Koláčik ako obláčik

archaa - fotkaarchaa, 2. marca 2013
Koláčik ako obláčik
Foto: archaa
24
porcií
130 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
375 g
1/2 kocky
75 g
50 g
1 ks
1 ks
štipka
150 ml
1/2
Plnka:
3 ks
1 kg
200 g
1 ks
150 g
150 g
Na potretie:
1 ks
1 ČL
1 PL
štipka
1 PL
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Vypracujeme si hebké cesto z uvedených ingrediencií a necháme ho dobre (aspoň hodinu) vykysnúť. Ak máte pekárničku, tá to urobí za vás, ak nie urobte si cesto sami, vami najosvedčenejším postupom.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku.

  3. 3

    Oddelíme žltky od bielkov. K žltkom pridáme tvaroh, hrozienka a smotanu. Dobre premiešame. Zmiešame si vanilkový prášok s cukrom a štipkou soli a primiešame k tvarohu. Nakoniec pridáme roztopené, vychladnuté maslo a dotuha vyšlahaný sneh z bielkov. Poznámka: Do plnky som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.

    Koláčik ako obláčik - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto vyváľame na pomúčenej doske do tvaru plechu. Plech vymastíme olejom a prenesieme naň cesto. Dobre uhladíme, vyrovnáme okraje a natrieme naň rovnomerne tvarohovú plnku.

  5. 5

    Pripravíme si zmes na potretie. Žltok, cukor, smotanu, natrón a roztopené maslo spolu vymiešame a potrieme ním plnku i vyčnievajúce okraje cesta. Poznámka: Do zmesi na potretie som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.

  6. 6

    Takto pripravený koláč necháme ešte asi 20 minút podkysnúť a vložíme ho do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kde ho budeme piecť na strednej mriežke približne tak 35-45 minút (záleží na vašej rúre).

  7. 7

    Keď bude upečený, vyberieme ho a necháme trochu vychladnúť

    Koláčik ako obláčik - obrázok 7
  8. 8

    Potom nakrájame a ochutnávame

    Koláčik ako obláčik - obrázok 8

Diskusia k receptu

leniik
Dobrý den můžu se zeptat co je to natron ?
archaa
@leniik : neviem, či potravinársky Natron dostať u na Slovensku alebo v Čechách, je to taký prášok, ktorý sa dá nahradiť aj úplne bežným práškom do pečiva
archaa
@tiginko : ja som sa s tym stretla tiež prvýkrát, tento recept mám z nového vydania jednej veľmi starej nemeckej kuchárky a tam to za starých čias pridávali...nuž pridala som aj ja...ale hlavu by som si s tým nerobila...kto chce...sódu môže vynechať
Čo sa týka tej práce, tak to iba vyzerá zložito...v podstate je to úplne rýchlý a nenáročný koláč...
archaa
aj chutí ako vyzerá, ďakujem dievčatá :)
mracik9
pekný a určite aj chutný,veď podľa ingrediencii musí byť dobrý
marijanka712
ten vypadá úžastne nezaprie sa ž e je to starý recept niekedy každú nedelu na dedine rozvoniavali práve kysnuté koláče a tento si ukadám lebo vypadá výborne ,teraz tu len na prázdno slintám, ale dlho už nebudem , lebo sa iste čoskoro bude piecť...
viera1
@archaa a akú úlohu má ten natron v tomto recepte ? Zaujíma ma to,ak by si to vedela.
ywett
tvarohové máme radi, máš ho krásny :-)
archaa
@viera1 : Všetky info ktoré o používaní natróna mám je, že sa pridáva práve pri použití mliečnych výrobkov a po upečení sú cestá a plnky ľahšie a vzdušnejšie.
archaa
@ywett : aj ja milujem kombináciu tvaroh a kysnuté cesto.Silno odporúčam a ďakujem! :)
douglas
Rezy vyzerajú ako letný slnečný deň...a ja si prajem nech už je teplé a slnečné počasie!
medovnicek
Slavka určite aj tento tvoj koláčik vyskúšam, všetko čo som piekla podľa teba sa mi zatiaľ vždy vydyrilo
archaa
medovníček, určite skús aj tento koláčik,aj keď vyzerá zložito je úplne jednoduchý a výsledok ťa určite poteší :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia