Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč fotorecept

lubi - bez fotkylubi, 5. januára 2015
Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept)
Foto: lubi

Kljukuša je bosniacke jedlo, ktoré má mnoho variacií. Môže sa tam pridať nastrúhaná cibuľa, slaninka, údené mäso...

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
na 220 °C

Suroviny

2 kg
200 g
3 ČL
130 ml
1 ČL
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, alebo vhodíme do robota a ten nám to nakrája.

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájané zemiaky dáme do veľkého sita, poriadne premyjeme vo vode a necháme odkvapkať.

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky vložíme do veľkej misy, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej, soľ a poriadne premiešame.

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zmesi ešte nastrúhame 2 strúčiky cesnaku a opäť premiešame.

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes vylejeme na pekáč, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme.

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút na 220 stupňov Celzia a potom znížime na 190 stupňov a pečieme ešte asi 20 minút. Hotovú kljukušu necháme vychladnúť a potom pokrájame. podávame s kyslou smotanou, alebo podľa chuti.

    Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

pusta1
výborný tradičný recept, samozrejme, že bez vajca :-)
*****
marcel83
Tiež mi to nejako nesedí... Škrob, čo to drží pokope, premyješ a na spojenie vajce nedáš... Čo to drží pokope?
afataga
ta muka z toho urobi nieco gumovite, keby si zemiaky nepremyla, neodplavis si skrob, ktory to prirodzene drzi pokope, netreba potom ani vajce ani muku a ak, tak len trosku, ja robim tak, ze zemiaky vyzmykam nad druhou misou, na dnes sa usadi skrob a voda zostane navrchu, tu potom opatrne vylejem a skrob vratim ku zemiakom
marikafil
vyzerá dobre a je ozaj jednoduchý, vyskúšam, dám vedieť, ako chutil:-)
lubi
Vôbec to nie je gumovité. z vonku je to chrumkavé a zvnútra mäkké s kúskami zemiakov. Praveže škrob ti to urobi gumovité. tento recept sa mi páčil práve pre to, že sa tie zemiaky premyli, tým sa z jedla stratí tá škrobová chuť, ktorú niekto nemá rád. A múky je tam naozaj len minimálne, keď si vezmete, že je tam 2 kg zemiakov.
motyka
Nepoznám tento postup. Pečiem asi haruľu na plechu, ale klasicky s pridaním vajíčka a trochou múky, so strúhankou. Premýšľam, aký a či veľký rozdiel je v chutí. Neviete niekto? Keď áno, tak napíšte prosím.
Ináč @lubi , Tvoja kljukuša vyzerá nádherne. A keďže je zo zemiakov, tak pre mňa 1* jedlo.
motyka
Myslela som nie na stupne hviezdičiek na vareche, ale podľa klasifikácie v škole.
lubi
Keď zemiaky dáte nakrájať v robote, či mixeri, či čo to je, vzniknú vám malé kúsky, ktoré v jedle super vyniknú a chuti to skvelo. Nastrúhať na hrubom strúhadle som to neskúšala, ale predpokladam, že to potom môže byť trochu gumovité.
jozefj
Marcel 83 ste ma nepotešil že to neviete.Taky top kuchár.,,,?
1x amia
eviana
Taký fajný chrumkavý kúsok by som si veru dala aj hneď, zaujímavý a variabilný recept, ja by som možno ani vôbec múku nepridala, nedávam ani do zemiakových placiek, keď ich chcem také echt zemiakové... ukladám a isto vyskúšam a dám vedieť...ďakujem za recept :)
mariamka
pozor, nie kazde zemiaky su skrobove, co sa chuti tyka, toto je iste tutovka
vienetta
vyzerá fajn, len si tam skúsim švacnúť trochu syra navrch :-)
aandulka
Pekný recept. Veľmi by ma zaujímali recepty našich prastarých materí. Čo sa varievalo, aj vtedy bývali chýrne kuchárky. Nemáte náhodou po ruke nejaký ????
lailuska
Mne sa recept veľmi páči! Či už v lete - so zeleninkou, za studena, alebo v zime napr. k šošovicovej polievke. Určite vyskúšam. :-)
ria52
Ja mam tiez taky recept od mojej starkej, zemiaky postruham na struhadle ako tekvicu nezmykam,pridam na masti opecenu cibulku,klobasu pokrajanu na kosticky,alebo kto co ma v chladnicke,2vajicka 2pl muku,majoran, cesnak,sol,korenie,zamiesam a peciem na vymastenom a strúhankou vysypanom plechu,jeme to s cviklou,kys.uhorkou moze to byt ako hlavne jedlo.
katerin
Výborný recept!
A čím by som mohla nahradiť múku,aby bola bezlepková?
Maizenu?
tiginko
@katerin možností máš v dnešnej dobe veľa: škrobová múčka, pšenová, pohánková, cícerová, amaranthová,.... treba navštíviť obchody s bio produktami a experimentovať, skúšať. Chvalabohu, že dnes už máme tieto možnosti




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia