Koláč s tvarohom a čerešňami

Autor receptu: malinka711

60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme s kypriacim práškom, pridáme práškový cukor, štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridáme pokrájané studené maslo a vajcia a všetko spracujeme na cesto. Z cesta vytvarujeme guľu ...
  2. ... a na doske ju rýchlo rozvaľkáme. Plátom cesta vyložíme dno a boky vymastenej a vysypanej formy. Formu s cestom odložíme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 160 °C.
  3. Tvarohová plnka: Ricottu and cottage cheese vymiešame spolu dohladka. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, kukuričný škrob, mletú škoricu, vanilkovú esenciu, práškový cukor a vajcia. Dobre premiešame a plnku navrstvíme na pripravené cesto vo forme. Povrch uhladíme.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu alebo kým plnka nestuhne. Upečený koláč necháme vychladnúť.
  5. Čerešňová plnka: Čerešne scedíme, šťavu zachytíme. Šťavu doplníme vodou do 250 ml, pridáme vanilkový cukor (môžete pridať aj viac cukru, závisí to od toho aký sladký je kompót) a pomaly privedieme do varu.
  6. Kukuričný škrob rozmiešame v troške vody.
  7. Vlejeme do teplého sirupu. Za stáleho miešania povaríme do zhustnutia. Vmiešame scedené čerešne, krátko prehrejeme a odstavíme. Zmes necháme vychladnúť, potom ju lyžicou opatrne navrstvíme na upečený koláč. Pred podávaním necháme asi hodinu odpočívať v chladničke.