Krehké rožteky z kyslej smotany fotorecept

smorko - fotkasmorko, 3. februára 2012
Krehké rožteky z kyslej smotany (fotorecept)
Foto: smorko

Tento recept mám z internetu.Pre nenáročnosť sa mi veľmi zapáčil a tu je výsledok.Dúfam,že si nájde obľubu aj u Vás.

50 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
1 ks
200 ml
šťipka
Plnka:




Postup

  1. 1

    Zo všetkých ingrediencií vypracujeme hladké cesto.

    Krehké rožteky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na viac častí a každú vyvaľkáme do kruhu.

    Krehké rožteky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ten rozdelíme na osminky, naplníme lekvárom alebo inou plnkou a stočíme do rožteka.

    Krehké rožteky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožteky ničím nepotierame a upečieme do ružova pri 180°C asi 20-25 min.

    Krehké rožteky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

    Krehké rožteky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo,prajem dobrú chuť.

    Krehké rožteky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

klaura
z kyslej smotany som ešte nerobila ... máš ich veľmi pekné ... kk
vierik
Pekné rohlíky,a ešte aj šikono urobené.Páčia sa mi ukladám KK a vyskúšam...:-)


mimitje
Vyzeraju uzasne! Mam rada taketo jednoduche recepty! Vdaka!
elisticka
robievam ich ale po vypracovani cesto dam odstat do druheho dna a potom robim... su vynikajuce krehke.-))
marcy
určite sú vynikajúce,robím cesto na pizzu s kyslou smotanou j to delikatesa :))
pivonka
Peknučké sú. Ďalšie plus - jednoduché prísady.
ancicka
Ja mám tiež takú skúsenosť,že ked cesto odleží tak je potom lepšie a krehkejšie,ako vraví @elisticka.T ým nechcem povedať ,že tvoje niesú dobre.Isto chutia!
sneica
krasne rozteky...recept ukladam a skusim s nutelou a s makom...sa tesim...:)
valeri
Ja som ich už aj piekla niekoľkokrát, recept som našla nedávno práve tu na Vareche. Sú fakt veľmi dobré a plnka do nich môže ísť rôzna - orechová, maková ....
tothka
Cesto už oddychuje, budú s makom a orechami, dík.
marta5
Môžem potvrdiť sú veľmi dobré,recept mám už dávno od susedky babky,podľa jej receptu tam dávala kyslé mlieko,ja kyslú smotanu ako na vylepšenie.Ona mi napísala recept,ja s jej písmom na pamiatku ho mám nalepený v kuchárskej knižke a tak si na ňu občas spomeniem.Bola veľmi milá.
jeka
U nás,ked sa upeču ,ideme sa za nimi pozabíjať,najmä naš starky,vždy hovorí, "niet lepších koláčkov od tých".
evanaaa
Mám na tie rohlíčky chuť, ale asi by som robila len z polovičnej dávky, ako sa mne vydaria a vaľkala by som nie kruhy, ale pásy, je to ľahšie a rožky sú rovnaké.
orchidea
Toto cesto robím rada ale ja ho zamiesim večer a cez noc odpočíva v chladničke na druhý deň plním podľa chuti, sú ozaj krehké a výborné.
cinkla
Aj mne sa recept paci, hned zajtra ho vyskusam.
anatara
namiesto pochutkovej smotany pouzivam 33% slahacku
ericka
Robím ich často,len namiesto smotany dávam kyslé mlieko a plním ich makovou a kokosovou plnkou.Tiež ich zamiesim deň vopred.Vykrajujem štvorce.Sú veľmi krehké,úplne sa rozplývajú na jazyku...
smorko
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem a skúsim tiež nechať odležať cesto. Ešte raz vrelá vďaka.
iva63
krásne vydarené rohlíčky...tie vyskúšam...ďakujem
zifi
vyborny recept, vyskusam!
sovka62
To nie sú rožky, to je splnený sen. Skveléééééé....
Pred chvíľou som ich dopiekla, plnila som tvarohom, namiesto Hery som použila štvrť kila masla, s cestom som pracovala hneď po zamiesení, nenechala som ho stáť do druhého dňa. Boli hotové šup-šup.
Ešte nie sú celkom vychladnuté, ale neodolala som, tri som už zjedla.
Veľmi pekne ďakujem, naozaj vydarený recept.
eviana
@smorko , tak toto musí byť fajnotka preveliká, milujem kyslú smotanu a dávam ju všade kam sa dá a tento recept - nebyť srdiečka @sovka62 by mi ušiel - vďaka, že si ho vytiahla na svetlo Evulka, toto veru budem musieť aj ja vyskúšať... sú naozaj dokonalé, mňam :)
1x smorko
sovka62
Manžel sa večer vrátil z chalupy, narobený, ale hneď mal lepšiu náladu, keď zistil, ako rozvoniava celý dom. Pustil sa do nich a nič nehovoril, lebo nestíhal. Až po chvíli vyhlásil, že lepšie rožky v živote nejedol a hneď začal vyšetrovať. Sú z Varechy? Sú. Kto ich pridal? @smorko. Kto je to? Netuším, je to skrátka šikovná Varecháčka. Tak jej poďakuj!
Už sa stalo, hovorím mu. Tým výsluch skončil a pokračoval v jedení, nestačila som sa diviť.
Takže ešte raz ďakujem a už len dodám, že dnes ráno sú rovnako dobré ako včera
smorko
@sovka62 , ďakujem veľmi pekne za pochvalu aj manželovi a všetkých Vás pozdravujem. Ešte raz vrelá vďaka. :-)
sovka62
@smorko , veľmi sa teším, že sa tvoj recept objavil medzi najlepšími spred troch rokov. Naozaj patrí medzi najlepšie, robila som ho viac razy, s tvarohom len prvý raz, potom už len orechové. Tie sa vyrovnajú zákusku, také sú chutné a sú trvanlivé. Vlani som napiekla z jednej dávky pred dovolenkou, vzala som ich so sebou a nevieš si predstaviť, ako dobre nám padlo strčiť si jeden-dva do pusy pri lezení na Vezuv, potulkách po Pompejach, či na ostrove Capri. Hneď sa nám lepšie kráčalo. Tak ešte raz ďakujem.
1x smorko
smorko
@dellawar , som rada,že chutia. Ďakujem.
@sovka62 , ďakujem veľmi pekne a som veľmi rada, že Vám spríjemnili chvíle aj na dovolenke.
janaor
Potvrdzujem,výborný recept,plnila som kúskom jablka,ďakujem.
1x smorko
smorko
@janaor , ďakujem za pochvalu a aj za nápad s tým jabĺčkom, mohli byť výborné.
motyka
pred pol hodinou som ich vybrala z rúry. Robila som s jablkovo-tvarohovou plnkou. Su suuuuuuper. Už z nich je polovica zjedená. V sobotu pravdepodobne urobím znova. Výborný, rýchly a praktický recept s fajnovým výsledkom. Skutočne veľmi ďakujem za tento recept. Bude mať trvalé miesto v našej kuchyni.
smorko
@motyka ,veľmi ste ma potešili, že Vám chutia a tiež som rada,že sú dobré aj s inou plnkou.Vyskúšam aj ja takú plnku. Ďakujem.
1x smorko
alena54
super receptik ukladam a vidim same chvaly mnam uz sa tesim viem ze nam budu chutit Dííííííííík :)
1x smorko
jozka2
Su to vyborne rohlicky.Mam na nich recept roky rokuce,len tak ako pise orchidea som nechavala postat v chladnicke do druheho dna a po upeceni sa nadherne listkuju ako z listkoveho cesta z vrchu chrumkave a vo vnutri sa rozplyvaju v ustach.Vyborne
1x smorko
havino
ja mám tento receot uložený zrejme, od kedy si ho pridala, prišlo naň dnes, resp. včera večer, som si zamiesila cesto, nechala v chladničke cez noc. Ja som bola unesená nad kvalitou cesta, ja som ho mala, ako plastelínu, aj modelovať som s ním mohla, na tenúčko vygúľať, bez podsypania múkou, nelepivé, radosť s ním pracovať. No a výsledné orechové rožteky, ach, nemať pevnú vôľu, asi by sa nedalo prestať jesť, chrumkavé a rozpadajúce sa na jazyku zároveň. Už bude u mňa stálica tento recept, s tak vynikajúcim cestom a ako málo surovín stačí k tak dobrej chuti.
Fotka, rýchlovka, čo som sa spamätala, že už idú na stôl.



1x smorko
smorko
@havino , ďakujem za foto, rožky máš nádherné, ale aj tie pagáčiky v pozadí sú krásne už len sa zahryznúť.
marianne
keď ste už tak chválili, nedalo sa nevyskúšať:-) sú naozaj dobré a je ich veľa...ďakujem


1x smorko
ivula
Robim zo slahacky spaldovej múky. ...lepí dám do mrazaku ztuhnut potriem vajcom dám piecť pred dopecenim potriem maslom aj po vytiahnuti a obalím vo vanilkovom cukre. Pečiem na 190 st potom znížim na 180 st 25 minút
1x smorko