Künefe
Autor receptu: nazarboncuk
Kadafı dezert. Takto škaredo ho volám, pretože som si raz zle prečítala názov na obale a už ho predsa premenovaváť nebudem! Joj, Turci by mi dali :D
Je to jednoduchý dezert (čo sa surovín týka), šťavnatý, a samozrejme, SLADKÝ!!!
6-8 porcií |
30 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr z vody a cukru uvaríme sirup. Trvá to asi pol hodinku. Na záver do sirupu vytlačíme šťavu z citróna ( asi 2 PL). Odstavíme a necháme vychladnúť.
Kadayif (čo je vlastne najemno nakrájaná yufka (filo cesto) rozdrobíme do väčšej nádoby. Pridáme rozpustené maslo (mierne vychladené) a dobre premiešame.
- Nízku zapekaciu nádobu vytrieme maslom. Uložíme pripravený kadayif, mierne utlačíme rukami. Na vrch uložíme zmes ricotty a mozarelly. My lenivci (nebolo doma ricotty a do obchodu to máme až 10 metrov ... ) sme použili len kúsky mozarelly. (Nerobte to, nebolo to ono).
- Navrch potom môžete ešte nasypať sekané orechy, pistácie, mandle...Zakryjeme ďalšou časťou kadayifu. Utlačíme rukami.
- Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) a zapekáme, kým povrch nechytí zlato-hnedú farbu. Potom vytiahneme a opatrne preklopíme tak, aby sa zapiekla aj druhá strana. Neviem to opísať, tak to prirovnám k hrianke. Šupnite hrianku pod gril, ked zhnedne, otočte ju :))) Len pri tomto treba viac opatrnosti ;)
- Hotové horúce künefe polejeme cukrovým sirupom. Podávame horúce s kopčekom zmrzliny.
- Ešte pridám fotku cesta kadayif.