Foto: ancicka
Toto tradičné regionálné jedlo sa varilo dosť často na večeru.Omastilo sa spraženou slaninkou,to mali rady chlapi,k tomu kyslé mlieko,alebo pre deti spraženým maslom a Zobraziť celý popisToto tradičné regionálné jedlo sa varilo dosť často na večeru.Omastilo sa spraženou slaninkou,to mali rady chlapi,k tomu kyslé mlieko,alebo pre deti spraženým maslom a zapíjalo sa sladkým mliekom
príprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme,pokrajame a zalejeme vodou tak,aby boli zakryté.Pridáme soľ a dáme variť.
-
2
Ked sú uvarené popučíme a plameň stiahneme na minimum.
-
3
pridáme preosiatú múku a
-
4
dobré zapracujeme do zemiakov.Urobí sa hkadká kaša.Odstavíme.
-
5
Zakryjeme a necháme stáť asi 15 min.aby sa múka v horúcich zemiakoch zavarila.
-
6
Medzi tým si spražíme slaninku,
-
7
a maslo,podľa toho čo kto má rád.
-
8
Potom kašu porcujeme na taniere tak,že kašu roztiehneme po obvode celého taniera,tak aby v strede bola jamka na slaninku,alebo maslo.
-
9
K tomu podávame mlieko ,bud kyslé,alebo sladké.Dobrú chuť!
@hanak ,v tých kotloch to asi len v knihe,varila sa len v hrncoh.
@janaalfi ,viem,že v každom regione ju volali inak.Skús je to ľahké jedlo,aspoň sa po ňom toľko nesníva.
palokuchki,tak na tom pripečenom sme sa bili,kto si skvôr vstal ráno,tak ten mal,lebo sa prihrievala na kraji sporáka.Dnes na plynových a elektrických to už tak nejde.
@safran ,@frezia ,@havino ,tidinko,kecemis,dík za komentár.
presne tak, varila sa v kotloch, Prečítaj si Maroška, ako to tu spomína @chanak !
@eviana ,máš pravdu,Aj jednoduché jedla sú dobré,niekedy netreba moc vymýšľať a raz-dva je hotové.
@pipinulka ,No v knihách sa píše iné a realita je iná a nerob zasa spišiakov,až takých hlúpich,že nevedeli.
vsetko domace - zemiaky, mlieko, maslo :-)
fucku nam robievala starka s oprazenym maslom a paradne sladku, k tomu cerstvo nadojene mlieko, este malo penu po precedeni , to nemalo chybu :-)
Všetci sa večer zišli pri stole, otec statný baník po celodennej šichte, mamka, žena v domácnosti a dve dievčatká. Skrátim to, keď mamka túto dobrotu naložila na tanier, malá Veronika ovoňala, zmrštila nosík a povedala: "toto neľúbim!" A v tom sa jej skoro v očiach zatmelo, čo jej hladný, mäsachtivý a tak isto kuľašu neobľubujúci otec lyžicou po čele zo zlosti čapol.
Tak moja svokra spomína dodnes ako kvôli kuľaši medzi oči lyžicou dostala! :)
Kam ste sa podzely moje muadé časy?
Je pravda, že za mladých čias sme fučku robievali častejšie, ale nejako sme asi zbohatli a na jednoduché jedlá pozabudli. Každý hľadá na tanieri poriadny kus mäsa....
@ancicka právě mě na tvém receptu zaujala ta hladká mouka. Zřejmě asi bude výsledná konzistence řidší ? Nebo by z také šly vykrajovat škubánky?
Pro mě krásné čtení všech komentářů. Pár brambor, krásný recept a úžasné komtáře. To je čtení !!
@garanco ,možnože zmeníš názor a urobíš si.
Jedlo chudobných a k tomu ,cmar.