Korheľský šalát

haston - fotkahaston, 6. júna 2010

Počasie sa pomaly mení na letné a slnečné, začnú sa rôzne grilovačky, párty v prírode - a tam sa koľkokrát toho aj viac vypije. Tu Zobraziť celý popisPočasie sa pomaly mení na letné a slnečné, začnú sa rôzne grilovačky, párty v prírode - a tam sa koľkokrát toho aj viac vypije. Tu je približne 70 rokov stará rada, ako si pomôcť, keď to preženieme s konzumáciou alkoholu.

5
porcií

Suroviny

1/2 kg
100 g
2 ks
5 ks
1 KL
4 ks
1 ks
trocha
trocha
3 PL




Postup

  1. 1

    Kyslú kapustu zo suda rozsekáme. Červenú cibuľu ustrúhame na trelci. Haringy rozkrájame na kocky, taktiež aj sardinky. Kapary rozsekáme na drobno.

  2. 2

    Vajcia uvaríme na tvrdo, ponoríme na chvíľu do studenej vody, olúpeme a rozkrájame na kocky. Jablko olúpeme a ustrúhame na zeleninovom strúhadle.

  3. 3

    Všetko spolu zmiešame, posypeme rascou a tlčeným čiernym korením, pridáme olej a dobre rozmiešame. Necháme uležať. Možno by sa na tento účel dali využiť aj zavináče...

Diskusia k receptu

hefi
no to musí byť bomba, radšej to neprehnať
zitar
Čo je to "na trelci"? pochádzam z toho istého kraja, ale takýto výraz som ešte nepočula. Zrejme to bude nejaké strúhadlo, však.
sovka62
Nuž, váham. Do aj tak prekysleného žalúdka ešte kyslú kapustu? Na šťastie takýto problém riešiť nemusím. Mám na hrdle asi nejaký uzáver, ktorý informuje hlavu, že stačilo, takže opicu nemávam. Ale spomínam si na jedného nášho priateľa. Keď som nad ránom po plese pozývala partiu ešte k nám, že mám navarený plný hrniec kapustnice, priateľ vyhlásil (a samozrejme s dikciou po pár litroch vína): "Vážený, jako scete. Ale upozornujem vás, ža kapustnyca sa VELICE zle vracá".
haston
"na trelci" je zrejme nejaký starý, dnes už nepoužívaný výraz pre strúhadlo na najjemnejšie strúhanie. nechal som ho v texte podľa pôvodného receptu.
evusik
aj napriek tomu, že "opicami" netrpím šalát sa mi páči, ešte som taký nerobila a takýto šalát môže byť dobrý len tak v lete aj bez opice :-)
haston
ani ja si nepotrebujem liečiť následky konzumácie alkoholu (prakticky nepijem), ale v horúčavách môže šalát osviežiť.
carisma
šalát robievam pravidelne v januári na oslavu narodenín zo zavináčov bez vajec a kapar, je ľahší, všetci ho máme veľmi radi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia