Kura na smotane fotorecept

majka5551 - fotkamajka5551, 6. januára 2016
Kura na smotane (fotorecept)
Foto: majka5551
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby
1 ks
100 ml
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Na troche oleja si orestujeme cibuľku do sklovita osolíme.

    Kura na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme mäsko a orestujeme z jednej strany druhú posypeme gulašovým korením a soľou.

    Kura na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po cca 5 minútach pretočíme, posypeme druhú stranu gulášovým korením a necháme cca 2 minúty. Potom podlejeme trochou vody a dusíme cca 15 min. Môžme zaliať vodou alebo lepšie vývarom a povaríme ešte chvíľku.

    Kura na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nachystáme si zatrepku hladkú múku, smotanu na varenie alebo mlieko a kyslú smotanu. Vymiešame bez hrudiek a postupne lejeme do hrnca, čiže zahustíme.

    Kura na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s cestovinou alebo s haluškami. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

majka5551
Moja mamina tiež nie používa všetky koreniny zvlášť ale keď si prečítate zloženie tak všetko čo dáva do toho obsahuje aj gulašové korenie až na rascu ale tá nám nevadí
smejkad
ja som zas vedela, ze paprika a stava je paprikas a smotana je perkelt :-)
ale chuti nam oboje :-)
boxik
Do pozornosti dávam tento článok:
Perkelt alebo paprikáš
Perkelt, či paprikáš je stará slovensko-maďarská či maďarsko-slovenská klasika. Kto by už len v našich končinách toto jedlo nepoznal, myslia si mnohí. Lenže ja som sa stretla s tým, že mnohí ľudia si mýlia perkelt s paprikášom.
Jasne, líšia sa prítomnosťou smotany. V prvom nie je, zatiaľ čo v druhom je vo forme smotanovej zátrepky.
Je to dosť pochopiteľné, veď to, čo je na prvý pohľad červené od papriky musí byť paprikáš :-) hovorí ľudská logika. Akurát si dotyčný neuvedomuje, že aj v tom druhom jedle je taká istá paprika, len je trocha zamaskovaná tou smotanou.
Takže ujasnime si to. Názov "perkelt" je poslovenčené maďarské slovo pörkölt, čo znamená "pražený" . Keď varíme perkelt, tak opaprikované mäso restujeme na cibuli, vo vlastnej šťave, prípadne podliate malým množstvom vody... šťavy je relatívne málo. Mäso sa v šťave urobí (upraží - uperkeltuje :-D) domäkka a touto fázou sa príprava jedla i končí. Takže ak sme skončili tu, uvarili sme perkelt :-)
Keď varíme paprikáš, postupujeme síce rovnako, ale po uperkeltovaní :) - udusení mäsa väčšinou prilejeme ešte vodu (alebo vývar či víno) a nakoniec jedlo zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Tým získame lahodný "sósik" , omáčku, ktorú dochutíme (alebo aj nie :-) to každý podľa chuti) troškou citrónovej šťavy.
No a nejaký rozdiel v názvoch týchto dvoch podobných jedál musí byť, keďže môj muž miluje perkelt a ja paprikáš :-) ... aby sme vedeli, kedy čo varíme na obed :-)
boxik
Inak mne je to jedno a s chuťou baštím aj jedno aj druhé.

dogagador
@boxik : presne takto som to vedela aj ja od mojej mamy, len som si nedala tu namahu to tu vysvetlit. Vdaka, ze si to urobila.
Zhodou okolnosti je v tomto vydani aj kohuti perkelt :). A nasla so perkelt z noziciek od kucharov z hotela Orchidea vo Velkom Mederi.
@radox1 : neviem, co mas proti smotanovym zatrepkam, napriklad taka svieckova na smotane je uzasna. Ale proti gustu ziaden disputat
izabella929
Samozrejme že sa jedná o paprikáš, ale na tom vlastne ani nezáleží, ale na chuti...tiež ho máme radi z akéhokoľvek mäska..
evanaaa
Máme radi oboje, ale chýba mi tam paprika, aj keď je v guľášovom korení, dala by soj ju hneď po opražení cibule. Ale inak je to dobrý recept. Ešte tam zvyknem pokrájať jednu papriku a paradajku.
evanaaa
A ano, smotanový je vždy paprikáš, na juhu Slovenska to vedia najlepšie.......
kukulienka71
Takto som varila, keď som mala 16:-) odvtedy som toho viac videla, počula, skúsila, viem porovnať chute tak aj onak pripraveného jedla. Perkelt( s paprikou) a paprikáš(plus ešte smotana k perkeltu) robím tak ako opisujem na blogu  www.cookulienka.blogspot.ch/2015/01/kuracie-menu.html...

@majka5551 , ber to, prosím, ako rady, nie ako kritiku:-) čo sa týka zátrepky, hlavne s mliekom, urobí veľký rozdiel v chuti jedla. Prajem ti veľa úspechov v kuchyni.
kikili
Ja som sa učila perkelt..kure na cibulke s paprikou, povarit, zahustit.potom aj kys.smotana ako v Čechách kure na paprice..
Guláš sa tu robí so zemiakmi, cibulka, paprika, a dalšie korenia,mäso červene,na sutaziach ni ekedy zo zveriny, alebo zemiaky, klobasa.."čo dom dá"....proste jednohrncové husté jedlo, niekedy s hubami, na sutaziach som videla aj bez papriky s majorankou ,čierne kor. atd.
A u niekoho je názov opačne, ako som si tu všimla..
Ja mam rada teda "kure na paprice" s viac omačky,..mňam.s haluškami alebo s knedlami, ta dobra paprikovo-smotanova chuť...je pre mňa perkelt.-)
dogagador
@radox : pridavat zaprazku do svickovej na smotane je pre mna divne aspon tak, ako pre teba zatrepka
mares
Hlavná vec, že je to chutné. Každý si to pomenuje podľa svojho. Veď to nie sú normy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia