Foto: havino
Zostala mi polka kelu. Prívarok s perkeltom bol v týždni, tak som sa rozhodla pre placky. Človek by povedal, že kel je fádny. Zobraziť celý popisZostala mi polka kelu. Prívarok s perkeltom bol v týždni, tak som sa rozhodla pre placky. Človek by povedal, že kel je fádny. Piekla som čisto kelové placky prvý krát, ale nie posledný. Jednoduchá inšpirácia za pár minút. Podávala som ich s cesnakovo smotanovým dipom.
príprava
Postup
-
1
Postrúhaný kel dáme variť do vody, osolíme, ochutíme mletou rascou. Povaríme maximálne 10 min. Scedíme ho, preložíme do nádoby, pridáme opäť soľ, opäť medzi prsty mletej rasce, riadne cesnaku, ja som dala na prvý krát 10 strúčikov, po okoštovaní prvej placky som ešte pridala. Pridáme nastrúhanú cibuľu, majorán, 3 vajcia a múky podľa konzistencie cesta, na začiatok radšej menej, vyskúšame prvú upiecť, mne stačilo tri zarovnané polievkové lyžice múky. Premiešame, dochutíme a pečieme placky veľkosti podľa ľubovôle.
-
2
Takto vyzerala konzistencia cesta, akoby zemiakové, netreba sa báť rozpadávania.
-
3
Piekla som ich na panvici, na budúce aj v rúre upečiem, ale hlad je hlad, kým sa rúra vyhreje, v nej to trvá čosi dlhšie, bolo treba rýchlo konať.
*****
@evka , fakt sú jedlé,sama som milo prekvapená, určite aj k mäsu urobím tiež, nemusíme len zemiakové a aspoň takto kel do seba dostaneme
@frezia , dakujem pekne
@pusta , dakujem, mňa čisto kelové nikdy nenapadli
@zolik , nápodobne, ani mňa, až dnes ma osvietilo, skús, daj vedieť
@izabelka , dakujem, ved ty si studňa nápadov a inšpirácii
@zuzanka , vdaka
@medulienka , fakt skús, normálna chuť, ako cuketových príklad, dobre ochutené nech sú
mňa to dnes napadlo, že len z čistého kelu placky spraviť, fašírky som dávno kedysi robila, vločky a koreniny, tieto som čítala tu na vareche s cestíčkom, aj to ma lákalo, ale som si povedala skúsim ich na spôsob zemiakových a nemajú chybu, fakt odvahu a skúste, chutia úplne normálne, cesnaku poriadne dať a jednoduché jedlo na svete
@marianka , no ved mňa hned napadlo, ako som prvý koštla, že ej bisťu na budúce môjmu slaninku pridať osmaženú, s osmaženou cibuľou ich posypať, údeného pre chuť pridať, mne mu je lepšie takéto placky a ked ich aj schálil, zemiakové nie dobré na jeho dia, veľmi podobné sú tekvicovým, cuketovým
@jujo ška, vdaka, jasné, cesnak musí byť, kel sám o sebe je hluchý, bez chuti, tak nech sú cesnakom cítiť
@ katarinka, ty si daľšia moja radosť, múdre, šikovné, úprimné, skromné a pokorné žieňa, som rada, že aj vám doma chutia, no a vidíš to, zas si ma niečo naučila, ja veru tiež zo surového skúsim, ja sa bála, aby nevrzgali pod zubami, iste skúsim a dám vedieť
Naše placky nevŕzgali, sem-tam chrumkali, ale my to tak radi, to preto som nepredvárala. Inak boli mäkké.
Trochu zmesi mi zostalo, popražila som ju na panvici, pridala uvarenú cestovinu, postrúhala trocha syra, aj takto som ešte využila tvoj recept :-)
A takto vyzerajú tie moje