Klasické žemličky z chlebovej múky fotorecept
Foto: tizian1cat
Natrafila som nedávno na recept na klasické žemle, ako ich my starší máme ešte v pamäti z nášho detstva. Jednoduché a predsa také báječné. Zobraziť celý popisNatrafila som nedávno na recept na klasické žemle, ako ich my starší máme ešte v pamäti z nášho detstva. Jednoduché a predsa také báječné. Trochu som si recept upravila experimentovaním s dvomi druhmi chlebovej múky a výsledok bol naozaj výborný. Odporúčam vyskúšať, nebudete sklamaní.
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Všetky súčasti zmiešame a necháme vymiesiť asi 15 minút (môže byť aj v pekárničke). Cesto bude hladké, elastické, nelepí sa na misu, kde ho miesime.
-
2
Prikryjeme a necháme odpočívať na chladnom mieste asi hodinu. Potom ho premiesime, preložíme niekoľkokrát a necháme prikryté pri izbovej teplote stáť ešte jednu hodinu.
-
3
Z cesta potom formujeme malé guličky - mne vyšlo 16 ks. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme odpočívať ďalšiu hodinu. Po 30 minútach narežeme v strede.
-
4
Medzitým si rozohrejeme rúru na 220 st.C. Nakysnuté žemličky potrieme vodou a môžme posypať sezamom. Ja som urobila jeden plech sypaný a jeden plech klasický bez posypu. Pečieme asi 20 minút. Hned na začiatku pečenia postriekame steny rozohriatej rúry vodným rozprašovačom na vytvorenie pary.
-
5
Necháme vychladnúť na mriežke. Tu je ukážka sypanej sezamovej várky.
Pozri mnozstvo mnohozrnnych receptov aj tu.