Kokosové mlieko a smotana (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Milujem tieto zázraky prírody Postup- Kokosový orech má tri otvory, jeden z nich je mäkký a do toho pichneme napr. čistý skrutkovač a spravíme dieru
- vodu vylejeme do pohára, dá sa použiť na priame pitie, aj napriek množstvu prospešných vitamínov mne nechutila, tu vyvediem z omylu tých, ktorý si myslia, že toto je mlieko,,,nie toto nieje mlieko, toto je voda, ktorá vzniká pri dozrievaní orecha
- orech rozbijeme sekáčikom na mäso alebo sekerou. Našla som aj spôsob nahriatia orecha v rúre a po 15 minútach vraj praskne sám,,,tak možno nabudúce skúsim túto metódu, dužinu z orecha vylúpneme a ošúpeme
- 400g čistej kokosovej dužiny a ruky ošetrené jemným kokosovým olejom, ktorý sa z dužiny uvoľňuje
- kokosovú dužinu postúhame
- zalejeme prevarenou teplou vodou, doporučuje sa pomer 1:2, takže keď mám 400g kokosu, potrebujem 800g vody, čo je cca 800ml, kokos necháme luhovať aspoň hodinu, občas premiešame
- po hodine zmes prelejeme do mixéra a rozmixujeme, aby sa uvoľnilo čo najviac mlieka, dostaneme hustú bielu, voňavú kašu s drobnými kúskami kokosu
- pripravíme si hlbšiu nádobu na ktorú položíme sitko vystlané čistou bavlnenou utierkou, do sitka vylejeme časť kokosového mlieka
- a vyžmýkame,
- odšťavenú dužinu vysypeme do misky a prepasírujeme ďalšiu časť
- presypeme na plech a necháme volne sušiť, po vysušení použijeme ako strúhaný kokos na obaľovanie, alebo pomelieme na kávovom mlynčeku a máme kokosovú múku, ktorú použijeme do treného cesta namiesto časti klasickej múky, alebo na obaľovanie mäsa
- mlieko použijeme do pudingu, mliečnej polievky, mliečnej ryže, na zaliatie cereálií, krupicovú kašu a pod., po vychladení sa nám na povrchu vytvorí vrstva smotany, ktorú keď odoberieme, tak mlieko odtučníme
- 150 ml hustej kokosovej smotany
- smotanu použijeme ako prílohu k ovociu, do krémov, koktejlov a pod.
|