Kopýtka fotorecept

jody - fotkajody, 1. februára 2012
Kopýtka (fotorecept)
Foto: jody

Na slano, ako príloha, na sladko... ako chcete :-)

50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiačky v šupke uvaríme spolu s vavrínom.

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mierne ochládnuté ošúpeme a nastrúhame na jemno.

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridávame k nim postupne krupicu a vymiesime na tuhšie cesto.

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyformujeme menšie knedličky. Môžu byť aj oveľa tenšie, potom to má skutočne charakteristický tvar, ale zas pri väčších je rozhodujúca širšia plocha...

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varíme v osolenej vrelej vode 20 minút. (Vývar nevylievame, použijeme do polievky.)

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme krájať a podávať hneď, ale ... je ešte lepší spôsob :-)

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Lepšie sa knedlička krája na druhý deň, ale kto nevydržíte, dá sa aj tesne po uvarení, len bude trochu strapatá.

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokrájané kopýtka (ak ste spravili tenšie objekty, krájajte na šikmo, vtedy majú skutočne tvar kopýtok) opečieme v horúcom tuku do zlata z oboch strán.

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame ako knedle k mäsu, alebo nasladko so slivkovým lekvárom, prípadne so slivkovým kompótom preliate šťavou z neho. Prajem dobrú chuť. :-)

    Kopýtka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babidka
@jody , toto je presne to prave orechove v takej psej zime ako je teraz :-) Ja ako dieta som to volala "knedlikove opekance "- mamicka robievala zemiakove knedliky pomerne casto a na druhy den nam ich takto pekne opiekla a jedli sme ich s kyslym mliekom alebo kyslou kapustou . Nasladko som to este neskusala , ale tiez to moze byt dobreeee.-))
jerica
ej veru som už aj zabudla na tento recept,keď robím zemiakové knedle a náhodou ostane z nich , tak tiež opekám na kačacej masti , chrumkavá mňamka:-)
pacik
Opečené knedle ľúbim odkedy si niečo pamätám až doteraz, narobila si mi chute :-)
tykadielko
robíme to tiež, vždy , keď nám ostane knedľa - výborné je to opečené vo vajíčkach na panvici a posypať vanilkovým cukrom....tiež dobrotka :D
45678
Aj u nás to chutí, ibaže my to krájame na drobno a opekáme na cibuľke a jeme s kyslou kapustou- mňam !
tatranka
Tiež nepoznám,ale vidí sa mi to chutné a tak ako píše @jerica pri zemiakových knédlach vyskúšam z cesta.
sovka62
U nás sa z tohto cesta robili guličky, ako príloha sa podávali vcelku, pár guličiek mna každý tanier. Takto som ich nemala rada, ale tešila som sa na večeru, keď sa pokrájané na menšie kúsky opražili v tuku do červena. Zemiakové knedle nerobievam, keď ich ako prílohu nemám rada, a ty si mi konečne otvorila oči, veď si ich môžem spraviť rovno na opekanie, nie?
astheart
U nás ve Slezsku se vyvalují válečky silné asi 2 cm a pak se krájejí na šikmé oválky. Těsto je stejné. Jedí se jako příloha ke kyselému zelí, nebo se jen polijí vyškvařenou slaninou. Opékané s vajíčky jsou mňamkové. Dají se jíst i na sladko s mletým mákem nebo opraženou strouhankou posypané cukrem a polité máslem. V Polsku jím říkají kopýtka.
jarunka
Presne to som chcela napisat, ked som videla ten nazov jedla, co napisala @astheart. Moja svokra pochadza z Polska a toto ma naucila ako jedno z prvych polskych jedal.
zdezda
ahoj, akurat ich robim, detsku krupicu idem dať do zemiackov, no a tu hrubu muku mam pridavat, kym cesto nezhustne, ci iba podsypat pred varenim ?
zdezda
:-) prepac, polohruba, asi iba podsypat, ci?
zdezda
....no už su hotove, zcasti aj spapane, su super, no priemer mali 2,5cm :-) to neva, boli a su chutne
jody
@zdezda , prepáč, že som neodpovedala, tá múka je len na podsýpanie.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha