Krehké malé tortičky

Autor receptu: greenewerrea

Mám okolo 7 rokov, stojím na poličke kuchynskej linky a mamka mi ukazuje ako vážiť oriešky do plnky tohto koláčika, ktorý mi týmto momentom navždy ostal v srdci. Verte mi, nič nie je krajšie, ako keď vám rodič dovolí podeliť sa s prípravou niečoho tak pre neho lahodného a výnimočného, ako tento koláčik pre moju mamku. A teraz sa podelím ja s vami a verím, že si ho uchováte v srdci. PS: deti ho milujú lebo tortičky sú také malé ako ony samé. :-)

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky ingrediencie na cesto spolu vložíme do misy a vymiešame na kompaktné cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku 5mm a skleneným pohárikom (typ horčičák) vykrajujeme z cesta identické kolieska.
  3. Kolieska poukladáme na papier na pečenie, ktorý sme uložili na pekáč a vložíme do stredne teplej rúry. Ako študenti máme starý plynový šporák, tak som ich piekla cca 10-15 minút. Kolieska vyberieme z rúry, ak sa okraje odlepujú od papiera. Cesto ostáva nízke, nezľaknite sa.
  4. Až budú kolieska chladnúť, pripravíme si z napísaných ingrediencií plnku, tak, že v miske spojíme práškový cukor,mleté trošku opražené oriešky, rumu/rumovej esencie alebo lekváru a rozbijeme vajíčko (surové). Po vložení všetkych ingrediencií by nam mala vzniknúť hustejšia masa. Ak koláč pečieme deťom, miesto rumu môžeme dať lekvár. Pre dospelákov uprednostníme rum alebo rumovú esenciu. (Môj názor, že s esenciou sú podstatne lepšie ako s lekvárom.)
  5. Až budeme mať plnku hotovú, spájame ňou k sebe dve kolieska spodnými časťami, čo pri pečení ležali na papieri. Vrch polejeme tekutou orieškovou polevou pripravenou podľa návodu na balení. (najlepšia od Dr. O...) Na polevu som ešte nasypala trošku postrúhaných orieškov. A to je koniec, zazvonil zvonec. Príjemné maškrtenie prajem :-P