Foto: darina
Je to zaujímavý recept, mám ho z maďarskej web stránky. Osobne ho zaraďujem do skupiny "viac sladké", ale stojí za to.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
pripravíme si suroviny a pekáč o objeme cca 1,5l. Ja ho robím v pekáči o rozmeroch 27x23x6 cm.
-
2
V hrnci si ohrejeme mlieko, maslo s trochou cukru a postrúhanú pomarančovú kôru.
-
3
Vajíčka si rozdelíme. V mise si vymiešame žĺtka do peny. Neskôr vyšľaháme bielka so zvyškom kryštálového cukru.
-
4
K dobre do peny vymiešaným žĺtkam opatrne primiešame ohriate (nie horúce) mlieko s maslom, cukrom a pomarančovou kôrou. Potom pridáme strúhanku (strúhanku môžete zameniť aj krupicou v množstve 50g - cesto bude po upečení tuhšie, pevnejšie). Túto zmes nalejeme do maslom vymazaného pekáča. Necháme postáť 15 minút a potom pečieme v rúre cca 20 až 25 minút pri 180 st. (cesto musí trocha stuhnúť)
-
5
Pekáč vyberieme a opatrne potrieme toto krémové cesto marhuľovým alebo broskyňovým lekvárom. Na lekvár lyžicou nanesieme do peny vymiešané blielka s cukrom a dáme späť dopiecť. Teraz už teplotu znížime - tak aby sa upiekli - vysušili bielka na cca 15-20 min.
-
6
... a môžme degustovať. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu