Künefe

Autor receptu: nazarboncuk

Kadafı dezert. Takto škaredo ho volám, pretože som si raz zle prečítala názov na obale a už ho predsa premenovaváť nebudem! Joj, Turci by mi dali :D Je to jednoduchý dezert (čo sa surovín týka), šťavnatý, a samozrejme, SLADKÝ!!!

6-8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr z vody a cukru uvaríme sirup. Trvá to asi pol hodinku. Na záver do sirupu vytlačíme šťavu z citróna ( asi 2 PL). Odstavíme a necháme vychladnúť. Kadayif (čo je vlastne najemno nakrájaná yufka (filo cesto) rozdrobíme do väčšej nádoby. Pridáme rozpustené maslo (mierne vychladené) a dobre premiešame.
  2. Nízku zapekaciu nádobu vytrieme maslom. Uložíme pripravený kadayif, mierne utlačíme rukami. Na vrch uložíme zmes ricotty a mozarelly. My lenivci (nebolo doma ricotty a do obchodu to máme až 10 metrov ... ) sme použili len kúsky mozarelly. (Nerobte to, nebolo to ono).
  3. Navrch potom môžete ešte nasypať sekané orechy, pistácie, mandle...Zakryjeme ďalšou časťou kadayifu. Utlačíme rukami.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) a zapekáme, kým povrch nechytí zlato-hnedú farbu. Potom vytiahneme a opatrne preklopíme tak, aby sa zapiekla aj druhá strana. Neviem to opísať, tak to prirovnám k hrianke. Šupnite hrianku pod gril, ked zhnedne, otočte ju :))) Len pri tomto treba viac opatrnosti ;)
  5. Hotové horúce künefe polejeme cukrovým sirupom. Podávame horúce s kopčekom zmrzliny.
  6. Ešte pridám fotku cesta kadayif.