Krémeš - TATRY

gitka194 - fotkagitka194, 23. apríla 2012
Krémeš - TATRY
Foto: gitka194

Tento krémeš je našim rodinným ,,mňam". :-) Vždy ho rada upečiem vnúčatám na narodeniny či meniny. Oni ho priam zbožňujú a mňa to veľmi Zobraziť celý popisTento krémeš je našim rodinným ,,mňam". :-) Vždy ho rada upečiem vnúčatám na narodeniny či meniny. Oni ho priam zbožňujú a mňa to veľmi teší.

36
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1/4 l vlažná
15 dkg
štipka
15 dkg
6 ks
Plnka:
1/2 l
2 ks
15 dkg
1 ks
1 ks
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Na šporáku si pripravíme v hrnčeku vodu, ceru a pridáme štipku soli. Prísady rozpustíme za stáleho miešania, keď začnú vrieť, pridáme hladkú múku a miešame ešte 1 minútu. Necháme zmes trošku vychladnúť a postupne zašľaháme mixérom všetkých 6 vajíčok. Hotové cesto rozdelíme na polovičku. Dva plechy vymastíme iba tukom a každú jednu časť cesta rozotrieme na plech. Pečieme do zlatista 15 - 20 minút pri teplote 180°C.

  2. 2

    Plnku varíme z mlieka, zlatých klasov a kryštálového cukru. Krém necháme vychladiť a primiešame heru a vanilkový cukor. Zmes roztrieme na upečené cesto. Obe šľahačky a dva stužovače vyšľaháme a roztrieme na plnku, prikryjeme druhým plátom a vrch pocukrujeme práškovým a vanilkovým cukrom. Dobrú chuť! :-)

Diskusia k receptu

grandma
Absolútne nechápem, ako dosiahneš taký povrch cesta.
chariquet
uz som mala cest jest tento kolacik - je super! - povrch cesta dosiahnes tak, ze na plech pofrkas studenu vodu a potom tam rozotries cesto...ak sa mylim, prosim autorku o instruktaz:) Inak super receptik. KK
vierik
@Gitka194 máš ho krásny,robievam ho ale s karamelovou šľahačkou.
Cesto sa dáva len na vymastený plech,ja ho pre istotu ešte vysypem múkou.To je odpaľované cesto,samé sa tak ponafukuje :-)
helca103
robím ho, poznám to ako Dunajské vlny alebo veľhory.... naozaj dobrý koláčik
stacy77777
tiež ho poznám pod názvom Veľhory,myslím,že bol aj v knihe Recepty zo života,ale nikdy som sa neodhodlala ho robiť.Dala mi ho ochutnať susedka,je vynikajúci......
mariaklara
Každý to volá inak, my napr. Dunajské vlny, je to výborný nedeľný zákusok.
violetacamorova
Ja ho poznám ako mraky a moja neter Sonička, keď bola veľmi malá tak pri jeho pečení sedela na šamerlíku pred okienkom rúry a pozerala ako sa cesto nadvihuje, bolo to pre ňu lepšie ako telka a to bola a aj doteraz je poriadna televízna maniačka...
viceroy
Každý to volá ináč ale koláč je skutočne výborný.
3sandra3
je to naozaj chutný koláč... robila som ho tiež a dala som ešte aj karamelovú šľahačku
orchidea
Poznám ho pod názvom "veľhory" aj som ho jedla ale nepiekla, ty ho máš ozaj ako "veľhory", mňamka...:)
1x jarca
gitka194
Ďakujem Vám za pochvaly žienky. :-) Plech sa potrie iba palmarínom, nemúči sa, cesto sa pri pečení nadvyhne samo, lebo je to odpaľované cesto. Tie čo ste ho ešte nepiekli, nemusíte sa obávať, je to jednoduché. Dobre si na ňom pochutíte.
1x jarca
valeri
ja mám tento recept pod názvom Dunajské vlny :-))
lia66
Waw, že prenádhernééé!!!...teda poznám dosť koláčov, ale tieto vera nie-ukladám, vyskúšam!!!
lia66
...Dunajské vlny ja mám zas taký višňový koláčik-myslím ten názov ...každý má ten svoj názov-ale sú nádhernééé!!!...joj, zas som počula starý názov:šamrlík...aj my sme tak-alebo štokrlík...krásne názvy!!!...ešte ten "schodík" máme-to je pamiatka!!!
olulik
Aj ja poznám tento recept ako Dunajské vlny ale tak krásne sa mi nikdy nepodaril. Skúsi ho znovu dostala som na neho chuť. Ako je krásne upečený.
torticka
Tento recept pani Gitka kedysi dávno dala aj do Slovenky. Pani Gitka ma nepozná, ale ja som tento výborný zákusok už jedla. Do roboty ho doniesla jej dcéra Elenka. Môžem s istotou povedať, že pani Gitka vie výborne variť aj piecť.
jerica
@gitka194 , úvodný recept , krása , na vareche exscelentný , pani Gitku vítam medzi nami varechami,tešíme sa na jej, určite perfektné skúsenosti z kulinária:-)
cacarinka
urcite vyskusam. ja robim takyto ale veternik. s karamelovym kremom. :-)
tothka
@Gitka194 Upiekla som ich mojej vnučke na oslavu menín a veru boli prvé ktoré sa zjedli. Zákusok je to mimoriadne chutný, určite som ho nerobila prvý a posledný krát, pretože už je požiadavka na repete. Musím povedať, že odpaľované cesto v tvare veterníkov sa mi nikdy nepodarilo tak, ako tento zákusok. Ďakujem za recept.
gitka194
Tothka, som rada, že sa ti podaril a všetkým chutil. Na ňom nie je čo pokaziť. Prajem Ti čo najviac chutných repete s týmto koláčikom. :-)
používateľ nemá avatar
jr
jr
Je fakt výborný,mal som tu čest ho koštovať :P
tiziana
tak, tak, každý ho poznáme pod iným názvom, ale pudingové koláče sú fakt najlepšie, mňam!
7nikusik7
eejha, skoda ze som natrafila na tento recpt az teraz- uz mi v chladnicke tuhne (aspon teda dufam) klasicky kremes...ale nabuduce urcite vyskusam lebo vyzera fantasticky....kocky, viete mi sem nitkora hodit recept na tu karamelovu slahacku prosiim?vyskusam to snou...vdaka :)
jozka2
aj ja to poznam pod nazvom dunajske vlny,ale nech nazov ako kolvek vypada vyborny
youness30
mam rada pudingove kolace a tento ma hned zaujal a tak som sa rozhodla ho upiect,....prave som vytiahla prvy plech a tie vlny su teda nadherne, uz sa tesim ako ho dokoncim a s chutou si dam prve susto
tiginko
a nie je problém natrieť do spodné cesto, keď je také pokrčené?
youness30
nie, to cesto zmekne, teda aspon mne zmeklo a natieralo sa ako uplne rovne.....iba sa mi zda trocha mastnejsie pri peceni, nabuduce skusim dat tej cery do cesta menej,,,ale uvidim ako bude chutit teraz, este cakam na vrchne cesto
malekacatkousmievave
dnes som robila tento koláčik, ale akosi sa mi nepodaril. cca po 15 min. som ho vytiahla z rúry, piekla som vo vopred vyhriatej rúre na 200°C a ihneď po vybratí z rúry mi celý klesol, t. z. že vlny a tá krásna štruktúra je preč a ostala mi len akási placka - fňuk. Kde som urobila chybu? piekla som na papieri na pečenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia