile slova @havino dobry chlebik a mozno cibula k tomu ;-)) budem velmi rada ak vyskusas a daj prosim vediet,ako chutilo @jozka2 :-) tak urcite ti bude chutit aj toto jedlo @babidka :-)) si ma pobavila..niekedy sato veru aj mne stave,ze citam narychlo nieco celkom ine.Budem rada,ak vyskusas :-) @medovnicek :-)
evanaaa
Ja som dnes robila niečo podobné - inšpirovala som sa receptom od @marcelc , bolo to hovädzie dusené v rúre so šošovicou, ja som dala fazuľu a ešte iné ingrediencie, bolo to výborné, najmä tá šťava, škoda, že nemôžem aj aj dávať fotky. Fazuľa bola tmavá, červená.