Koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept)

Autor receptu: jerica

@jerica Tento recept mám od roku 2004 , našla som ho v jednom starom časopise a od toho času ho robievam keď je čas ríbezlí . Ríbezle dávam do mrazničky, v zime si tento koláčik tiež doprajeme.Skúšala som ho robiť s višňami nebolo to pravé orechové , bol dobrý , ríbezlový je ale ríbezlový. V našej rodine je veľmi obľúbený a návšteva pýta recept. Určite tento recept v rôznych obmenách koluje , ja ponúkam moju odskúšanú verziu.

25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravím si všetky suroviny , tento pomer surovín je na väčší plech
  2. žĺtky , heru (palmarín)krupicový cukor , 2 vanilínový cukor vyšľaháme do penista
  3. primiešame smotanu na šľahanie
  4. postupne múku s kypriacim práškom
  5. cesto vylejeme na väčší plech , vyložený papierom na pečenie
  6. dám do vyhriatej trúby , pečiem dvadsať minút
  7. na odkvapkané ríbezle premiešam práškový cukor ,nechám chvíľu odležať , medzi pečením si pripravím bielok s cukrom (200g) , vanilínovím cukrom , tuhý sneh
  8. na ešte vlažné upečené cesto rozlložíme ríbezle aj so šťavou
  9. a na vrch nanesieme ušľahaný sneh
  10. pred daním do rúry
  11. koláč v rúre pečieme ešte 5-10 minút kým sneh začne hnednúť
  12. Káva na terase
  13. niečo na lekvár , koláč ,
  14. môjho vnúčika naj koláčik:-)