Karfiolový nákyp
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
20 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup- Karfiol očistíme, umyjeme v tečúcej vode, rozoberieme na ružičky, väčšie hlúbiky nadrobno posekáme a vložíme
do ohňovzdornej, najlepšie sklenenej zapekacej nádoby. Čerstvé vajcia so smotanou osolíme, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom a petržlenovou vňaťou, rozšľaháme a karfiol zalejeme.
- Karfiol má byť zakrytý smotanovou omáčkou, aby sa domäkka udusil. Preto omáčku môžeme doliať trochou mlieka alebo vodou. Nádobu zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry na 40 – 45 minút. Pečieme pomaly. Pôsobením tepla nákyp zväčší objem, preto nádobu plníme len do dvoch tretín.
- Nákyp je upečený, keď je povrch stuhnutý a oddeľuje sa od stien nádoby. Ako samostatný pokrm podávame karfiolový nákyp s varenými zemiakmi a s kompótom.
|