Foto: evusik
Táto torta sa volá Jewel crown cake čo sa dá preložiť ako Korunovačné klenoty. V USA bola populárna okolo roku 1950. Recept na ňu Zobraziť celý popisTáto torta sa volá Jewel crown cake čo sa dá preložiť ako Korunovačné klenoty. V USA bola populárna okolo roku 1950. Recept na ňu bol na krabici na farebnú a ochutenú želatínu Jello z ktorej sa vyrábalo domáce želé. Ja som ju premenovala na Kráľovskú korunu :-) v mojom podaní je to taká bláznivá "crazy" torta :-) a je to iba voľná variácia na Jewel crown cake :-)
porcie
príprava
Postup
-
1
Prvé si pripravíme želé, najlepšie večer. Ja som kúpila želé citrónové, jahodové a egrešové - čiže žlté, červené a zelené. Modré želé som spravila tak, že som odobrala trochu citrónového želé a pridala som štipku modrej potravinárskej farby. Ale dá sa aj inak, napr. pridaním čučoriedkového sirupu.
-
2
Pri výrobe postupujeme podľa návodu na obale. Želé vylejeme do plastových nádob a dáme do chladničky stuhnúť.
-
3
Stuhnuté želé nakrájame na kocky a vyklopíme z misiek... nabudúce keď budem robiť, dám o trochu menej vody aby bolo želé ešte tuhšie. Bolo krásne trasľavé :-) ale na túto tortu sa mi zdá, že lepšie pasuje také tuhšie...
-
4
Vyberieme si vhodnú nádobu, napr. tortovú formu, ja som zvolila úzky a vyšší hrniec, ktorý som vystlala fóliou aby som to potom vôbec dostala von :-) dookola naukladáme dlhé piškóty - čo sa týka "ohrady" môžeme zvoliť aj iný druh, napr. podrvené a maslom spojené sušienky ako základňa a boky môžu zostať holé, alebo upiecť tenkú piškótu, z nej vyrezať kruh ako dno a pás dokola formy... tých možností je určite veľa
-
5
Krém: šľahačku vyšľaháme do tuha, tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a cukrom a spojíme so šľahačkou. Želatínový stužovač vymiešame s vodou podľa návodu a po troche pridáme tvarohovú zmes
-
6
pripravený krém vrstvíme a prekladáme želé kockami
-
7
ukončíme vrstvou tvarohovej hmoty a dáme stuhnúť do chladničky
-
8
stuhnutú tortu vyklopíme a ozdobíme podľa vlastnej ľubovôle.... ja som nasekala želé kocky na drobno a vrch torty som nimi posypala
-
9
dole som uviazala mašľu z ovocnej kože ktorú robím podľa receptu od @cistinka ,
-
10
a môžeme krájať a musím povedať, že to bolo celkom fajn len na budúce by som tam dala viac želé kociek aby to bolo také bláznivo-veselé :-)
-
11
u tu je jeden z originálnych receptov z roku 1957
keď som uvidela prvý krát túto tortu napadol ma Kiwi zákusok, ktorý robievam a ktorý asi každý pozná... tam ide piškóta na spodok, nato smotana so stužovačom a navrch kiwi zaliate kiwi želatínou - čiže presne to isté len ináč usporiadané... no a to by neboli američania keby to nespravili brutál farebné... a prečo nie, ja mám rada pestrý svet :-)
a ešte čo sa týka toho ovocia - ak nemáš vlastnú záhradu a ovocie kupuješ v supermarketoch tak pravdepodobne zješ väčšie množstvo bordelu ako je v tom sáčku želé :-)
www.bonvivani.sk/recepty/ovocna-koza...