Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept)
Autor receptu: bimbasko
Tekvice na záhrade už sú zrelé, nastáva čas ich spracovania. Túto polievku milujem, a
keďže ju môžem jesť aj týždeň, robievam jej väčšie množstvo. Tentokrát som použil
dve Hokaidó tekvičky z vlastnej úrody. Recept je použiteľný pri akejkoľvek tekvici, a
túto polievku robievam aj z tekvice obrovskej, či maslovej. Každá tekvica má svoje
špecifické vlastnosti, takže pri každom druhu je potrebné trošku pomeniť množstvá.
Hokaidó je hustá, krásne aromatická a sladučká tekvica, potrebovala viac mlieka.
12 porcií |
15 minút príprava |
55 minút na 220 °C |
Postup- Tekvice nešúpeme, len umyjeme, vyrežeme stonky, rozpolíme, vyčistíme od semiačok, ktoré si odložíme na ďalšiu sezónu na vysadenie, resp. na upečenie. Použil som dve tekvice z vlastnej úrody, ktoré po očistení mali čistú váhu 2,7 kg. Ak použijete napr. tekvicu 1,5kg jednoducho si recept prerátate na potrebné množstvo.
- Dužinu očistím od semiačok, ale nevyhadzujem ju na kompost, keďže takto očistená príde do polievky. Aj dužiny z tekvice obrovskej mrazíme na zimu, a dá sa z nich spraviť úžasný vývar, chuťovo veľmi podobný, ako kurací, či slepačí vývar.
- Tekvičky nakrájame na mesiačiky, a dáme piecť do rúry cca na 45-50 minút, podľa rúry. My máme plynovú, a v tej to dávam naplno, čo je asi reálne cca 220 stupňov. Tekvičky upečieme, až voňajú z rúry, a pečiem ich tak "na pol cestu", že stred je ešte chrumkavý, ale okraje už pripečené. Takto upečené v šupke dodajú polievke výbornú chuť, šupka zmäkne.
- Na rozpálenom oleji si osmažíme chilli papričky, až sa ich chuť krásne rozíde v oleji. Ja som použil dve chilli Scotch Bonet z vlastnej úrody, takže každý si množstvo a druh môže prispôsobiť podľa seba :)
- Keď je chilli vysmažená (cca po 5 min) pridáme cibuľu nakrájanú na kocky.
- Keď je cibuľka "na polceste", pridáme na kocky nakrájaný cesnak.
- Kým sa cibuľa a cesnak smaží do zlatista, nastrúhame si očistený čerstvý zázvor na jemnom strúžiku. Čistá váha v tomto prípade bola 110 g.
- Keď je cibuľka s cesnakom do zlatista, pridáme zázvor a kari korenie, a všetko ešte podusíme spolu cca 3 minuty.
- Následne do tejto zmesi pridáme stredovú dužinu z tekvice, a dusíme do zmäknutia spolu s pridanou mletou červenou paprikou.
- Medzitým sa nám upiekli tekvice, takže ich vyberieme z rúry, nasekáme na kocky, a dáme dusiť do hrnca už prikrytého pokrievkou.
Podlejeme celou dávkou mlieka, a dusíme do štádia, keď sa dá tekvica rozmixovať ponorným mixérom na kašu.
- Chvíľku pred mixovaním pridáme soľ. Používam túto, ale samozrejme môžete použiť akúkoľvek podľa zvyku a chuti :)
- Tekvicu rozmixujeme, a pridáme sladkú smotanu, potom kyslú smotanu a celú dávku kečupu (používam svoj domáci kečup, chuťovo veľmi blízko Heinz kečupu).
Mám rád keď je polievka hustá, že v nej stojí varecha.sk :) ale samozrejme, každý si nariedi podľa potreby.
- Zapečieme si chlieb so syrom (aj zvrchu, aj zo spodu) dochrumkava.
- Zapečený chlebík nasekáme na hranolky a podávame k polievke.
- Verím, že si ju obľúbite, ako ja. Náš mladý si zapečený chlebík najradšej odhrýza z ruky, ja to mám rád takto, a ešte si ridám čerstvú chilli papričku.
DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA :)
|