Krehké malé tortičky

greenewerrea - fotkagreenewerrea, 28. novembra 2011

Mám okolo 7 rokov, stojím na poličke kuchynskej linky a mamka mi ukazuje ako vážiť oriešky do plnky tohto koláčika, ktorý mi týmto momentom Zobraziť celý popisMám okolo 7 rokov, stojím na poličke kuchynskej linky a mamka mi ukazuje ako vážiť oriešky do plnky tohto koláčika, ktorý mi týmto momentom navždy ostal v srdci. Verte mi, nič nie je krajšie, ako keď vám rodič dovolí podeliť sa s prípravou niečoho tak pre neho lahodného a výnimočného, ako tento koláčik pre moju mamku. A teraz sa podelím ja s vami a verím, že si ho uchováte v srdci. PS: deti ho milujú lebo tortičky sú také malé ako ony samé. :-)

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

cesto :
15 dkg mäkké
1 plná polievková lyžica
3 dkg alebo mandle
1 ks
1 ks alebo vanilkový struk
20 dkg
7 dkg
plnka:
12 dkg
12 dkg pražené postrúhané
2 polievkové lyžice, alebo rumová aróma/lekvár
1 ks
Na vrch tortičiek:
1 balenie




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto spolu vložíme do misy a vymiešame na kompaktné cesto.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku 5mm a skleneným pohárikom (typ horčičák) vykrajujeme z cesta identické kolieska.

  3. 3

    Kolieska poukladáme na papier na pečenie, ktorý sme uložili na pekáč a vložíme do stredne teplej rúry. Ako študenti máme starý plynový šporák, tak som ich piekla cca 10-15 minút. Kolieska vyberieme z rúry, ak sa okraje odlepujú od papiera. Cesto ostáva nízke, nezľaknite sa.

  4. 4

    Až budú kolieska chladnúť, pripravíme si z napísaných ingrediencií plnku, tak, že v miske spojíme práškový cukor,mleté trošku opražené oriešky, rumu/rumovej esencie alebo lekváru a rozbijeme vajíčko (surové). Po vložení všetkych ingrediencií by nam mala vzniknúť hustejšia masa. Ak koláč pečieme deťom, miesto rumu môžeme dať lekvár. Pre dospelákov uprednostníme rum alebo rumovú esenciu. (Môj názor, že s esenciou sú podstatne lepšie ako s lekvárom.)

  5. 5

    Až budeme mať plnku hotovú, spájame ňou k sebe dve kolieska spodnými časťami, čo pri pečení ležali na papieri. Vrch polejeme tekutou orieškovou polevou pripravenou podľa návodu na balení. (najlepšia od Dr. O...) Na polevu som ešte nasypala trošku postrúhaných orieškov. A to je koniec, zazvonil zvonec. Príjemné maškrtenie prajem :-P

Diskusia k receptu

tonicka53
Krásne tortičky, len bod 4 veľmi stručný ! Ako si tú plnku vlastne pripravíme ? To vajce surové do orechov ? Vďaka za upresnenie.
evanaaa
Pri tom surovom vajci som sa aj ja pristavila, lebo takéto keksíky by mali mať dlhšiu trvanlivosť a to vace by ju skrátilo. Potom by som volila inú plnku. Ale vypadá to pekne, dobre, páčia sa mi tortičky, tak si ich ukladám. Chcela som ťa uvítať ako nováčika, ale vidím, že si viac ako rok tu registrovaná a len teraz sa pridávaš.
greenewerrea
@tonicka53 opravené :-), ak by boli nejaké dotazy sem s nimi :-)

@evanaaa - nie sú to keksíky, aj keď sa to tak môže zdať, sú veľmi krehké a ľahké ako obláčik, čiže aj plnka je tak stavaná, že nie je to sušienka s dobou uskladnenie 3 mesiace :-))), rozkrúšili by sa ti
irenaw
výborné koláčiky, my ich pečieme deň pred Vianocami do druhého dňa sú akurát. rum s vajcom v plnke nahrádzame domácim vaječným likérom kde sú žĺtky uvarené nad parou.
babidka
tak to bude naozaj prijemne maskrtenie ....uz sa tesim ;-))))
evanaaa
No, nevadí, Greene..., aj tak sa mi páčia, najmä na tom obrázku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia