Foto: majka5551
10 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na troche oleja si orestujeme cibuľku do sklovita osolíme.
-
2
Pridáme mäsko a orestujeme z jednej strany druhú posypeme gulašovým korením a soľou.
-
3
Po cca 5 minútach pretočíme, posypeme druhú stranu gulášovým korením a necháme cca 2 minúty. Potom podlejeme trochou vody a dusíme cca 15 min. Môžme zaliať vodou alebo lepšie vývarom a povaríme ešte chvíľku.
-
4
Nachystáme si zatrepku hladkú múku, smotanu na varenie alebo mlieko a kyslú smotanu. Vymiešame bez hrudiek a postupne lejeme do hrnca, čiže zahustíme.
-
5
Podávame s cestovinou alebo s haluškami. Prajem dobrú chuť!
ale chuti nam oboje :-)
Perkelt alebo paprikáš
Perkelt, či paprikáš je stará slovensko-maďarská či maďarsko-slovenská klasika. Kto by už len v našich končinách toto jedlo nepoznal, myslia si mnohí. Lenže ja som sa stretla s tým, že mnohí ľudia si mýlia perkelt s paprikášom.
Jasne, líšia sa prítomnosťou smotany. V prvom nie je, zatiaľ čo v druhom je vo forme smotanovej zátrepky.
Je to dosť pochopiteľné, veď to, čo je na prvý pohľad červené od papriky musí byť paprikáš :-) hovorí ľudská logika. Akurát si dotyčný neuvedomuje, že aj v tom druhom jedle je taká istá paprika, len je trocha zamaskovaná tou smotanou.
Takže ujasnime si to. Názov "perkelt" je poslovenčené maďarské slovo pörkölt, čo znamená "pražený" . Keď varíme perkelt, tak opaprikované mäso restujeme na cibuli, vo vlastnej šťave, prípadne podliate malým množstvom vody... šťavy je relatívne málo. Mäso sa v šťave urobí (upraží - uperkeltuje :-D) domäkka a touto fázou sa príprava jedla i končí. Takže ak sme skončili tu, uvarili sme perkelt :-)
Keď varíme paprikáš, postupujeme síce rovnako, ale po uperkeltovaní :) - udusení mäsa väčšinou prilejeme ešte vodu (alebo vývar či víno) a nakoniec jedlo zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Tým získame lahodný "sósik" , omáčku, ktorú dochutíme (alebo aj nie :-) to každý podľa chuti) troškou citrónovej šťavy.
No a nejaký rozdiel v názvoch týchto dvoch podobných jedál musí byť, keďže môj muž miluje perkelt a ja paprikáš :-) ... aby sme vedeli, kedy čo varíme na obed :-)
Zhodou okolnosti je v tomto vydani aj kohuti perkelt :). A nasla so perkelt z noziciek od kucharov z hotela Orchidea vo Velkom Mederi.
@radox1 : neviem, co mas proti smotanovym zatrepkam, napriklad taka svieckova na smotane je uzasna. Ale proti gustu ziaden disputat
napr. tento paprikas:
varecha.pravda.sk/recepty/kralik-na-paprike/54027-recept....
varecha.pravda.sk/recepty/perkelt-z-kuracich-stehien/5885...
@majka5551 , ber to, prosím, ako rady, nie ako kritiku:-) čo sa týka zátrepky, hlavne s mliekom, urobí veľký rozdiel v chuti jedla. Prajem ti veľa úspechov v kuchyni.
Guláš sa tu robí so zemiakmi, cibulka, paprika, a dalšie korenia,mäso červene,na sutaziach ni ekedy zo zveriny, alebo zemiaky, klobasa.."čo dom dá"....proste jednohrncové husté jedlo, niekedy s hubami, na sutaziach som videla aj bez papriky s majorankou ,čierne kor. atd.
A u niekoho je názov opačne, ako som si tu všimla..
Ja mam rada teda "kure na paprice" s viac omačky,..mňam.s haluškami alebo s knedlami, ta dobra paprikovo-smotanova chuť...je pre mňa perkelt.-)