Koláčik ako obláčik
Autor receptu: archaa
24 porcií |
130 minút príprava |
35-45 minút na 180 °C |
Postup- Vypracujeme si hebké cesto z uvedených ingrediencií a necháme ho dobre (aspoň hodinu) vykysnúť. Ak máte pekárničku, tá to urobí za vás, ak nie urobte si cesto sami, vami najosvedčenejším postupom.
- Medzitým si pripravíme plnku.
- Oddelíme žltky od bielkov. K žltkom pridáme tvaroh, hrozienka a smotanu. Dobre premiešame. Zmiešame si vanilkový prášok s cukrom a štipkou soli a primiešame k tvarohu. Nakoniec pridáme roztopené, vychladnuté maslo a dotuha vyšlahaný sneh z bielkov.
Poznámka:
Do plnky som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.
- Vykysnuté cesto vyváľame na pomúčenej doske do tvaru plechu. Plech vymastíme olejom a prenesieme naň cesto. Dobre uhladíme, vyrovnáme okraje a natrieme naň rovnomerne tvarohovú plnku.
- Pripravíme si zmes na potretie. Žltok, cukor, smotanu, natrón a roztopené maslo spolu vymiešame a potrieme ním plnku i vyčnievajúce okraje cesta.
Poznámka:
Do zmesi na potretie som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.
- Takto pripravený koláč necháme ešte asi 20 minút podkysnúť a vložíme ho do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kde ho budeme piecť na strednej mriežke približne tak 35-45 minút (záleží na vašej rúre).
- Keď bude upečený, vyberieme ho a necháme trochu vychladnúť
- Potom nakrájame a ochutnávame
|