Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage fotorecept
Foto: sracz
Nedokážem určiť časovú hranicu, kedy som sa do kelu doslova zamiloval. Citovo, hlboko subjektívne, asi vtedy, keď som získal prvé oficiálne kuchárske uznanie a Zobraziť celý popisNedokážem určiť časovú hranicu, kedy som sa do kelu doslova zamiloval. Citovo, hlboko subjektívne, asi vtedy, keď som získal prvé oficiálne kuchárske uznanie a pochvaly od mojich dvoch dobrých víl; mamky a babičky – trpezlivých učiteliek, poradkýň bez finančných nárokov a prísnych, ale konštruktívnych, kritikov! Ako doma, tak aj vo svete, som úspešne využíval množstvo typov kelu a variantov na jeho chutnú prípravu. Tak sa môže použiť aj „Celer nappa cabbage“– názvom síce kapusta, ale chuťou kel.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1500 - 2000 g |
|
podľa potreby g |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 halúzka |
|
2000 ml |
|
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
1 - 2 ČL |
|
2 - 3 PL |
|
4 - 5 strúčikov |
|
200 ml |
|
120 - 150 ml |
|
štipka g |
|
8 - 10 ks |
|
1 - 2 PL |
|
Postup
-
1
úvodný obrázok potrebných surovín; postupne predstavím aj tie, ktoré som zabudol priložiť do komplexu.
-
2
v obchode ma zaujala táto čínska „kapusta“ s „krepovými pokrčenými“ listami; ak jeden z nich pomädlíte medzi prstami, cítite vôňu kelu; naviac na štítku pod sériou týchto hlávok bol štítok s názvom „Celer nappa cabbage“; kúpenú dočistenú „hlávku“ som pozdĺžne rozrezal na ¼ a tie následne priečne pokrájal ~ na 10 mm pásiky; na obr. je už aj náš pravý oštiepok, ktorým prívarok v záverečnej faze dochutím
-
3
pokrájaný kel som v hrnci sparil vriacou vodou, ktorú som hneď, cez sitko, zlial, povrch kel som „zasypal“ 1 PL vegety (kto ju nemá rád, prisype iba soľ), 1 KL soli, 1 PL drveného sušeného tymiánu, 1 PL sušeného mletého ďumbiera, priložil halúzku voňavého ligurčeka lekárskeho a to všetko zalial asi 2 litrami vývaru z kostí (ale vhodný je bars aký); tak a teraz sa už naozaj môže začať to pravé varenie
-
4
než sa kel uvarí, pripravím si „zostavu“ na zápražku = olej olivový (ale bez problémov používam aj slnečnicový, kukuričný, …), tak 2÷3 PL, strednú cibuľu, postrúhanú alebo pokrájanú na drobno, 1 PL sladkej mletej papriky a 2÷3 PL HLM_u (hladkej múky); cesnak, 4÷5 strúčikov, pôjde, prelisovaný, do prívarku, tesne pred koncom, než ho zmiešam s mlieko_smotanou (so štipkou jedlej sódy bicarbóny)
-
5
keď je už kel na ½ uvarený, pridám k nemu 6÷7 menších pokrájaných zemiakov (2÷3 si nechám a s postrúhanými, ako na zemiakové placky, podľa potreby dohustím prívarok); jedna halúzka ligurčeka sa mi zdala málo, nuž „prirucil“ pridal som ešte jednu a nechal som prívarok variť ďalej
-
6
blíži sa „finále“, poďme ho na zápražku – na oleji dobre, tak na hnedo červeno do voňava, opraženú postrúhanú cibuľu som posypal 2 kopcovitými PL HLM_u a občasným premiešavaním, než sa v mase objavia „dierky“, som pripravil základ, ktorý som
-
7
zmiešal s 1 PL sladkej mletej červenej papriky a cez sitko (cedák, to je ten „izé“, čo halušky STOP a voda móžeš ísť) vmiešal do prívarku a hneď „prilisoval“ aj strúčiky cesnaku
-
8
náhodilé „medzičasy“ som efektívne využil aj na postrúhanie ½ údeného oštiepka
-
9
došiel čas aj na môj osobný špecifický krok v technologickom postupe varenia kelu; asi 200 ml mlieka som zmiešal s asi 120 ml kyslej smotany, štipkou „sódybicy“ a takto vzniklý „šperkovač“ som vmiešal do prívarku, nechal prevrieť a odstavil som hrniec zo zdroja tepla
-
10
až teraz som prisypal postrúhaný oštiepok, jemne nežne „ófafrne“ premiešal, ochutnal, podľa potreby dosolil,
-
11
povrch prívarku „ozdobil“ ¼_mi 1 PL masla (to abi še na ňim ňeurobila „skurka“) a „zameldoval“ HOTOVO!
-
12
ja už teraz potrebujem iba veľkú lyžicu a „burkovčiak“ dobrého chlebíka, ale vedľa seba mám aj „kostovníka“ – moju krajšiu ½ - a tá, univerzitne vzdelaná „felčiarka“ z košickej LF UPJŠ – by mi za takéto „suché – posné – jedlo, vicisla oči z hlavi“ – teda doslova a do písmena „ortodoxný mäsožravec“ – ktorému, ak si vážim sám seba, pre istotu upečiem „aspoň“ šťavnaté mafiny z hovädzieho mletého mäsa; len tak medzi nami „gazdiniakmi“, k takémuto fajnovému prívarku sa hodí bárs čo a bárs koľko!
-
13
nuž a na tanieri to potom vyzerá takto:
-
14
tento obrázok čínskej kapusty – Celer nappa cabbage – som pre Vás skopíroval z Google; tam je vyobrazených viacero druhov tejto chutnej a zdravej zeleniny: http://www.google.com/search?q=Celer+napa+cabbage&rlz=1C2KMZB_enUS533US533&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ncjNUa-rGOGzyAHor4HQCg&ved=0CDoQsAQ&biw=1480&bih=893
-
15
… „Chlieb náš najobľúbenejší“ à la @cistinka som tentoraz upiekol s čerstvým koriandrom (cillatro; na reze je to vidieť); chuť a vôňa tejto zelinky pečením, pravdepodobne, úplne zanikla, ale s chuťou sme ho zjedli aj tak!
chutne.A aj ja musím pochváliť foto a pekný popis pracovného postupu.Pekne Ťa pozdravujem
priam sem cítim tú úžasnú vôňu a chuť.
to tvoje jedlo žiada o ochutnanie :P
výborne popísané, nádherné fotografie - prudko jedlé.
Ďakujem Ti veľmi pekne, @eviana priateľka milá a pozorná za všetko, čo mi v účasti tu na Varecha.sk spríjemňuješ!!! Veľmi ochotne a rád prospejem k slasti Tvojeho maškrtného jazýčka aj inokedy. Daj mi vedieť, prosím, ako Vám chutil prívarok podľa mojeho rcp_ Ďakujem a maj krásne dni plné Slnka, Lásky a Úsmevov!
Držím Ti všetkých "21" pre úspešné zvládnutie " ukladania Tvojich rcp do PC, milá @manya = neboj sa je to jednoduché, náš Tomáš z redakcie Varecha.sk to sprogramoval á la "polopatisticky", buď mu za to všetko, čo pre nás robí, vrelá vďaka!!! Ak užívaš Skype, som ochotný Ti pomôcť so "školením" aj ja! Ahoj, ciao a daj vedieť!