Linecké pečivo
Kraslice z lineckého cesta
Autor receptu: sweetlaab
Na tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili
trochou pohánkovej a ovsenej
múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili domácim džemom z horských
čučoriedok a omaľovali najprv
farbami jari, žltej a zelenej, a potom na spestrenie aj farbami bielej a hnedej čokolády.
Napriek tomu, že sme časť
tradičných surovín nahradili zdravšími, pečivo bolo jemné a bez rozdielu s tradičným
pečivom.
15 porcií |
120 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Zmiešame preosiatu múku, oriešky, cukor, vanilku, soľ, pridáme vajce a zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke.
- Cesto rozdelíme na 3 časti a každú časť postupne rozvaľkáme medzi fóliami na tenký plát, z ktorého vykrojíme vajíčka. Prenesieme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 10 min. tak, aby okraje cesta nezačali hnednúť, ale zostala bledá farba cesta.
- Necháme vychladnúť na plechu a potom polovicu vajíčok natrieme jemne džemom a prikryjeme druhou časťou vajíčok, takže nakoniec dostaneme asi 15 kraslíc.
- Ozdoba: Bielok vymiešame asi s 12 lyžicami cukru a octu, potom do nového pohárika odoberieme asi 2 PL bielkovej hmoty a zahustíme asi 1 PL cukru alebo tak, aby hmota sa neroztekala, ale dala sa miešať a potom sfarbíme jednou farbou. Spravíme si kornútik z papiera na pečenie, (nap. ako tu - http://www.akosatorobi.sk/video/4857/ako-urobit-kornutok-na-zdobenie ), naplníme hmotou pomocou lyžičky a stláčaním kornútika zdobíme vajíčka. Pripravíme bielok s druhou farbou a postupujeme ako s prvou farbou. Postupne použijeme ďalšie farby, ozdobíme vajíčka a necháme zaschnúť, asi tak 10 min.
- Pomocou ďalších formičiek a plniek, môžeme spraviť rôzne variácie pečených kraslíc. Pozrite si to na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/04/painted-easter-eggs-from-shortbread.html
- Tip: Ak uprednostňujeme tradičný postup, tak použijeme len maslo (170 g) a pšeničnú hladkú múku (250 g).