Foto: cesminaz
Je to velmi známe a naozaj velmi obľúbené turecké jedlo.Takto pripravenú kuru fasulye som sa naučila od rodiny manžela,ale kedže turecko je velké a Zobraziť celý popisJe to velmi známe a naozaj velmi obľúbené turecké jedlo.Takto pripravenú kuru fasulye som sa naučila od rodiny manžela,ale kedže turecko je velké a zvyky rôzne,sa niake tie maličkosti v príprave tohto jedla môžu aj líšiť.Jeho príprava je celkom jednoduchá,zvládne ju naozaj každý.
tepelná úprava
Suroviny
0,5 kg |
|
0,5-1 kg alebo baranie |
|
1 PL |
|
2 PL (paradajkový pretlak husty) |
|
0,5 ČL |
|
|
|
trocha alebo maslo |
|
podľa potreby (asi 2,5-3L) |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Kedže príprava tohto jedla taká jednoduchá,som postup nefotila.
- 2
Suchú fazulu si namočíme na noc do vody,aby napučala,rýchlejšie sa nám uvarí.Ale nieje problém ju namočit ráno a naobed varit.Používa sa stredne velká biela fazula,tú maličkú bielu neodporúčam.
- 3
Kým nám fazula pučí,si pripravíme mäso.Môže byť hovädzie alebo baranie,podľa chuti a podľa toho,kto čo má v mrazáku ;-)) Mäso nakrájame na väčšie kocky.Najlepšie je použit pol kila mäsa a k tomu 3-4 stredne velké mäsitejšie kosti.Ale môžte použit aj samé mäso,ale tak ho musíte dať aspoň 1 kilo.
- 4
Takže...rozohrejeme si trocha oleja(masla) speníme na ňom na maličké kocky nakrájanú cibulu,potom dáme ml.papriku,2-3krat premiešame(pozor nech paprika nezhori) dáme na ňu pokrájané mäso,premiešame,osolime,ak je nutné,podlejeme trolinku vody,nieže sa nám začne piecť :-)) Zakryjeme pokrievkou a necháme zopar minut dusit,aby pustilo vlastnú šťavu.Ked už má mäsko dost šťavy,zalejeme ho asi 1,5L vody(vždy rátajte s tým,že voda vyvrie počas varenia),ešte trocha posolíme,uzavrieme a varíme v kuchte 30 minut.Ja varím vždy v kuchte,takže kto bude varit obyčajne,mu to potrvá dlhšie.
- 5
Po 30 minutach kuchtu opatrne otvoríme a nasypeme k mäsu napučanú fazulu.Následne dolejeme vodu,ale asi tolko vody,aby to pri premiešaní vyzeralo ako stredne husta polievka.Tej vody má byť také 2,5 až 3 litre.Dáme 2PL salçe(paradajkove pyre) a pol Kl mletej rasce obyčajnej.Poprípade ešte osolíme,lebo fazula ešťe počas varenia popije sol.Teraz znova zavreme kuchtu na 30-40 minut-čas sa počíta vždy od syčania kuchty.Ale kedže aj kuchty sú rôzne,tak môžte varit aj podla zvyku,čo sa týka minut.
- 6
Po 40 tich minutach otvoríme kuchtu a pozrieme si výsledok ;-)) mäsko je mäkkučké a fazula ako maslo ;-D a najlepšia je vtedy,ak sa nám niektoré fazule rozvarili a zvyšok ostal v celosti.Tie rozvarené fazule tomu jedlu vytvoria konzistenciu omáčky,alebo redšieho prívarku.A presne taká má byť "Dobrá Kuru fasulye" ;-)) Ešte raz ochutnáme,ak treba osolíme a podavame.
- 7
Kuru fasulye je jedlo,v ktorom vyniká najmä skvelá,vlastna chuť fazule.Pripravuje sa takto s mäsom i bez mäsa. Podáva sa najmä s ryžou,alebo s chlebom a osolenou cibulou. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu