Koláčik ako obláčik

Autor receptu: archaa

24
porcií
130 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vypracujeme si hebké cesto z uvedených ingrediencií a necháme ho dobre (aspoň hodinu) vykysnúť. Ak máte pekárničku, tá to urobí za vás, ak nie urobte si cesto sami, vami najosvedčenejším postupom.
  2. Medzitým si pripravíme plnku.
  3. Oddelíme žltky od bielkov. K žltkom pridáme tvaroh, hrozienka a smotanu. Dobre premiešame. Zmiešame si vanilkový prášok s cukrom a štipkou soli a primiešame k tvarohu. Nakoniec pridáme roztopené, vychladnuté maslo a dotuha vyšlahaný sneh z bielkov. Poznámka: Do plnky som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.
  4. Vykysnuté cesto vyváľame na pomúčenej doske do tvaru plechu. Plech vymastíme olejom a prenesieme naň cesto. Dobre uhladíme, vyrovnáme okraje a natrieme naň rovnomerne tvarohovú plnku.
  5. Pripravíme si zmes na potretie. Žltok, cukor, smotanu, natrón a roztopené maslo spolu vymiešame a potrieme ním plnku i vyčnievajúce okraje cesta. Poznámka: Do zmesi na potretie som pridala aj nastrúhanú kôru zo štvrtiny chemicky neošetreného citróna.
  6. Takto pripravený koláč necháme ešte asi 20 minút podkysnúť a vložíme ho do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kde ho budeme piecť na strednej mriežke približne tak 35-45 minút (záleží na vašej rúre).
  7. Keď bude upečený, vyberieme ho a necháme trochu vychladnúť
  8. Potom nakrájame a ochutnávame