Klasické žemličky z chlebovej múky fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 26. februára 2011

Natrafila som nedávno na recept na klasické žemle, ako ich my starší máme ešte v pamäti z nášho detstva. Jednoduché a predsa také báječné. Zobraziť celý popisNatrafila som nedávno na recept na klasické žemle, ako ich my starší máme ešte v pamäti z nášho detstva. Jednoduché a predsa také báječné. Trochu som si recept upravila experimentovaním s dvomi druhmi chlebovej múky a výsledok bol naozaj výborný. Odporúčam vyskúšať, nebudete sklamaní.

16ks
porcií
200 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

400 g
100 g
330 ml, veľmi studená
12 g čerstvé
10 g
5 g, alebo med
10 g




Postup

  1. 1

    Všetky súčasti zmiešame a necháme vymiesiť asi 15 minút (môže byť aj v pekárničke). Cesto bude hladké, elastické, nelepí sa na misu, kde ho miesime.

    Klasické žemličky z chlebovej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjeme a necháme odpočívať na chladnom mieste asi hodinu. Potom ho premiesime, preložíme niekoľkokrát a necháme prikryté pri izbovej teplote stáť ešte jednu hodinu.

    Klasické žemličky z chlebovej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta potom formujeme malé guličky - mne vyšlo 16 ks. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme odpočívať ďalšiu hodinu. Po 30 minútach narežeme v strede.

    Klasické žemličky z chlebovej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si rozohrejeme rúru na 220 st.C. Nakysnuté žemličky potrieme vodou a môžme posypať sezamom. Ja som urobila jeden plech sypaný a jeden plech klasický bez posypu. Pečieme asi 20 minút. Hned na začiatku pečenia postriekame steny rozohriatej rúry vodným rozprašovačom na vytvorenie pary.

    Klasické žemličky z chlebovej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme vychladnúť na mriežke. Tu je ukážka sypanej sezamovej várky.

    Klasické žemličky z chlebovej múky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
No, nádhera ! Ako to robíš, že máš to cesto také pružné, vláčne, ako je už z ob rázku vidieť. Viem si predstaviť, ako ho miesiš. Treba dlho? J asom ešte chlieb a pečivo nepiekla, aj keď sa chystám stále.
tizian1cat
@evanaaa :vtip je v dlzke miesenia, az po10 minutách sa z múky uvolní glutén a cesto hned zmeni konzistenciu.
dorisa
Nádherné žemličky. @tizian1cat , vymyž si duplicitný komentár(tvoj) tebe sa to da, vo svojom recepte.
papradka
Nemá niekto recept na rožok sedemzrnný ?Ďakujem. Tie žemličky sú úžasné a isto tak aj chutia, ako vyzerajú.
honestka
@papradka : 7- a viac zrnny si mozes upiect sama doma rejme len pridanim kombinacie roznych muk a semiacok.
Pozri mnozstvo mnohozrnnych receptov aj tu.
monzet
Pred kysnutým cestom mám stále tak trochu rešpekt,ale podľa tvojich presných fotopostupov sa už asi odhodlám a niečo vytvorím.Žemličky sú nádherné,ako všetky tvoje pečené fajnotky....
dida99
určite urobím, keď sa nám doma minie chlieb :-) dávam do KK
julica
Dnes mám tieto žemličky zamiesené už asi 5.-krát, a to sa nezvyknem vracať k jednému receptu často. Najväčší úspech mali na sestrinej svadbe, bolo to síce už dávno (v auguste), ale doteraz na ne počúvam ódy. Tie ódy patria skôr tvojmu receptu.
tizian1cat
Juli, diky, mam teraz velmi zle obdobie, co sa tyka mojej histaminovej intolerancie, takze kuchyni sa radsej vyhybam, ale musim uz nieco urobit, lebo ryza,zemiaky, tvaroh a surove uhorky mi uz lezu na nervy:-):-):-)
jerica
@tizian1cat ako dobre, že sa sem tam aj archívny recept prezentuje , ináč zvyknem si otvoriť tvoje recepty na nakopnutie (nie do zadku) skôr do oka , spravím , tvoje recepty ma nesklamali.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia