Kokosové mlieko a smotana (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Milujem tieto zázraky prírody

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kokosový orech má tri otvory, jeden z nich je mäkký a do toho pichneme napr. čistý skrutkovač a spravíme dieru
  2. vodu vylejeme do pohára, dá sa použiť na priame pitie, aj napriek množstvu prospešných vitamínov mne nechutila, tu vyvediem z omylu tých, ktorý si myslia, že toto je mlieko,,,nie toto nieje mlieko, toto je voda, ktorá vzniká pri dozrievaní orecha
  3. orech rozbijeme sekáčikom na mäso alebo sekerou. Našla som aj spôsob nahriatia orecha v rúre a po 15 minútach vraj praskne sám,,,tak možno nabudúce skúsim túto metódu, dužinu z orecha vylúpneme a ošúpeme
  4. 400g čistej kokosovej dužiny a ruky ošetrené jemným kokosovým olejom, ktorý sa z dužiny uvoľňuje
  5. kokosovú dužinu postúhame
  6. zalejeme prevarenou teplou vodou, doporučuje sa pomer 1:2, takže keď mám 400g kokosu, potrebujem 800g vody, čo je cca 800ml, kokos necháme luhovať aspoň hodinu, občas premiešame
  7. po hodine zmes prelejeme do mixéra a rozmixujeme, aby sa uvoľnilo čo najviac mlieka, dostaneme hustú bielu, voňavú kašu s drobnými kúskami kokosu
  8. pripravíme si hlbšiu nádobu na ktorú položíme sitko vystlané čistou bavlnenou utierkou, do sitka vylejeme časť kokosového mlieka
  9. a vyžmýkame,
  10. odšťavenú dužinu vysypeme do misky a prepasírujeme ďalšiu časť
  11. presypeme na plech a necháme volne sušiť, po vysušení použijeme ako strúhaný kokos na obaľovanie, alebo pomelieme na kávovom mlynčeku a máme kokosovú múku, ktorú použijeme do treného cesta namiesto časti klasickej múky, alebo na obaľovanie mäsa
  12. mlieko použijeme do pudingu, mliečnej polievky, mliečnej ryže, na zaliatie cereálií, krupicovú kašu a pod., po vychladení sa nám na povrchu vytvorí vrstva smotany, ktorú keď odoberieme, tak mlieko odtučníme
  13. 150 ml hustej kokosovej smotany
  14. smotanu použijeme ako prílohu k ovociu, do krémov, koktejlov a pod.