Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 7. marca 2014
Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept)
Foto: ancicka

Toto tradičné regionálné jedlo sa varilo dosť často na večeru.Omastilo sa spraženou slaninkou,to mali rady chlapi,k tomu kyslé mlieko,alebo pre deti spraženým maslom a Zobraziť celý popisToto tradičné regionálné jedlo sa varilo dosť často na večeru.Omastilo sa spraženou slaninkou,to mali rady chlapi,k tomu kyslé mlieko,alebo pre deti spraženým maslom a zapíjalo sa sladkým mliekom

30 minút
príprava

Suroviny

1 kg
120 g
1/2 PL
podľa potreby alebo maslo spražené




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme,pokrajame a zalejeme vodou tak,aby boli zakryté.Pridáme soľ a dáme variť.

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked sú uvarené popučíme a plameň stiahneme na minimum.

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme preosiatú múku a

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dobré zapracujeme do zemiakov.Urobí sa hkadká kaša.Odstavíme.

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryjeme a necháme stáť asi 15 min.aby sa múka v horúcich zemiakoch zavarila.

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým si spražíme slaninku,

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a maslo,podľa toho čo kto má rád.

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom kašu porcujeme na taniere tak,že kašu roztiehneme po obvode celého taniera,tak aby v strede bola jamka na slaninku,alebo maslo.

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K tomu podávame mlieko ,bud kyslé,alebo sladké.Dobrú chuť!

    Kuľaša, ktorá sa varila na Spiši (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

hanak
@kukulienka , takmer pred 50. rokmi som čítal Maroška od Martina Rázusa. Tam sa spomínala kuľaša. Varili ju tuším dokonca v kotloch na dvoroch, ak sa nemýlim. Predstavoval som si, že to je niečo ako guľáš. Až dnes, po toľkých rokoch som sa vďaka Tebe dozvedel, čo kuľaša vlastne je. Vďaka za recept, je to jednoduché a mne by to určite chutilo.
janealli
U nás, na rozmedzí Spiša a Liptova sa toto jedlo volá čír. Nerobila som ho najmenej 25 rokov. Je to jediné jedlo, o ktorom môj syn tvrdil, že ho stará mama robí lepšie ako ja. Žiaľ, mamičku už dávnejšie nemáme a na čír sme si ani nespomenuli. Ale myslím si, že ho v najbližšej dobe vyskúšam.
palokuchki
@ancicka aj u nas dole pri Nitre to mamicka varievala. Ja som to mala najradsej prihrievane trochu zo spodku pripecene. Vdaka za pripomenutie tohoto chutneho jedla v tomto postnom case.
havino
u nás fučka, starká ju varila, ja som pri nej stála, fučkala kaša a ked sa odstavila, zobrala z hora z kredenca džbán s kyslým mliekom, rozšprudrovala, posolila, tie hrčky, kusy v kyslom mliekom a v spojení s fučkou pamätám do dnes
tiginko
aj u nás toto bola veru fučka! Vďaka @ancicka za pripomenutie :-)@havino ty používaš presne naše domáce výrazy....napr. že rozšprudľovala :-)
kecemis
Fucka, ako sme aj my volali, bolo moje oblubene jedlo v mladych rokoch. Z dobrym kyslim mliekom aj 3x denne 7x do tyzdna.
ancicka
@kukulienka ,ja tiež robievam ako príde.
@hanak ,v tých kotloch to asi len v knihe,varila sa len v hrncoh.
@janaalfi ,viem,že v každom regione ju volali inak.Skús je to ľahké jedlo,aspoň sa po ňom toľko nesníva.
palokuchki,tak na tom pripečenom sme sa bili,kto si skvôr vstal ráno,tak ten mal,lebo sa prihrievala na kraji sporáka.Dnes na plynových a elektrických to už tak nejde.
@safran ,@frezia ,@havino ,tidinko,kecemis,dík za komentár.
pipinulka
Ibaže, a to je viac, ako pravdepodobné, Spišáci na začiatku minulého storočia nemohli poznať kotol. Rázus svoj román píše v úplne inom prostredí.
kukulienka71
@hanak ,nič hrozné sa nestalo:-)aspoň si aj mne pripomenul Maroška:-)už sa teším,ako budem malej pri jeho čítaní názorne (vtedy urobím @ancickinu Kuľašu)ukazovať,ako sa vtedy žilo,jedlo...
medulienka122
Maroška som tiež čítala, len som nikdy nevedela, čo je to fučka, u nás doma toto jedlo sme nerobievali, ale nemôže byť zlé s kyslím mliečkom a dobrou slaninkou
terinka55
Na Kysuciach "fučka", ako dieťa som to veru rada nemala, ale to bolo už dávno :) Teraz mňam :) Vďaka za pripomienku.
eviana
@ancicka , ako dobre, že si sem kuľašu vložila, pozri koľko pekných spomienok si ňou priviala... či už na detstvo, staré mamy, sporákové nostalgie alebo čitateľské zážitky :) V každom prípade je to skvelé jedlo, u nás tiež známe ako fučka a Ty si ho odprezentovala krásne :)
ancicka
@dakujem za nahliadnutie receptu.
@eviana ,máš pravdu,Aj jednoduché jedla sú dobré,niekedy netreba moc vymýšľať a raz-dva je hotové.
@pipinulka ,No v knihách sa píše iné a realita je iná a nerob zasa spišiakov,až takých hlúpich,že nevedeli.
smejkad
na tomto som vyrastala :-)
vsetko domace - zemiaky, mlieko, maslo :-)
fucku nam robievala starka s oprazenym maslom a paradne sladku, k tomu cerstvo nadojene mlieko, este malo penu po precedeni , to nemalo chybu :-)
soncya
moja svokra spomínala, keď bola dieťa v škole spolužiaci spomínali, že na večeru mali kuľašu. A tak milé dieťa po škole pricupitalo k mamke a ťahajúc ju za zásteru pišťala stále dokola: "mamkáááá uvar kuľašuuu!" a stále dokola a dokola. Mamka poznajúc svoje dieťa jej vravela, že: "moja to by si nepapala", ale keď už domŕzala pridlho, tak milá mamka uvarila na večeru.
Všetci sa večer zišli pri stole, otec statný baník po celodennej šichte, mamka, žena v domácnosti a dve dievčatká. Skrátim to, keď mamka túto dobrotu naložila na tanier, malá Veronika ovoňala, zmrštila nosík a povedala: "toto neľúbim!" A v tom sa jej skoro v očiach zatmelo, čo jej hladný, mäsachtivý a tak isto kuľašu neobľubujúci otec lyžicou po čele zo zlosti čapol.
Tak moja svokra spomína dodnes ako kvôli kuľaši medzi oči lyžicou dostala! :)
astheart
Stejně se dlá český kucmoch nebo škubánky! :) S tím rozdílem, že ze vzniklé kaše se pak lžicí formují nebo vykrajují nočky.
rela
Krumplová kaša s osmahnutú cibulkú a kyseué mléko - to bola dobrota.
Kam ste sa podzely moje muadé časy?
margaretka28
u nás je to fučka, ale dávame tam hrubú múku a ostatné rovnako, dá sa všeliako obmieňať a je to výborné a lacné jedlo a sýte :-)
dandika1
@ancicka8.3.-16.46 ja som zo sarisa mi sme doma tiez varievali podobne jedlo ,len ked sa tie zemiaky zasypali mukou tak potom po uduseni muky aby nebola surova ,sa z tej kase robili rukami GULICKY a potom sa omastili tiez oprazenou cibulkou na domacom( smalci po nasom ),alebo preprazenym maslom zapijalo sa kys...mliekom,alebo cmarom a bola to velka dobrota.Vdaka za pripomenutie:::
boxik
U nás sa toto jednoduché a dobré jedlo volalo jednoducho zemiaková , krumpľová, kaša. Kulašu sme poznali ako kašu varenú z kukurice.
elekra
Ale zo tri týždne dozadu bol u nás skorodospelý vnuk. Narýchlo som spravila fučku s opraženou cibuľkou a acidkom a môj milovaný vnúčik, že prečo také dobré jedlo ešte nejedol.
Je pravda, že za mladých čias sme fučku robievali častejšie, ale nejako sme asi zbohatli a na jednoduché jedlá pozabudli. Každý hľadá na tanieri poriadny kus mäsa....
mery8658
Mňňaamm, super jedlo naších starých mam. Ja si ešte aj teraz občas uvarím kuľašu, ľubím ju s maslom a praženou cibuľkou a to podľa vône aj u susedov vedia čo varím. No a na jednej navšteve som ju jedla ako prílohu ku restovanej kačacej pečienke - tak to vám len bolo nebičko v papuľke.


sovka62
Ešte jeden názov pre túto dobrotu tu chýba - podbíjanka. Milujem takúto kašu (a vôbec kaše, krúpovú, šošovičnú, fazuľovú, hrachovú, mám ich radšej ako prívarky). K receptu treba už len dodať, že sa na taniere dáva horúca a preto sa potom objedá kolom dookola okolo kraja taniera, lebo tam chladne rýchlejšie a nepopálime si jazyk. Takto nás mama naučila jesť aj krupičnú kašu.
mijaita
@astheart české škubánky se dělají z polohrubé nebo hrubé mouky, voda se z brambor sleje a nechá se jen po dně. Do brambor se udělají šťouchy a mouky se sype do nich pak se přiklopí, zapaří a tvoří se škubánky.
@ancicka právě mě na tvém receptu zaujala ta hladká mouka. Zřejmě asi bude výsledná konzistence řidší ? Nebo by z také šly vykrajovat škubánky?
Pro mě krásné čtení všech komentářů. Pár brambor, krásný recept a úžasné komtáře. To je čtení !!


mijaita
@ancicka prave jsem nasla tvuj recept na spišské džatky. Kolik podob ma uprava brambor, kolik názvů ! :-)
ancicka
Dakujem za krásne komentáre.@sovka ,presne tak sa je,no ako deti sme stred s masla vyjedli a do stredu sme si naliali mlieko a kaša bola ochladena.To bola dobrotka..
garanco
Anka, pripomenula si mi rané detstvo, mama toto jedlo volala fučka, otec - Spišiak zas kuľaša a ja "škrob". Nikdy mi to nechutilo a prirovnávala som ho k škrobu, ktorý -dávno- varievala mama na prádlo. Nedávno však naša dcéra varila "fučku" podľa kuchárskej knihy a hovorila, že jej to veľmi chutilo. Ja ho nevarím, ani nebudem, ale opäť si mi pripomenula krásne spomienky na milovaných - ďakujem!
mijaita
@ancicka nevydrzela jsem a dnes k obedu kulaša. Jsou to sice jen měkčí škubánky, ale přece jenom je to něco jiného. S tím máslem uprostřed naprosto dokonalé. Skvělý recept @ancicka díky za něj!



mijaita
Zapomnela jsem napsat, že jsem k tomu pila turecký ajran. Tesim se, az zase koupím slovenskou zakysanou smetanu, kterou u nás prodávají. To bude ta pravá pohádka máje :-)
silvi
ja to tiez robim doma a volame to kulasa, varim to hlavne pred vyplatou a potom po vyplate zasa huj buj, sladkosti, salamy, masko ;-)
garanco
Anička, mala si pravdu. Včera večer som ju urobila, manžel sa potešil, lebo vraj aj jeho mama varievala kuľašu. Chutila nám, bude aj častejšie!
evanaaa
Váhala som, či k toľkým komentárom pridať aj ten svoj, aj tak ho nik nebude čítať, ale nevadí, chcem len povedať, že aj nám mama varievala krumpľovú kašu - fučku, ale nikdy nedávala maslo na ňu, ale popraťila do červena pásiky cibule ale len na masti, potom lyžicou do tej masti anmočenou narobila jamky a na vrch "rozhádzala" zároveň opraženú cibuľku, a platí aj to prihorené na spodku, mama si naschcáľ nechávala priškvariť. Ja som to kedysi raz skúšala, ale už to nebolo ono.
evanaaa
opravujem:.....popražila do červena.......namočenou......naschváľ. Toľko preklepov, hanba :-)
slnecnica51
Ahojte, som tu medzi vami nova:-). Mnaaam, tak tuto dobrotu varievala moja babicka na vychode:-). Bolo to straaasne davno. Super, zajtra urobim. Ancicka zlata, dakujem za pripomenutie.
likalu
Mňam, najlepšia je na druhý deň naložená do na hrubo vymasteného pekáča a na chrumkavo upečená
mirdulis
Určitě zkusím. Myslím si také, že je tu podoba s českými škubánky, které mám moc rád. Dokonce i zbylou hmotu druhý den (ve formě trochu obéznějších placek) osmaženou do zlatavé kůrčičky, s okurčičkou, hmmm. Vidím trochu problém s kysaným mlékem. Ne vždy je ke koupi a to, co vznikne z toho krabicového, je jakás hořká patlanina...i
olinecka
Tak toto je naozaj jedlo.Ja si ju robím aj keď pripravujem zemiakové pyré .No bez múky do stredu si opražím ,maslo fajnota veľká.
Jedlo chudobných a k tomu ,cmar.
lylylola
... no týmto ste mi pripomenuli moje detstvo. Ako 8-ročna slečna z mesta som sa ocitla na dedine v učiteľskej rodine, lepšie povedané u mojej sesterničky s rodinou. Bolo to na východe, hore na Zamagurí. V tejto dobe som bola čerstvo po čiernom kašli a rodičom lekári odporúčali pre mňa čerstvý horský vzduch. No a tak som sa tam zabudla až do skončenia deväťročnej základnej školy. Boli to krásne časy. A teraz to príde. Mali sme dobrých susedov, ktorí boli maloroľníci. Mali kravy, sliepky, husi, kačky, aj ovečky sa to našli. No a my sme od nich každý deň brali čerstvé mlieko, po ktoré som chodila ja. Niekedy trebalo čakať , kým sa kravy podoja a ja som čakala za mliekom v ich kuchyni, kde sa gazdiná zvŕtala pri peci. V jedno ráno mi dala ochutnať džatky, ktoré mali na raňajky. V živote som nič lepšie nejedla,a keď mi k tomu dala aj kyslé mlieko, bola som v raji. Odvtedy som veľmi rada chodila pre mlieko a keď mali na raňajky džatky, tak počítali aj so mnou. Boli to moje najkrajšie spomienky a verte, či neverte po čiernom kašli sa len tak zaprášilo. Ďakujem, že som si mohla pripomenúť tie časy.
lylylola
...a ešte som zabudla, keď sa džatky zvýšili a na druhý deň sa pripiekli na masle tó...ó...ó bola pochúťka, mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia