na 160 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 300 g |
|
| 1 KL |
|
| 100 g preosiaty |
|
| 1 KL |
|
| 1 štipka |
|
| 125 g |
|
| 2 ks |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 500 g alebo roztierateľný tvaroh |
|
| 125 g |
|
| 1/2 KL |
|
| 1 zarovnaná PL |
|
| 1/2 KL |
|
| 1/2 KL |
|
| 100 g preosiaty |
|
| 2 ks |
|
| Čerešňová plnka: | |
| cca 425 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme s kypriacim práškom, pridáme práškový cukor, štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridáme pokrájané studené maslo a vajcia a všetko spracujeme na cesto. Z cesta vytvarujeme guľu ...
-
2
... a na doske ju rýchlo rozvaľkáme. Plátom cesta vyložíme dno a boky vymastenej a vysypanej formy. Formu s cestom odložíme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 160 °C.
-
3
Tvarohová plnka: Ricottu and cottage cheese vymiešame spolu dohladka. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, kukuričný škrob, mletú škoricu, vanilkovú esenciu, práškový cukor a vajcia. Dobre premiešame a plnku navrstvíme na pripravené cesto vo forme. Povrch uhladíme.
-
4
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu alebo kým plnka nestuhne. Upečený koláč necháme vychladnúť.
-
5
Čerešňová plnka: Čerešne scedíme, šťavu zachytíme. Šťavu doplníme vodou do 250 ml, pridáme vanilkový cukor (môžete pridať aj viac cukru, závisí to od toho aký sladký je kompót) a pomaly privedieme do varu.
-
6
Kukuričný škrob rozmiešame v troške vody.
-
7
Vlejeme do teplého sirupu. Za stáleho miešania povaríme do zhustnutia. Vmiešame scedené čerešne, krátko prehrejeme a odstavíme. Zmes necháme vychladnúť, potom ju lyžicou opatrne navrstvíme na upečený koláč. Pred podávaním necháme asi hodinu odpočívať v chladničke.









Diskusia k receptu