Kadafı dezert. Takto škaredo ho volám, pretože som si raz zle prečítala názov na obale a už ho predsa premenovaváť nebudem! Joj, Turci by Zobraziť celý popisKadafı dezert. Takto škaredo ho volám, pretože som si raz zle prečítala názov na obale a už ho predsa premenovaváť nebudem! Joj, Turci by mi dali :D Je to jednoduchý dezert (čo sa surovín týka), šťavnatý, a samozrejme, SLADKÝ!!!

6-8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

  (pistácie, mandle...)
náplň:
sirup:
1 pohár
2 poháre
2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr z vody a cukru uvaríme sirup. Trvá to asi pol hodinku. Na záver do sirupu vytlačíme šťavu z citróna ( asi 2 PL). Odstavíme a necháme vychladnúť. Kadayif (čo je vlastne najemno nakrájaná yufka (filo cesto) rozdrobíme do väčšej nádoby. Pridáme rozpustené maslo (mierne vychladené) a dobre premiešame.

    Künefe  - obrázok 1
  2. 2

    Nízku zapekaciu nádobu vytrieme maslom. Uložíme pripravený kadayif, mierne utlačíme rukami. Na vrch uložíme zmes ricotty a mozarelly. My lenivci (nebolo doma ricotty a do obchodu to máme až 10 metrov ... ) sme použili len kúsky mozarelly. (Nerobte to, nebolo to ono).

    Künefe  - obrázok 2
  3. 3

    Navrch potom môžete ešte nasypať sekané orechy, pistácie, mandle...Zakryjeme ďalšou časťou kadayifu. Utlačíme rukami.

    Künefe  - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) a zapekáme, kým povrch nechytí zlato-hnedú farbu. Potom vytiahneme a opatrne preklopíme tak, aby sa zapiekla aj druhá strana. Neviem to opísať, tak to prirovnám k hrianke. Šupnite hrianku pod gril, ked zhnedne, otočte ju :))) Len pri tomto treba viac opatrnosti ;)

    Künefe  - obrázok 4
  5. 5

    Hotové horúce künefe polejeme cukrovým sirupom. Podávame horúce s kopčekom zmrzliny.

    Künefe  - obrázok 5
  6. 6

    Ešte pridám fotku cesta kadayif.

    Künefe  - obrázok 6

Diskusia k receptu

marcy
exotika :-) okoštovala by som......na výmenu mám tvarohovo-brusnicový závin,druhý je plnený mletými lieskovcami a nastrúhanou čokoládou
angiek
jej super, toto som uz jedla a kde sa da kupit to cesto? :)
michsamant
:))) uz mam len stvrtku melona, ale dam ti k tomu granatove jablko a mandarinku! budes mat lepkavu pusu okolo celej hlavy aj ty :D
cistinka
Takéto niečo (aspoň to tak vyzeralo) som jedla na dovolenke a nevedela som sa dojesť....perfektné!
evusik
keby som nečítala recept, len podľa obrázku by som povedala, že je to robené z niťoviek :-) vyzerá to výborne, rada by som ochutnala ....
sovka62
Tie upečené slížiky som chutnala po jednom-dvoch vláskoch a nemohla som prísť na to, čo to môže byť. V marci ideme opäť do Turecka, to už budem múdra (keď si ma poučila). Niektorí naši spolustolovníci na dovolenke tvrdili, že koláčik je príliš sladký, ale pre mňa nie je príliš sladké nič, už sa na ne teším.
zuzliak
sexi nazov ;) ale vyzera to mliam- u nas rcp so zmrzlinkou letia :)
palokuchki
Naozaj velmi zaujimave. Dievcata bodujete s tymi vtipnymi komentarmi. Tak je to spravne. Mila a priatelska pohoda na Vareche.
cica2
a tie komentáre, ste úžasné :-))))
kumari
vyzerá úžasne a mne sa strašne páči aj vzniknutý Tvoj názov Kadafi dezert :) :) - perfektné!!!
45678
a ja som takúto mašktrku urobila z domácich zdrojov, cesto "Kadafi" som nahradila vyvarenými, schladenými niťovkami, /al dente/ a ostatné suroviny a postup, ako uvádza @Nazarboncuk
nazarboncuk
holky,som rada ze sa vám páči, ak lúbite sladké, určite vyskúšajte ;)
@45678 no vidíš, a aké to bolo?
@sovka62 teba musia turci zboznovať ked ti nic nie je prilis sladke :)) a do ktorých miest sa chystáte? my tiez ideme, v apríli. juhú
veronikak
sranda, poznám to v inej podobe, napríklad francúzi to volajú "cheveux d´ange" (teda anjelské vlásky) :-)
betty21
Bola som v Turecku už 3x a presne takýto koláčik je tam pri každej večeri. Dobrý nápad nahradiť ho tými nitovkami.
elenkak
Konecne som nasla receptik na "RUSALKINE VLASY" , mnam. Len kde zozeniem to cesto?
lucicik
Vcera nam moj turecky manzel, ktory vari asi tak raz za rok, spravil. Okrem toho,ze sa mu to mimoriadne perfektne vydarilo(robil to prvy raz v zivote a na panvici,vraj tak sa to ma




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia