Koláč z čerstvých ríbezlí fotorecept

jerica - fotkajerica, 3. augusta 2010
Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Tento recept mám od roku 2004 , našla som ho v jednom starom časopise a od toho času ho robievam keď je čas ríbezlí . Ríbezle dávam do mrazničky, v zime si tento koláčik tiež doprajeme.Skúšala som ho robiť s višňami nebolo to pravé orechové , bol dobrý , ríbezlový je ale ríbezlový. V našej rodine je veľmi obľúbený a návšteva pýta recept. Určite tento recept v rôznych obmenách koluje , ja ponúkam moju odskúšanú verziu.

25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

90 g
225 g
8 ks
1,5 dcl
450 g
3  bal
1,5 bal
na koláč:
cc.1 kg
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si všetky suroviny , tento pomer surovín je na väčší plech

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    žĺtky , heru (palmarín)krupicový cukor , 2 vanilínový cukor vyšľaháme do penista

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    primiešame smotanu na šľahanie

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postupne múku s kypriacim práškom

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto vylejeme na väčší plech , vyložený papierom na pečenie

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dám do vyhriatej trúby , pečiem dvadsať minút

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na odkvapkané ríbezle premiešam práškový cukor ,nechám chvíľu odležať , medzi pečením si pripravím bielok s cukrom (200g) , vanilínovím cukrom , tuhý sneh

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na ešte vlažné upečené cesto rozlložíme ríbezle aj so šťavou

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a na vrch nanesieme ušľahaný sneh

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pred daním do rúry

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    koláč v rúre pečieme ešte 5-10 minút kým sneh začne hnednúť

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Káva na terase

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    niečo na lekvár , koláč ,

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    môjho vnúčika naj koláčik:-)

    Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

babi
vyzerá pekne,ale naozaj tam ide 450g masla? to sa mi zdá hrozne veľa.
zdezda
Krásny koláčik, pikantný, kyselkavý, ja vidím na foto iba 1 palmarin), tak to asi stačí :-)
celka
Kombinace dobré těsto, rybíz a sníh je vždy moc chutná. Škoda,
že nám všechen rybíz i angrešt zničila nemoc padli.
babi
mne sa to hneď nezdalo, pomýliť sa je ľahko, už som si to uložila opravené. Ja robím tajýto koláč z krehkého cesta, ale tento sa mi páči, cesto nie je také ťažké
evanaaa
Ríbezle mám a rozmýšľala som, aký koláč urobiť. Tak tento sa mi celkom páči, ale, babi, nemôžu sa tie ribezle dať na cesto ešte pred pečením? Stihnú sa za tú chvíľu, čo stuhne sneh, upiecť ?
evanaaa
Pardon, babi, otázka platí pre Jericu. A ešte som sa chcela spýtať, na ten sneh 8 bielkov a koľko - 200 alebo 300 gr. cukru ?
babav
@jerica , taky kolac pekavala moja neboha svokra,je velmi chutny;zial,nemam k dispozicii ribezle ,nemozem upiect,ale cesto je urcite vhodne pouzit aj s inym ovocim(?).
jerica
@babav ten recept je veľmi vďačný , keď si všetky suroviny pripravíš , práca s prípravou je veľmi rýchla , ja by som nedávala na surové cesto ovocie, pozri moje recepty , tam nájdeš cesto na ktoré môžeš dať ovocie, @evanaa do bielok ide 200g, bielka šlahám až nevidím že je pena veľmi tuhá , ostatný cukor dáš na ríbezle, keď rozložíš ríbezle na koláč , dáš aj so šťavou . Keď nemáš ríbezle , v Lídl predávajú mrazené , ovocie môže byť miešané, černice, maliny . Keď chcem , aby bol iný tak dám tie mrazené
klaura
výborný recept použiteľný na rôzne drobné ovocie ... ten si uložím ... vyzerá skvele !!! :)
zasterka
Tento koláč je fantastický... skúste ho aj s pravými čučoriedkami, aj s nimi je skvelý :-))) mňam hneď by som si ho dala...
jerica
S černicami som ho robila , bol fantastický , robila som aj s mix - ríbezle,černice,maliny , tento rok bude tiež , len černice budu (možno) dodané v bízkom termine.
jerica
Nechýba , upečené cesto je tak lahodné , ako sen .
sjuz
takýto koláčik robievala moja mama - veľmi chutný!
zornicka5
Tak ja tento koláčik mám od svojej svokry, a robievam ho tak, že tie ríbezle nenasypem priamo na poloupečený koláč, ale na ten rozotriem ten tuhý sneh, a až do toho sa navrch nasypú ríbezle. Takto je úžasný, kyslejšie ríbezle v sladkom snehu... No proste mňam.
jerica
@zornicka5 Tento recept môžeš obmieňať , ale každou zmenou technológie je to už je iný recept , každý je samostatne "originál" Budem rada , keď ho pridáš na varechu , v tvojom spracovaní , som za každú zmenu , všetky recepty , chceš alebo nechceš , nájdeš vždy v niečom podobu . Ríbezle aj so šťavou , dávam na upečený koláčik ,tým je to zaujímavé , upečené cesto má lahodnú chuť.
evanaaa
Jerica, drobné mrazené ovocie mám, a aj ríbezle, tak mi už nič nebráni piecť.
braxi
jerica...foto je prekrásne spracované, mám ten istý robot ako ty a tiež na terase prestieranie s IKEA, rada pozerám aj takéto detaily a som rada že máme niečo spoločné. Recept samozrejme vyskúšam. Mám ešte ríbizle v záhrade. Moja vnučka, ked bola malá povedala, že nemá rada ZLE RIBY prehodila si ribizle. Do dnes na to rada spomínam.
tinca
@evanaaa ríbezle idú na predpečný koláč preto, aby nám neupadli do cesta aj ja tak robím bublaninu. @jerica super koláč a na tú terasu by som sa dala pozvať, čo my chudáci činžiakoví
artemisia7
Vyzerá nádherne, škoda , že som ho tu našla v až v zime...Jedine poslať Marušku po čerstvé ríbezle...:-)
cica2
@ jerica, krásne nafotené a koláčik sa ti na jednotku vydaril! A ako si spravila ten sneh? Myslím tie kopčeky...tak som si to aj na mojom predstavovala, takže niekedy skúsim podľa tvojho receptíku:)
karolka
Hľadala som ríbezľový koláč, našla som tento, ale ma prekvapuje, že tam ide hladká múka. Ešte nikdy som do treného cesta nedávala hladkú múku.
isabel1
Pečiem ho v lete,môžem potvrdiť,že je super.
jerica
isabel1 Ja ho pečiem aj v zime, mám zamrazené ríbezle,:-)
Robievam aj roládu s ovocím tam dávam tiež mrazené ríbezle.
@karolka je to veľmi jemné cesto,rozplýva sa na jazyku.
jerica
teším sa , nofoť si a pridaj na svoj blog:-) :-)
jerica
@cistinka krásne sa vydaril , to veru bude nebíčko v papuľke,stále hovorím , že si jednička , u nás tento koláčik je na prvom mieste TOP :-)
dorisa
úžasný receptík...ríbezľové koláčiky milujem..ukladám do KK
daniela15
no tak tento koláčik určite vyskúšam, dúfam, že to trené cesto sa mi vydarí, piekla som ho asi 2x, ale ani raz nebolo také nadýchané, skôr ťažké, neviem, kde robím chybu. Nenamokne to cesto od mrazených ríbezlí, predsa sú len viac mokré ako čerstvé.
3sandra3
joooj, výborný koláčik. Dnes som ho robila, ale ríbezle som zamenila za rebarboru, ktorú máme v záhrade. A rebarboru som ešte posypala sekanými orechmi. Mňam,,, dobrôtka. Budem robievať častejšie a nabudúce vyskúšam ríbezľový.
jerica
@dorisa , ďakujem .
@daniela15 , neviem ako tebe , mne nenamoklo a keď, koláčik je viac šťavnatejší , vnuci hovoria , lepší ovocný koláč sme nejedli .
@3sandra3 , ako dobre, že si napísala skúsenosť s rebarborou a orechami.
všetkým ďakujem , potešilo :-)
elysa
krásny koláčik...ukladám do kk..
janaor
Kolac vcera upeceny,dnes prazdny plech.Vyborny,osviezujuci,dakujem za recept.
1x jerica