Kráľovská koruna fotorecept

evusik - fotkaevusik, 9. novembra 2012
Kráľovská koruna (fotorecept)
Foto: evusik

Táto torta sa volá Jewel crown cake čo sa dá preložiť ako Korunovačné klenoty. V USA bola populárna okolo roku 1950. Recept na ňu Zobraziť celý popisTáto torta sa volá Jewel crown cake čo sa dá preložiť ako Korunovačné klenoty. V USA bola populárna okolo roku 1950. Recept na ňu bol na krabici na farebnú a ochutenú želatínu Jello z ktorej sa vyrábalo domáce želé. Ja som ju premenovala na Kráľovskú korunu :-) v mojom podaní je to taká bláznivá "crazy" torta :-) a je to iba voľná variácia na Jewel crown cake :-)

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Želé kocky:
3 bal.
Krém:
250 ml
250 ml
250 g
2 PL
1 bal.




Postup

  1. 1

    Prvé si pripravíme želé, najlepšie večer. Ja som kúpila želé citrónové, jahodové a egrešové - čiže žlté, červené a zelené. Modré želé som spravila tak, že som odobrala trochu citrónového želé a pridala som štipku modrej potravinárskej farby. Ale dá sa aj inak, napr. pridaním čučoriedkového sirupu.

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pri výrobe postupujeme podľa návodu na obale. Želé vylejeme do plastových nádob a dáme do chladničky stuhnúť.

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stuhnuté želé nakrájame na kocky a vyklopíme z misiek... nabudúce keď budem robiť, dám o trochu menej vody aby bolo želé ešte tuhšie. Bolo krásne trasľavé :-) ale na túto tortu sa mi zdá, že lepšie pasuje také tuhšie...

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme si vhodnú nádobu, napr. tortovú formu, ja som zvolila úzky a vyšší hrniec, ktorý som vystlala fóliou aby som to potom vôbec dostala von :-) dookola naukladáme dlhé piškóty - čo sa týka "ohrady" môžeme zvoliť aj iný druh, napr. podrvené a maslom spojené sušienky ako základňa a boky môžu zostať holé, alebo upiecť tenkú piškótu, z nej vyrezať kruh ako dno a pás dokola formy... tých možností je určite veľa

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém: šľahačku vyšľaháme do tuha, tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a cukrom a spojíme so šľahačkou. Želatínový stužovač vymiešame s vodou podľa návodu a po troche pridáme tvarohovú zmes

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravený krém vrstvíme a prekladáme želé kockami

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ukončíme vrstvou tvarohovej hmoty a dáme stuhnúť do chladničky

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    stuhnutú tortu vyklopíme a ozdobíme podľa vlastnej ľubovôle.... ja som nasekala želé kocky na drobno a vrch torty som nimi posypala

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dole som uviazala mašľu z ovocnej kože ktorú robím podľa receptu od @cistinka ,

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a môžeme krájať a musím povedať, že to bolo celkom fajn len na budúce by som tam dala viac želé kociek aby to bolo také bláznivo-veselé :-)

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    u tu je jeden z originálnych receptov z roku 1957

    Kráľovská koruna (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eva53
no, ten originál recept sa zrodil v rovnakom roku ako ja, ale tvoj je nádherný, ba ešte krajší a určite chutí výborne
mirop
vyzera to strasne jedovato, dufam ze to chuti lepsie, aj ked s takym mnozstvom chemie...
evusik
@mirop nuž aj v šľahačke, smotane, tvarohu a piškótach sú nejaké konzervanty..... želé sa dá pripraviť aj z vody, sirupu a Zlatého klasu ale aj tam je chémia... tak neviem ako z tohto začarovaného kruhu von? ale poteším ťa, tá ovocná koža je absolutne bio produkt, z môjho vlastného ovocia, bez cukru a bez konzervantov....
ancicka
Tá tortička je krásna.Nemám rada tie úvahy,že čo je jedovaté a čo nie.Vždy je to lepšie čo si doma urobíme,ako ked si kupujeme.čo asi tak @mirop je?
marijanka712
to nemá chybu velmi dobre to vypadá aj s tou ozdobou a iste je to super chuť.... ukladám do kk
mracik9
krásna inšpirácia a podľa ingrediencii, to musí byť dobručké
evusik
ďakujem všetkým za pekné komentáre..... môj muž je želé cukríkový a gumovo cukríkový maniak, tak som sa mu celkom zavďačila :-) ale myslím, že takáto torta je vhodná hlavne pre deti...
evusik
@cistinka neviem ako ty, ale ja kožu robievam, respektíve robila som keď bolo ovocie (jablká, hrušky, ríbezle a kombinovala som s jahodami, marhuľami) mám v chladničke plnú krabicu.... keď ma prepadne mlsná hneď mám hlavu v chladničke :-)
kuchticka
@evusik , dobehla si ma :-))) Pri precitani nazvu receptu som myslela, ze je to od @babav , alebo inej varechacky zijucej v USA. Tak toto sa ti podarilo. Vysledok tvoje prace je vynikajuci. V polednej dobe nepeciem sladkosti, iba chlieb a zemlicky - manzel diabetik, ja nechcem, ale tato dobrota zo zelatiny je vlastne zdrava - spevnuje nam vlasy, nehty, pomaha klbom, tak istoiste pripravim co skoro. Vdaka za recept.
kuchticka
Ja robievam so zelatinou tiez "zakusok", ktory sa vsak ku kave nehodi, je sam o sebe dobry. Pouzivam tiez slahacku a tvaroh, ananasove kusky a puding z ananasovej stavy. Lahodne.
evusik
@kuchticka ja som na túto tortu natrafila na webe kde sa s obľubou motám a hľadám inšpiráciu, najprv som teda uvidela foto a potom som gúglila a keďže moja angličtina je slabá recept som si vymyslela podľa svojho... v originály bol urobený korpus zo sušienok a krém len zo šľahačky a želatíny...
keď som uvidela prvý krát túto tortu napadol ma Kiwi zákusok, ktorý robievam a ktorý asi každý pozná... tam ide piškóta na spodok, nato smotana so stužovačom a navrch kiwi zaliate kiwi želatínou - čiže presne to isté len ináč usporiadané... no a to by neboli američania keby to nespravili brutál farebné... a prečo nie, ja mám rada pestrý svet :-)
jeka
Tortička ako vyšitá pre moju dcéru.Receptík ukladám,dakujem
tatranka
Veľmi pekné,estetické.Naozaj si sa pohrala s kráľovskou korunou .Výsledok je naozaj zaujímavý.
mirop
Evusik, nechap ma zle, milujem zele cukriky vsetkych druhov... a tento tvoj dezer vypada nadherne a urcite bude i dobry, len dokazem si ho predstavit miesto ofarbeneho zele s jahodami, malinami a cucoriedkami a urcite by bol korunou kazdeho menu... co myslis kolko egresov je v tom egresovom zele?
evusik
@mirop v pohode ale ak by tam bolo ovocie už by to bol iný zákusok, to je celé... necháp zas ty mňa zle, ale tu nejde o to koľko je v egrešovom želé egrešov. Želé sa dá totižto spraviť aj celkom prírodným spôsobom. Podobne ako sa robí džem, môžeš si spraviť aj želé, ja som tohto roku robila jablčné želé a bolo skvelé.... samozrejme je to prácne...
a ešte čo sa týka toho ovocia - ak nemáš vlastnú záhradu a ovocie kupuješ v supermarketoch tak pravdepodobne zješ väčšie množstvo bordelu ako je v tom sáčku želé :-)
irenaw
veľmi pekné úvodné foto a aj celý recept
evanaaa
@evusik , krásny nápad, pre deti aj pre dospelých, preniesla som sa do rozprávky, samé diamanty, rubíny, smaragdy......a keby sa dalo aj na tie piškóty niečo prilepiť, ale ty máš ako ozdobu stuhu, tú ja nemám, musela by som niečo vymyslieť, ak by som si natento recept trúfla.
evusik
@evanaaa si milá :-) a presne si to vystihla, práve pre to sa torta volá Jewel crown, že to želé pripomína drahé kamene.... ak ťa to zaujíma daj si v Googli do vyhľadávača Jewel crown cake a choď na obrázky je ich tam veľmi veľa, rôzne tvary, formy, prevedenia je sa čím inšpirovať...
sunnik
Koruna vyzera uzasne...len neviem najst recept na ovocnu kozu...mozem poprosit? Dakujem
kukulienka71
@evusik , tento týždeň ma inšpiruješ vo väčšej miere:-) Dnes má dcérka 4 roky, včera som jej pripravila tortu podľa tejto tvojej. Ovocné želé som robila vlastné, lebo prianím malej boli gumové cukríky, tak budú takéto "drahokamy". To zelené sú kúsky kiwi. Tvoja torta je krásna, ovocnú kožu tiež nemám, ale možno sa na ňu v lete odhodlám, takže ukladám a ďakujem:-)  fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1966836_102026...
evusik
@kukulienka potešila si ma a tvoja torta je krásna... dcérka sa určite poteší, prajem jej všetko len to najlepšie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia