Kokosové mlieko (bez laktózy)

Autor receptu: pupava

Kokosové mlieko je jedna z najchutnejších a zdravých záležitostí nielen pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Je skutočne výborné, no v porovnaní s kravským mliekom je v slovenských obchodoch značne drahšie. Teda som trochu pátrala po internete a rozhodla som sa vyrobiť jeho domácu alternatívu. Takto mám liter domáceho (a naozaj krémového) kokosového mlieka za doslova pár centov. Podojte si kokos tiež! :)

Suroviny

Postup

  1. Kokos zalejeme vodou. Množstvo ingredienciií je obrazné. Samozrejme, ak chcete mať mlieka viac, dáte viac kokosu a viac vody, v takejto mierke som to robila ja. Môžete, samozrejme, robiť aj z čerstvého kokosu. Ďalší postup je možné urobiť aj hneď, no ja som nechala kokos vo vode niekoľko hodín stáť.
  2. Celú zmes dáme do mixéra (alebo použijeme tyčový, bez problémov to zvláda) a rozmixujeme tak, ako to len pôjde. Potom vezmeme gázu alebo obyčajnú textilnú detskú plienku a mlieko prepasírujeme. Poriadne vyžmýkame celú sušinu, ktorá nám v plienke/gáze ostane (nezahadzujte ju! môžete si ju dať na raňajky k vločkám alebo využiť pri pečení sušienok). Mlieko je hotové :)
  3. TIP: Ak máte chuť na sladšie či s príchuťou, môžete pridať aj vanilkový či iný extrakt. TIP 2: Využijete ho nielen na pitie, k vločkám či do kávy, ale môžete ho použiť aj pri príprave koktejlov alebo pri varení s kari, ryžového nákypu, využijete ho aj pri pečení koláčov, skrátka... kde si len spomeniete :)