Krémová polievka z pečenej tekvice fotorecept

bimbasko - fotkabimbasko, 22. septembra 2015
Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept)
Foto: bimbasko

Tekvice na záhrade už sú zrelé, nastáva čas ich spracovania. Túto polievku milujem, a keďže ju môžem jesť aj týždeň, robievam jej väčšie množstvo. Tentokrát som použil dve Hokaidó tekvičky z vlastnej úrody. Recept je použiteľný pri akejkoľvek tekvici, a túto polievku robievam aj z tekvice obrovskej, či maslovej. Každá tekvica má svoje špecifické vlastnosti, takže pri každom druhu je potrebné trošku pomeniť množstvá. Hokaidó je hustá, krásne aromatická a sladučká tekvica, potrebovala viac mlieka.

12
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 220 °C

Suroviny

2,7 kg
1 dcl
2 ks
11 dkg
1,5 PL
1,5 PL
3 ks
6 strúčikov
2 PL
5 dcl
250 ml
250 ml
100 ml
0,3 kg
15 dkg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tekvice nešúpeme, len umyjeme, vyrežeme stonky, rozpolíme, vyčistíme od semiačok, ktoré si odložíme na ďalšiu sezónu na vysadenie, resp. na upečenie. Použil som dve tekvice z vlastnej úrody, ktoré po očistení mali čistú váhu 2,7 kg. Ak použijete napr. tekvicu 1,5kg jednoducho si recept prerátate na potrebné množstvo.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dužinu očistím od semiačok, ale nevyhadzujem ju na kompost, keďže takto očistená príde do polievky. Aj dužiny z tekvice obrovskej mrazíme na zimu, a dá sa z nich spraviť úžasný vývar, chuťovo veľmi podobný, ako kurací, či slepačí vývar.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tekvičky nakrájame na mesiačiky, a dáme piecť do rúry cca na 45-50 minút, podľa rúry. My máme plynovú, a v tej to dávam naplno, čo je asi reálne cca 220 stupňov. Tekvičky upečieme, až voňajú z rúry, a pečiem ich tak "na pol cestu", že stred je ešte chrumkavý, ale okraje už pripečené. Takto upečené v šupke dodajú polievke výbornú chuť, šupka zmäkne.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rozpálenom oleji si osmažíme chilli papričky, až sa ich chuť krásne rozíde v oleji. Ja som použil dve chilli Scotch Bonet z vlastnej úrody, takže každý si množstvo a druh môže prispôsobiť podľa seba :)

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je chilli vysmažená (cca po 5 min) pridáme cibuľu nakrájanú na kocky.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je cibuľka "na polceste", pridáme na kocky nakrájaný cesnak.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa cibuľa a cesnak smaží do zlatista, nastrúhame si očistený čerstvý zázvor na jemnom strúžiku. Čistá váha v tomto prípade bola 110 g.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je cibuľka s cesnakom do zlatista, pridáme zázvor a kari korenie, a všetko ešte podusíme spolu cca 3 minuty.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Následne do tejto zmesi pridáme stredovú dužinu z tekvice, a dusíme do zmäknutia spolu s pridanou mletou červenou paprikou.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým sa nám upiekli tekvice, takže ich vyberieme z rúry, nasekáme na kocky, a dáme dusiť do hrnca už prikrytého pokrievkou. Podlejeme celou dávkou mlieka, a dusíme do štádia, keď sa dá tekvica rozmixovať ponorným mixérom na kašu.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chvíľku pred mixovaním pridáme soľ. Používam túto, ale samozrejme môžete použiť akúkoľvek podľa zvyku a chuti :)

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tekvicu rozmixujeme, a pridáme sladkú smotanu, potom kyslú smotanu a celú dávku kečupu (používam svoj domáci kečup, chuťovo veľmi blízko Heinz kečupu). Mám rád keď je polievka hustá, že v nej stojí varecha.sk :) ale samozrejme, každý si nariedi podľa potreby.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zapečieme si chlieb so syrom (aj zvrchu, aj zo spodu) dochrumkava.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zapečený chlebík nasekáme na hranolky a podávame k polievke.

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Verím, že si ju obľúbite, ako ja. Náš mladý si zapečený chlebík najradšej odhrýza z ruky, ja to mám rád takto, a ešte si ridám čerstvú chilli papričku. DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA :)

    Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
varim aj ja ,ale vynechavam mliečne zložky,a ine výrazne korenie ,ktore prebije samotnu tekvicu,ale v teplo ziskane papanim Vašej polievočky môže byť tiež príjemné
Varila som polievku skoro podľa tohto receptu. Popravde, nezapamätala som si všetky suroviny len ten základ a tak som dala do nej len upečenú tekvicu, vodu, soľ, cibuľu a sušený zázvor. Polievka je hustá, krémová, má nádhernú farbu, úžasnú chuť a na zahryznutie k nej som spravila tousty zapečené so syrom. Vďaka za tip. Až mi dozrejú ďalšie hokkaidá, určite zas urobím.

Pridaj komentár k receptu: