Kakaové sušienky
Kakaové sušienky

Krehké kakaové sušienky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 17. decembra 2018
Krehké kakaové sušienky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Z ražnej múky,škrobu a medu :-) taká trocha zdravšia verzia sušienok. Odporúčam, sú naozaj výborné!

58 ks
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
300 g
375 g (82 %)
100 g
3/4-1 dl
3 PL
2 KL mleté
2 KL
1 bal.
1/2 KL
1 bal. (12 g)




Postup

  1. 1

    Najprv si prichystáme všetky potrebné suroviny... Feniklové semienka potrebujeme mleté, takže si ich podľa potreby toľko zomeľte, aby ste získali 2 kl - nemusia byť zomleté až tak na jemno :-) Med som použila tmavý, lesný, ale každý dá aký chce. Pridávam aj fotku ražnej celozrnnej (nie hladkej) múky a kukuričného škrobu, ktoré používam.

    Krehké kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme múku, škrob, kakao, mletý fenikel, škoricu, soľ, práškový cukor a vanilkový cukor, kypriaci prášok a všetko dobre premiešame. Pridáme med a tekuté, teplé, ale nie horúce maslo a vypracujeme cesto. Cesto je mastné a také polomäkké. Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na 1 noc do chladničky.

    Krehké kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň cca 3-4 h pred pečením cesto vyberieme z chladničky, aby sa prehrialo, nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo :-) Keď už cesto dobre zmäklo, odštipkávame z neho malé kúsky a vyšúľame guličky približne veľkosti orecha. Vystlieme plech papierom a guličky roztlačíme vidličkou. Nie príliš natenko, cca 6-7 mm. Plech dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na 15 minút.

    Krehké kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekli sa mi presne 15minút. Treba si ich radšej sledovať, ale keďže sú kakaové tak veľmi na nich nevidno, že sú už upečené. Dlhšie než 15 minút ich radšej nepečte, aby vám nezhorkli. Hotové sušienky musíte nechať celkom na plechu vychladnúť, lebo sú krehučké a mohli by sa vám rozpadnúť.

    Krehké kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhom plechu som pred pečením gulky len spučila a na vychladnuté som dala malý kopček jahodového džemu. Jednu polovicu som posypala kokosom a druhú polovicu som popolievala bielou čokoládou. Ohriala som 8 kociek Milky s 1 kl smotany a letnou počiarkala keksíky :-)

    Krehké kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sušienky sú chuťovo výborné, chystám sa na ďalšie 2 dávky :-) Tie čo sú natreté džemom a čokoládou/kokos sú veľmi chutné a na druhý-tretí deň ešte lepšie, lebo od toho džemu trošku akoby im stred zvlhol a okolo zostanú jemne chrumkavé a krehké :-) Fantasticky chutia ale aj tie samotné! Z tejto dávky mi vyšlo 58 ks, skladujem ich v krabici. Prajem dobrú chuť!

    Krehké kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jack
Tak tie sa ti podarili veľmi pekne milá Cezminka.A možno keby som ich zlepila lekvárom ako linecké?Čo myslíš?To je len taký nápad,aj takto sú fajn;)
haji
Sušenky miluju a tvoje se mi líbí. Chutné suroviny, krásná fota!
cesminaz
@Jack (17.12.2018 16:53)

Milá @Jack ak chces,mozes ich aj zlepit,ale popravde povedané budes ich mat poriadne hrubé.Oni majú len takto samotné spojené 2,5cm :-) Ale ked ti to nevadí,tak kludne zlep.Ale podla mna ked ich ochutnáš samotné,tak ich nebudes chciet ani zlepit-chutia fantasticky,aromaticky :-) Ten džem je vlastne ako malý "bonus" k tej skvelej chuti :-) Mne takto vyhovujú ked je len vrch "ozdobený".Naozaj ti odporúčam ich vyskúšat :-) a usúdiš aj sama.Pekný vecer ti prajem.


1x jack
simi711
Dnes sme ich piekli, su vyborne, vdaka za super recept.
cesminaz
@Olinecka :-) co sa trvanlivosti týka,tak to iste :-) no z druhej strany práveže dlho nevydržia,lebo sa rýchlo zjedia :-)) Ja som prave pred chvílou zarobila 2dávky a zajtra ich pečiem.Z jednej dávky mi deti zhltli za 2dni vsetko :-) Pravdaze aj ja som jedla :-)) @Simi711 to je super,teším sa ze vam chutili! Vdaka za správu :-)