Kokosové mlieko (bez laktózy)
Autor receptu: pupava
Kokosové mlieko je jedna z najchutnejších a zdravých záležitostí nielen pre ľudí, ktorí
majú intoleranciu na laktózu. Je skutočne výborné, no v porovnaní s kravským mliekom
je v slovenských obchodoch značne drahšie. Teda som trochu pátrala po internete a
rozhodla som sa vyrobiť jeho domácu alternatívu. Takto mám liter domáceho (a naozaj
krémového) kokosového mlieka za doslova pár centov. Podojte si kokos tiež! :)
Postup
- Kokos zalejeme vodou. Množstvo ingredienciií je obrazné. Samozrejme, ak chcete mať mlieka viac, dáte viac kokosu a viac vody, v takejto mierke som to robila ja. Môžete, samozrejme, robiť aj z čerstvého kokosu. Ďalší postup je možné urobiť aj hneď, no ja som nechala kokos vo vode niekoľko hodín stáť.
- Celú zmes dáme do mixéra (alebo použijeme tyčový, bez problémov to zvláda) a rozmixujeme tak, ako to len pôjde. Potom vezmeme gázu alebo obyčajnú textilnú detskú plienku a mlieko prepasírujeme. Poriadne vyžmýkame celú sušinu, ktorá nám v plienke/gáze ostane (nezahadzujte ju! môžete si ju dať na raňajky k vločkám alebo využiť pri pečení sušienok). Mlieko je hotové :)
- TIP: Ak máte chuť na sladšie či s príchuťou, môžete pridať aj vanilkový či iný extrakt.
TIP 2: Využijete ho nielen na pitie, k vločkám či do kávy, ale môžete ho použiť aj pri príprave koktejlov alebo pri varení s kari, ryžového nákypu, využijete ho aj pri pečení koláčov, skrátka... kde si len spomeniete :)