Karfiolový nákyp

redakcia - fotkaredakcia, 25. augusta 2009
4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
200 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Karfiol očistíme, umyjeme v tečúcej vode, rozoberieme na ružičky, väčšie hlúbiky nadrobno posekáme a vložíme do ohňovzdornej, najlepšie sklenenej zapekacej nádoby. Čerstvé vajcia so smotanou osolíme, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom a petržlenovou vňaťou, rozšľaháme a karfiol zalejeme.

  2. 2

    Karfiol má byť zakrytý smotanovou omáčkou, aby sa domäkka udusil. Preto omáčku môžeme doliať trochou mlieka alebo vodou. Nádobu zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry na 40 – 45 minút. Pečieme pomaly. Pôsobením tepla nákyp zväčší objem, preto nádobu plníme len do dvoch tretín.

  3. 3

    Nákyp je upečený, keď je povrch stuhnutý a oddeľuje sa od stien nádoby. Ako samostatný pokrm podávame karfiolový nákyp s varenými zemiakmi a s kompótom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia