Karamelový zákusok fotorecept

tetadena - bez fotkytetadena, 25. januára 2011
Karamelový zákusok (fotorecept)
Foto: tetadena

Ohlásila sa návšteva a potrebovala som rýchlo zákusok. V chladničke som našla už uvarené Salko a bolo rozhodnuté.

20
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
5 polievkových lyžíc
5 polievkových lyžíc - mleté
4 polievkových lyžíc, teplá
4 polievkových lyžíc
1
Plnka:
1 skaramelizované
375 g
2 balíčky hotová




Postup

  1. 1

    Cesto: Vymiešajte bielka do tuhej peny, pridajte cukor a keď sa rozpustí pridajte žĺtky. Postupne zašľahajte múku s orieškami a práškom do pečiva spolu s vodou s olejom, alebo rozpusteným maslom. Vylejte na plech vymastený a vysypaný hrubou múkou, alebo strúhankou. Pečte dozlata. Keď sa nelepí na špáradlo, ktoré do neho zapichnete - je hotovo.

  2. 2

    Finta: Na koláčik teraz nalejte polovicu pripravenej polevy vo veľmi tenkej vrstvičke a skôr ako vám stuhne prekrojte cesto na polovicu. Ja ho krájam po šírke, ale keď máte dlhší podnos, prekrojte po dĺžke - bude z neho efektnejší rez. Používam polevy zo sáčikov - teraz som našla super tmavú - tá je perfektná, pretože je mäkšia ako z várovej čokolády a mne sa s ňou lepšie robí. Jedna stačí na celý plech.

  3. 3

    Plnka: Vymiešajte skaramelizované Salko s maslom. Doporučujem rozmiešať maslo a pomaly zašľahať karamel - inak sa to celkom rado sekne. Prvú polovicu plnky natrite na jednu časť koláčika a priklopte druhou stranou cesta, ale pozor!!!! čokoládou dolu!!! Tak vám pri krájaní vznikne vzor čokoláda, krém, čokoláda. Druhý diel plnky natrite navrch a z bokov rezu. Potrite čokoládou - ja som spravila iba cik cak, nechajte stuhnúť. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evusik
Páči sa mi veta: "V chladničke som našla už uvarené Salko..." ja som ešte v chladničke uvarené Salko nenašla, to ty takto bežne nachádzaš? ..... ináč koláčik super, takéto milujem, lieskové oriešky a karamelová plnka, mňam :-)
michsamant
Kedze Salko nejak bezne nepouzivam, zaujimalo by ma ako sa take Salko ma skaramelizovat alebo ako sa ma varit. Bolo by mozne doplnit navody? Dakujem :)
hannah22
to @michsamant , salko varím 45 minút v kuchte, alebo volne v hrnci 2 hod., pozor neotvárať teplé !!, nechať schladnúť a použiť, @tetadena , tiež mám jedno uvarené Salko na balkone, nepoužité od Vianoc, páči sa mi koláčik, vnúčík má čoskoro narodky tak ma to nakoplo " na balkone som našla už uvarené Salko "...chichi, ... ukladám a teším sa že zaberie.... :))
evusik
@hannah ja tiež varím Salko na plnku alebo na Baylies, len som nevedela, že ho možno variť do zásoby. A ty píšeš, že ho máš na balkóne od Vianoc.... a to vydrží? Lebo to je dobrý nápad dnes si uvarím 2 Salká z jedného spravím koláčik a druhé môžem použiť za mesiac, potom to bude rýchlovka :-)
michsamant
Aha, cize konzervu este neotovrenu vlozim do hrnca s vodou, rovno ako je. Dakujem, to si zapamatam :)
tetadena
ahojte dievčatá, Presne ako píšete - ja si varím vždy dve Salká a jedno je do zásoby, na takéto rýchle použitie. Nič sa mu nestane aj keď ho máš odložené niekoľko mesiacov.
evusik
@tetadena ďakujem za odpoveď. Ty si to tam tak chutno napísala.... teraz už aj ja budem môcť povedať: Otvorila som chladničku a našla som tam uvarené Salko.... super. V komore mám dve už aj idem dať variť. A ešte som chcela pochváliť ten nápad s čokoládou, pekne to vyzerá na reze :-) @mischa musíš tú konzervu zaliať vodou, čiže musí byť ponorená a varíš 2 hod. najlepšie večer, opatrne vybereš a necháš do rána vychladnúť. Ja na spodok hrnca dávam noviny, lebo tá konzerva v hrnci hrozne hrkoce :-)
dajanca
vyzerá krásne.... vyskúšam
@evusik skús dať tú plechovku na ležato, tak by nemala hrkotať... nanajvýš by sa mala lenivo prevaľovať v tej horúcej vodičke... :-)
cica2
krásny zákusok a verím že aj dobrý, kedže karamelové zbožňujem:))
sovka62
Uvarené Salko v chladničke alebo na balkóne? To by sa mi nemohlo stať. Ak by som mala uvarené a neminula do pečenie, počítam, že tak dva dni by som možno odolala a potom by malo smolu, zjedla by som ho. Možno nie na posedenie, ale určite celé. Ja ho mám dokonca rada aj neuvarené. Takže u nás žiadne varenie do foroty, len keď je treba. A veľmi pekne ďakujem za tip @hannah22 , netušila som, že v kuchte stačí variť 45 minút.
3sandra3
ani u nás sa nič nedá dať do foroty,,, my sme tiež riadni konzumenti
3sandra3
ani u nás sa nič nedá dať do foroty,,, my sme tiež riadni konzumenti




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia