Foto: archaa
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
375 g |
|
1/2 kocky |
|
75 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
štipka |
|
150 ml |
|
1/2 |
|
Plnka: | |
3 ks |
|
1 kg |
|
200 g |
|
1 ks |
|
150 g |
|
|
|
150 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
štipka |
|
1 PL |
|
Okrem toho: | |
|
|
|
Postup
-
1
Vypracujeme si hebké cesto z uvedených ingrediencií a necháme ho dobre (aspoň hodinu) vykysnúť. Ak máte pekárničku, tá to urobí za vás, ak nie urobte si cesto sami, vami najosvedčenejším postupom.
- 2
Medzitým si pripravíme plnku.
- 3
Oddelíme žltky od bielkov. K žltkom pridáme tvaroh, hrozienka a smotanu. Dobre premiešame. Zmiešame si vanilkový prášok s cukrom a štipkou soli a primiešame k tvarohu. Nakoniec pridáme roztopené, vychladnuté maslo a dotuha vyšlahaný sneh z bielkov. Poznámka: Do plnky som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.
- 4
Vykysnuté cesto vyváľame na pomúčenej doske do tvaru plechu. Plech vymastíme olejom a prenesieme naň cesto. Dobre uhladíme, vyrovnáme okraje a natrieme naň rovnomerne tvarohovú plnku.
- 5
Pripravíme si zmes na potretie. Žltok, cukor, smotanu, natrón a roztopené maslo spolu vymiešame a potrieme ním plnku i vyčnievajúce okraje cesta. Poznámka: Do zmesi na potretie som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.
- 6
Takto pripravený koláč necháme ešte asi 20 minút podkysnúť a vložíme ho do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kde ho budeme piecť na strednej mriežke približne tak 35-45 minút (záleží na vašej rúre).
- 7
Keď bude upečený, vyberieme ho a necháme trochu vychladnúť
- 8
Potom nakrájame a ochutnávame
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zaujímavé, ešte som sa nestretla s použitím sódy do "poteru" koláčov... Koláč vyzerá dobre, a je určite výborný. Len na mňa veľa práce :-(
Čo sa týka tej práce, tak to iba vyzerá zložito...v podstate je to úplne rýchlý a nenáročný koláč...