Krémová polievka z pečenej tekvice (fotorecept)

Autor receptu: bimbasko

Tekvice na záhrade už sú zrelé, nastáva čas ich spracovania. Túto polievku milujem, a keďže ju môžem jesť aj týždeň, robievam jej väčšie množstvo. Tentokrát som použil dve Hokaidó tekvičky z vlastnej úrody. Recept je použiteľný pri akejkoľvek tekvici, a túto polievku robievam aj z tekvice obrovskej, či maslovej. Každá tekvica má svoje špecifické vlastnosti, takže pri každom druhu je potrebné trošku pomeniť množstvá. Hokaidó je hustá, krásne aromatická a sladučká tekvica, potrebovala viac mlieka.

12
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 220 °C

Postup

  1. Tekvice nešúpeme, len umyjeme, vyrežeme stonky, rozpolíme, vyčistíme od semiačok, ktoré si odložíme na ďalšiu sezónu na vysadenie, resp. na upečenie. Použil som dve tekvice z vlastnej úrody, ktoré po očistení mali čistú váhu 2,7 kg. Ak použijete napr. tekvicu 1,5kg jednoducho si recept prerátate na potrebné množstvo.
  2. Dužinu očistím od semiačok, ale nevyhadzujem ju na kompost, keďže takto očistená príde do polievky. Aj dužiny z tekvice obrovskej mrazíme na zimu, a dá sa z nich spraviť úžasný vývar, chuťovo veľmi podobný, ako kurací, či slepačí vývar.
  3. Tekvičky nakrájame na mesiačiky, a dáme piecť do rúry cca na 45-50 minút, podľa rúry. My máme plynovú, a v tej to dávam naplno, čo je asi reálne cca 220 stupňov. Tekvičky upečieme, až voňajú z rúry, a pečiem ich tak "na pol cestu", že stred je ešte chrumkavý, ale okraje už pripečené. Takto upečené v šupke dodajú polievke výbornú chuť, šupka zmäkne.
  4. Na rozpálenom oleji si osmažíme chilli papričky, až sa ich chuť krásne rozíde v oleji. Ja som použil dve chilli Scotch Bonet z vlastnej úrody, takže každý si množstvo a druh môže prispôsobiť podľa seba :)
  5. Keď je chilli vysmažená (cca po 5 min) pridáme cibuľu nakrájanú na kocky.
  6. Keď je cibuľka "na polceste", pridáme na kocky nakrájaný cesnak.
  7. Kým sa cibuľa a cesnak smaží do zlatista, nastrúhame si očistený čerstvý zázvor na jemnom strúžiku. Čistá váha v tomto prípade bola 110 g.
  8. Keď je cibuľka s cesnakom do zlatista, pridáme zázvor a kari korenie, a všetko ešte podusíme spolu cca 3 minuty.
  9. Následne do tejto zmesi pridáme stredovú dužinu z tekvice, a dusíme do zmäknutia spolu s pridanou mletou červenou paprikou.
  10. Medzitým sa nám upiekli tekvice, takže ich vyberieme z rúry, nasekáme na kocky, a dáme dusiť do hrnca už prikrytého pokrievkou. Podlejeme celou dávkou mlieka, a dusíme do štádia, keď sa dá tekvica rozmixovať ponorným mixérom na kašu.
  11. Chvíľku pred mixovaním pridáme soľ. Používam túto, ale samozrejme môžete použiť akúkoľvek podľa zvyku a chuti :)
  12. Tekvicu rozmixujeme, a pridáme sladkú smotanu, potom kyslú smotanu a celú dávku kečupu (používam svoj domáci kečup, chuťovo veľmi blízko Heinz kečupu). Mám rád keď je polievka hustá, že v nej stojí varecha.sk :) ale samozrejme, každý si nariedi podľa potreby.
  13. Zapečieme si chlieb so syrom (aj zvrchu, aj zo spodu) dochrumkava.
  14. Zapečený chlebík nasekáme na hranolky a podávame k polievke.
  15. Verím, že si ju obľúbite, ako ja. Náš mladý si zapečený chlebík najradšej odhrýza z ruky, ja to mám rád takto, a ešte si ridám čerstvú chilli papričku. DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA :)