Klasické žemličky z chlebovej múky (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Natrafila som nedávno na recept na klasické žemle, ako ich my starší máme ešte v pamäti z nášho detstva. Jednoduché a predsa také báječné. Trochu som si recept upravila experimentovaním s dvomi druhmi chlebovej múky a výsledok bol naozaj výborný. Odporúčam vyskúšať, nebudete sklamaní.

16ks
porcií
200 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky súčasti zmiešame a necháme vymiesiť asi 15 minút (môže byť aj v pekárničke). Cesto bude hladké, elastické, nelepí sa na misu, kde ho miesime.
  2. Prikryjeme a necháme odpočívať na chladnom mieste asi hodinu. Potom ho premiesime, preložíme niekoľkokrát a necháme prikryté pri izbovej teplote stáť ešte jednu hodinu.
  3. Z cesta potom formujeme malé guličky - mne vyšlo 16 ks. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme odpočívať ďalšiu hodinu. Po 30 minútach narežeme v strede.
  4. Medzitým si rozohrejeme rúru na 220 st.C. Nakysnuté žemličky potrieme vodou a môžme posypať sezamom. Ja som urobila jeden plech sypaný a jeden plech klasický bez posypu. Pečieme asi 20 minút. Hned na začiatku pečenia postriekame steny rozohriatej rúry vodným rozprašovačom na vytvorenie pary.
  5. Necháme vychladnúť na mriežke. Tu je ukážka sypanej sezamovej várky.