Klasický domáci chlieb - jednoduchšie

Autor receptu: rona33

Podarilo sa mi zjednodušiť pečenie klasického domáceho chleba, čo som aj odskúšala.

1 hod minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie
  2. Sypké hmoty zmiešame vareškou
  3. Starý chleba dáme polámaný na kúsky do 0,7 litr pohára a zalejeme teplou vodou.
  4. Po rozmočení chlieb v pohári rozmixujeme na jemnú kašu
  5. Túto kašu prihrejeme v mikrovlnke na 40 stupňov. Tak, že keď tam dáme prst bude nás mierne páliť, ale to zdržíme. /to je asi 40 stupňov Celzia /. Vlejeme to do pripravenej sypkej hmoty. Podobne zohrejeme aj zakysanku, ktorú tiež vlejeme do misy so sypkou hmotou. Podobne si pripravíme teplú vodu zohriatu na 40 stupňov asi 0,5 litra. Vymiesime husté cesto varechou tak, aby sme tam nemali suchú múku. Aby bolo husté po troche pridávame teplú vodu a miesime. Nie dlho. Trochu, po vymiesení potrieme olejom okraje vandlíka, aby sa nám cesto nelepilo po vyklopení na pomúčenú dosku.
  6. Zohrejeme el. rúru na 40 stupňov celzia a vložíme vandlík s cestom zakrytý uterkou. To máme rýchlokysku. Asi za 20 minút to vykysne. Musíme to sledovať. Takto to potom vypadá.
  7. Vyklopíme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a 3 krát po 15 minutách ručne premiesime ako sa skladá obálka na list. Z prava do ľava, z hora dole. Znova vložíme do toho vandlíka už umytého a opäť mierne vymastného olejom na podkysnutie asi na 20 minút.
  8. Keď nám podkysne potrieme ho vo vandlíku vlažnou vodou, vyklopíme na plech na pečenie na papier a znovu ho potrieme vlažnou vodou. To preto, aby sa chytila chrumkavá kôrka. 2 - 3 krát ho mierne narežeme ostrým nožom aby sa nám nepopraskal. Vložíme do rúry na posledný diel priehradky / nie na dno / a pečieme 20 min v zohriatej rúre na 250 stupňov. Potom stiehneme teplotu na 200 stupňov. Celkové pečenie trvá 45 minút. Upečený chlieb vonia a na poklep duní. Mám tento recept odskúšaný a som si ho oblúbila. Môžeme ešte pri vkladaní do rúry na pečenie chleb posypať sézamovými zrnkami podľa chuti. Jeho hmotnosť je 1,80 kg.