Klasický domáci chlieb - jednoduchšie

rona33 - fotkarona33, 9. júna 2015
Klasický domáci chlieb - jednoduchšie
Foto: rona33

Podarilo sa mi zjednodušiť pečenie klasického domáceho chleba, čo som aj odskúšala.

1 hod minút
príprava

Suroviny

1 kg speciál
30 g sušené
3 PL drvená
1/2 PL
1/2 PL
3-4 krajce starý
1/2 l

Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 1
  2. 2

    Sypké hmoty zmiešame vareškou

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 2
  3. 3

    Starý chleba dáme polámaný na kúsky do 0,7 litr pohára a zalejeme teplou vodou.

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 3
  4. 4

    Po rozmočení chlieb v pohári rozmixujeme na jemnú kašu

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 4
  5. 5

    Túto kašu prihrejeme v mikrovlnke na 40 stupňov. Tak, že keď tam dáme prst bude nás mierne páliť, ale to zdržíme. /to je asi 40 stupňov Celzia /. Vlejeme to do pripravenej sypkej hmoty. Podobne zohrejeme aj zakysanku, ktorú tiež vlejeme do misy so sypkou hmotou. Podobne si pripravíme teplú vodu zohriatu na 40 stupňov asi 0,5 litra. Vymiesime husté cesto varechou tak, aby sme tam nemali suchú múku. Aby bolo husté po troche pridávame teplú vodu a miesime. Nie dlho. Trochu, po vymiesení potrieme olejom okraje vandlíka, aby sa nám cesto nelepilo po vyklopení na pomúčenú dosku.

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 5
  6. 6

    Zohrejeme el. rúru na 40 stupňov celzia a vložíme vandlík s cestom zakrytý uterkou. To máme rýchlokysku. Asi za 20 minút to vykysne. Musíme to sledovať. Takto to potom vypadá.

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 6
  7. 7

    Vyklopíme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a 3 krát po 15 minutách ručne premiesime ako sa skladá obálka na list. Z prava do ľava, z hora dole. Znova vložíme do toho vandlíka už umytého a opäť mierne vymastného olejom na podkysnutie asi na 20 minút.

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 7
  8. 8

    Keď nám podkysne potrieme ho vo vandlíku vlažnou vodou, vyklopíme na plech na pečenie na papier a znovu ho potrieme vlažnou vodou. To preto, aby sa chytila chrumkavá kôrka. 2 - 3 krát ho mierne narežeme ostrým nožom aby sa nám nepopraskal. Vložíme do rúry na posledný diel priehradky / nie na dno / a pečieme 20 min v zohriatej rúre na 250 stupňov. Potom stiehneme teplotu na 200 stupňov. Celkové pečenie trvá 45 minút. Upečený chlieb vonia a na poklep duní. Mám tento recept odskúšaný a som si ho oblúbila. Môžeme ešte pri vkladaní do rúry na pečenie chleb posypať sézamovými zrnkami podľa chuti. Jeho hmotnosť je 1,80 kg.

    Klasický domáci chlieb - jednoduchšie - obrázok 8

Diskusia k receptu

dvorka
To stojí za vyskúšanie. Viem že aj moja starká dávala do cesta starý chlieb, ale ako to robila, to mi už môj ocko nevedel povedať.
rona33
Dámy. - Ten starý chlieb sa tam dáva preto, /to dávajú aj pekari profesionáli /, sú tam proteiny a enzímy po predchádzajúcom kysnutí, a aby dostal podobu chlebíka a nie koláča.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný chlieb a recept, ešte by som rada videla chlieb v reze.
vilie
30 gramov sušeného droždia nie je veľa?
sracz
Krásna práca a ešte krajší ***** výsledok, milá @rona33 šikovnej -:) domácej pani. Blaží a hreje ma pri srdci, keď sa tu na našej Varecha.sk stretávam s "fešnými čučoriedkami", ktoré preberajú naše žezlo a pokračujú v tradíciách našich mamiek a babičiek až do x_tého kolena!
astheart
Zakysanka je kyselé mléko nebo podmáslí? Poraďte prosím, Varecháči ze Slovenska. :)
k599
@astheart , myslím, že zakysanka sa najviac približuje k podmaslí, alebo ešte skôr k acidofilnému mlieku.
vybusna
@astheart...ja by som povedala, ze zakysanka je to co u Vas zakys. Len co ma matie, je to ze ja si v cechach kupujem jahodovy zakys a neviem si celkom predstavit, zeby sa zakysanka dala pit takto s nejakym sladkym sirupom. btw...zakysanku nahrad kludne akymkolvek zakysanym mliecnym vyrobkom
vybusna
@vilie 30 g suseneho drozdia je podla mna strasne vela. Myslim, ze 30 g cerstveho by bolo az az, ale ja nie som pekarka len vychadzam z receptov so starym cestom , s ktorymi ja skusenost nemam a nemam skusensot ani s tymto receptom. Len pisem svoj nazor.
viera1
@astheart podmáslí = cmar (produkt pri výrobe masla) syrovátka=srvátka (produkt pri výrobe tvarohu).Zakysanka je kysané mléko (môžeš použiť kyšku,acidofilné mléko,kefír,kysanú smetanu).Syrovátka ani podmáslí nie sú vhodné)
iva2111
@vybusna také se mi zdá droždí hodně - dělávám podobný chleba. Jen ten starší, rozmočený a rozmixovaný nechám den stát i s droždím. Kvasinky se v něm pomnoží a vznikne něco jako náhrada opravdového chlebového kvásku.
Jak píšu - dávám 30 g čerstvého droždí na kilo mouky (tedy - dávala jsem, stáhla jsem to na 21 g), na stránkách ho mám jako Obyčejný chleba.
30 g sušeného droždí je kolik....3-4 balíčky?
vybusna
1 balicek ma 7 g, tak 4 kusy. Myslim, ze musi ist o preklep v rozpise surovin.
danka61
Dnes som piekla tento chlieb ,ale z polovičnej dávky a to bola chyba už sme ho zjedli ,len tak s maslom . Skvelý recept,chlebík je vláčny,chuťovo výborný,no proste božský.Ďakujem za recept.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha