Linecké pečivo

Kraslice z lineckého cesta

Autor receptu: sweetlaab

Na tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili domácim džemom z horských čučoriedok a omaľovali najprv farbami jari, žltej a zelenej, a potom na spestrenie aj farbami bielej a hnedej čokolády. Napriek tomu, že sme časť tradičných surovín nahradili zdravšími, pečivo bolo jemné a bez rozdielu s tradičným pečivom.

15
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame preosiatu múku, oriešky, cukor, vanilku, soľ, pridáme vajce a zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke.
  2. Cesto rozdelíme na 3 časti a každú časť postupne rozvaľkáme medzi fóliami na tenký plát, z ktorého vykrojíme vajíčka. Prenesieme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 10 min. tak, aby okraje cesta nezačali hnednúť, ale zostala bledá farba cesta.
  3. Necháme vychladnúť na plechu a potom polovicu vajíčok natrieme jemne džemom a prikryjeme druhou časťou vajíčok, takže nakoniec dostaneme asi 15 kraslíc.
  4. Ozdoba: Bielok vymiešame asi s 12 lyžicami cukru a octu, potom do nového pohárika odoberieme asi 2 PL bielkovej hmoty a zahustíme asi 1 PL cukru alebo tak, aby hmota sa neroztekala, ale dala sa miešať a potom sfarbíme jednou farbou. Spravíme si kornútik z papiera na pečenie, (nap. ako tu - http://www.akosatorobi.sk/video/4857/ako-urobit-kornutok-na-zdobenie ), naplníme hmotou pomocou lyžičky a stláčaním kornútika zdobíme vajíčka. Pripravíme bielok s druhou farbou a postupujeme ako s prvou farbou. Postupne použijeme ďalšie farby, ozdobíme vajíčka a necháme zaschnúť, asi tak 10 min.
  5. Pomocou ďalších formičiek a plniek, môžeme spraviť rôzne variácie pečených kraslíc. Pozrite si to na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/04/painted-easter-eggs-from-shortbread.html
  6. Tip: Ak uprednostňujeme tradičný postup, tak použijeme len maslo (170 g) a pšeničnú hladkú múku (250 g).