Kotlíková Mučkalica

mirian4 - fotkamirian4, 1. júla 2010

Na prvú kotlíkovú mučkalicu som bola pozvaná a bol to skvelý gurmánsky zážitok; ten dym z ohníka tam dodal takú letnú "pikantnosť" :-)))

6
porcií
20 minút
príprava
40-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  kg
3 PL
3 veľké
1 hlavička
4 ks
3 ks
podľa chuti
2 konzervy
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Bravčové alebo kuracie (minútkové) mäso si nakrájame na rezne, "ovegetujeme" a opečieme z každej strany, aby nebolo surové ale mäkké. Vychladnuté pokrájame na rezance a odložíme.

  2. 2

    V kotlíku roztopíme masť, pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu, na pásiky čerstvú papriku, 4 strúčky cesnaku na plátky, mierne osolíme a restujeme za občasného miešania. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme nakrájané paradajky, nakrájané čili papričky a spolu podúsíme zakryté do mäkka (ak je zmes moc hustá, môžme mierne zriediť vodou). Nakoniec pridáme do zmesi 2 konzervy krájaných šampiónov, kečup, prelisovaný cesnak (čo nám z hlavičky ostalo) a na rezance nakrájané mäsko. Dochutíme vegetou, necháme prevrieť a podávame s tmavým chlebíkom a dobre vychladeným pivkom :-)))

  3. 3

    Príjemný spoločenský zážitok a dobrú chuť !!!

Diskusia k receptu

zitar
pre mňa novinka, ale určite sa u nás osvedčí
bababa
Chili papricky aj so semienkami?...alebo bez semiacok?
Dakujem
fionecka
určite vyskúšam ... ale nemám kotlík, tak bude musieť stačiť hrniec.....
evanaaa
Bababa, odpovedám miesto mirian ( azda prepáči ): ak chceš viac štiplavé, tak zo semiačkami, ak nechceš, asi ju tam celú ani nedávaj. Podobne robím dusené mäsá, len cesnak a chilli tam vždy nedávam. Mám chilli omáčku z nej si dám do mäsa podľa chuti. Len som nevedela, že to je mučkalica. Odkiaľ pochádza tento recept?
mirian4
Mučkalica je minútkové jedlo (mäso sa praží dopredu zvlášť), u nás v Turci skoro v každej reštaurácii... Každý si ju ale samozrejme môže ochutiť podľa seba :-))) Ja dávam feferónky alebo čili papričky aj so semiačkami, my máme radi štipľavé ale zas nie tak, aby to prerazilo chuť ostatných ingrediencií... Musí tam byť chuť ako dusenej zeleniny, tak mäska :-)
isar
Jedlo je určite dobré, ale mám zásadnú pripomienku ku semiačkám (spomínané v diskusii) z akejkoľvek papriky: jesť semiačka pre ľudí, čo majú divertikly na hrubom čreve, je veľmi nezodpovedné. Asi polovica starších po 50-ke ich má a semiačka môžu spôsobiť zápaly ako pri slepom čreve.
mirian4
Ďakujeme za upozornenie... My sme našťastie ešte 10.ročie pred 50-kou a pikantné jedlá máme radi ale všetko s mierou :-))) A k tým starším 50-ročným :-( Mám najlepšiu priateľku 53.ročnú a od staršej má veľmi ďaleko, postavu ako lusk, 3-krát do týždňa v posilovni, 2-krát do týždňa na volejbale :-O)))) a zdravie 20-ročnej :-))) Takže nesúhlasím s názorom, že 50-roční starší..., ale v dobrom :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia