Foto: alex37
Blíži sa Veľká noc, toto klasické malé sladké pečivo, sa pečie v Bulharsku práve na Veľkonočné sviatky, na Vianoce, ale chutí aj ako obyčajné Zobraziť celý popisBlíži sa Veľká noc, toto klasické malé sladké pečivo, sa pečie v Bulharsku práve na Veľkonočné sviatky, na Vianoce, ale chutí aj ako obyčajné každodenné chrumkanie ku káve alebo k čaju. Forma je väčšinou okrúhla, to je najjednoduchší spôsob, ale z cesta sa môžu robiť tiež strojčekové alebo vykrajované koláčiky.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z preosiatej múky a ostatných surovín vypracujeme mäkké cesto z ktorého tvarujeme guličky a ukladáme na plech s papierom na pečenie /ja mám čiernu fóliu/ Suroviny som uviedla podľa pôvodného receptu, ja som však použila len 200g cukru. /nám stačilo/
-
2
do stredu zatlačíme vlašský orech alebo lieskovec, čím guličku jemne roztlačíme na placku.
-
3
upečieme do zlatista - v mojej rúre to trvalo na 180°C cca 23 min. Skladujeme v mikroténovom sáčku /kým zostane/
@izabella929 , o tom pestovaní lieskovcov mi musíš dať bližšie info.
Stačí kúpiť prútik, alebo ako ho zasadiť?
@afataga , v sáčku veru zmäknú :-)
@mariamka , máš pravdu, to guličkovanie je fakt rychlovka :-) len je dobre ked su gulicky take skoro rovnake ;-)
@havino , no najprv vyskušaj slimakov, uvidis ze budes nosena na rukach :-)
@elysa , oriešky sú aj u nás obľúbené :-)
Vďaka vám všetkým za nahliadnutie :-)
vdaka za nové guličky-to je manuál rýchly pre lenivé a šuchtavé babičky..ja už guličkujem všetky keksíky..aj medovníky..na niektoré vtlačím oriešok..niektorým urobím vzorku vidličkou..
my-ked s dedkom si okuliare dolu dáme-aké chceme-také tvary na tanieri máme..a v brušku sa nesvieti ako v chladničke - tam tma vládne...zachvíľu je miska guliek nadne..
cukru tiež menej bude..mám vlastnú výrobu..už..:-(