Karamelové rezy fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 13. júna 2015
Karamelové rezy (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je velmi jednoduchý.

Suroviny

Suroviny na orechové piškótové cesto:
6 ks
180 g
180 g (polohrubá)
120 g
Suroviny na parížsky karamelový krém:
600 ml
300 g
8 PL
Pomocné suroviny:
 na povrch zákuska

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na karamelový krém budeme potrebovať tieto suroviny: Smotana na šľahanie 600 ml, čokoláda biela 300 g, cukor kryštálový 8 PL,

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv skaramelizujeme cukor.Do nádoby pridáme 2 PL kryštálového cukru.Keď sa nám začne roztápať tak ho premiešame, aby nám cukor veľmi nestmavol.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozpusteného cukru(karamelu) pridáme ďaļšie 2 PL cukru.Takto pokračujeme až po ôsmu polievkovú lyžicu cukru.Ja som pri pridávaní cukru nádobu z variča stiahol zakaždým dole a miešal som karamel aj na pracovnej doske, tým som dosiahol istotu, že mi karamel nesčernie.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je karamel hotový, tak potom naň nalejemen 600 ml smotany na šľahanie.Automaticky karamel stuhne od studenej smotany a preto ho musíme uvoľniť od spodku nádoby napr.varechou, alebo lyžicou.Ďalej je už iba potrebné túto zmes miešať do celkového rozpustenia stvrdnutého karamelu.Túto činnosť robíme na malom stupni ohrievania.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pre istotu si karamelovú zmes potom scedíme cez sitko.Na moje veľké počudovanie ,ten kúsok čo vidíte bol prilepený iba na lyžici.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do karamelovej hmoty pridáme na kocky polámanú čokoládu a za neustáleho miešania privedieme zmes k varu.Ako nám začne hmota bublať, tak potom dielo z variča ihneď odstavíme.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokračujeme šokovým schladením karamelovej zmesy. Po ochladení ju dáme na 3 hodiny do chladničky.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po troch hodinách odpočinku v chladnićke je karamelové dielo síce studené,no nie je také husté ako sme to zvyknutý vidieť pri krému z horkej čokolády.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej karamelové dielo vyšľaháme v hustú penu (krém). Keď sa nám budú počas sľahania robiť akože brázdy tak je už krém hotový.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A teraz si prosím pekne spravíme orechové piškótové cesto.Budeme potrebovať tieto suroviny: Múku hladkú 180 g, cukor kryštálový 180 g,orechy vlašské 120 g, vajcia 6 kusov (použil som veľkosť vajec L - XL.)

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Oddelíme si žĺtky od bielkov.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Šľahačom si speníme 6 ks bielkov a potom k nim pridáme 180 g kryštálového cukru.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tomto obrázku máte možnosť vidieť penu z bielkov.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom k pene z bielkov krátko prišľaháme 6 ks vaječných žĺtkov. Šlaháme, len krátko a na najnižšej rýchlosti prístroja.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ako som písal horevyššie,, len krátko" aby nám pena nespadla.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    K tejto takpovediac penovej hmote z vajec naraz pridáme múku 180g a tiež aj pomleté orechy vlašské 120 g.Dielo opatrne a jemne premiešame.Ako to máte možnosť vidieť na obrázku túto časť prípravy cesta robím už, len ručne s metličkou zo šľahača.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Surové cesto by malo vipadať zhruba asi takto.Je husté no zároveñ aj ľahké od peny z vajec.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Cesto potom vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Piekol som ho pri 160 C /40 min.(stred el.rúry, horný a spodný ohrev)Po 15 min.som ho zakryl papierom na pečenie.28 x 23 cm je vnútorný obvod plechu v ktorom som cesto piekol.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Piškótu som nechal trochu vychladnúť a potom som z nej stiahol papier.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Piškótové cesto natrieme karamelovým krémom a uskladníme ho do chladničky.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Po vybratí z chladničky nám zostáva už, len na zákusok nastrúhať nejakú čokoládu podľa svojej chute resp.vyzdobiť si ho podľa svojho uváženia.

    Karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 21
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

terinka55
Vyhral si sa parádne. Krásny popis, zrozumiteľný postup. Efektný výsledok. Ponúkla by som sa. Gratulujem k iste chuťovo výbornému zákusku. Pozdravujem!
3sandra3
moje nervy..... Ty si aký šikovný.... tiež by som sa nechala ponúknuť... to musí byť riadna dobrôtka :
dara2112
Aj ja chcem takyyyyy. alebo aspon takeho šikovneho chlapa!!! Ha ha pekny kolačik ukladam a kedže moj chlap nie je vkuchyni zručny vyskušam zasa ja
1x radost
mesiar50
@dara2112
Tvoj chlap vie určite milión iných činností
v ktorých sa ja nevyznám.Tento koláč zvládneš hoci kedy.Velmi pekne ti ďakujem a pozdravujem.
klukodvody
Zdravím a zase další z Tvých parádních kousků ,perfektně popsané tak jak jinak ***** a k.k a zdravím .
svedka
Ešte by som korpus pofrkala kavou a uz len lyzicu do ruky a ladovat sa :) o takom niecom mozem len snívať v blízkej budúcnosti, ale ukladam a napeciem druhym pre radosť :)
mesiar50
@kukulienka71
Ja tu mám, len takú malú rúru na pečenie,(vid rozmery plechu) keď ho budeš raz robiť tak si to cesto rozlož prosím na väčší plech.Ďakujem ti velmi pekne. :-)

pusta1
@mesiar50 - lacikám, nedá sa povedať, že si sa minul povolania, zvládaš majstrovsky oboje :-)
zase jedno úžasné dielo z tvojej kuchyne, úprimne obdivujem.
*****
radost
si etra prvá trieda-milý pane..
je vôbec niečo-v čom @mesiar sklame..??
tak to sa na VARECHE veru tak ľahko nestane..
že závidím..??
chyba lávky..
začnem si posielať k tebe objednávky..:-)
požehnaný deň
babav
Krasny zakusok. Vdaka za recept aj inspiraciu . Karamelovy krem v takomto prevedeni (s bielou cokoladou )nepoznam, ale urcite vyskusam.5*.KK.
mesiar50
@darinocka
Chcel som do cesta namiešať ešte aj hrozienka no nie každý ich má rád, tak som ich potom vynechal.Krém chutí ako vaječno karamelový.Veľmi pekne ti ďakujem.
mesiar50
@babav
Spolubývajúcim koláč veľmi chutil, no musím podotknúť, že chuť karemalu mi tá biela čokoláda zredukovala.Mne krém v zákusku silno pripomína vaječný krém s miernou karamelovou chuťou.Srdečná vďaka.
babkamt
Lacko ty si nezmar, veľmi usilovný človek. Kolegovia ťa musia nosiť na rukách, keď im pripravuješ samé dobroty. Je vidieť, že varíš a pečieš s láskou. Posielam ti pozdrav.
mesiar50
@babkamt
Nemusia ma nosiť na rukách,stačí keď mi naznačia či im chutilo,alebo mám na koláči či torte niečo inovovať.Sú to vlastne moji
,,ochutnávači" a vždy mi úprimne povedia svoj názor.Koláč sa im páčil a to ma teší.
Milá @babkamt ďakujem ti srdečne a tiež
ťa pekne pozdravujem.
cesminaz
Karamelovy krem mam strasne rada :-) Tvoj zakusok vyzera velmi dobre a som si ista,ze chuti super! Naozaj pekna praca :-)
mesiar50
@cesminaz ,prepáč budem sa už opakovať, ale mne krém chutil ako vaječno-karamelová zmes.Koláč bol naozaj chutný.Chcel som ho pôvodne spraviť pomocou cukríkov ,, krowky", ale napokon som ho zhotovil takto.
Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
lizatko
Dobre ze si tam nedal tie hrozienka, tie by tam boli zbytocne.
medulienka122
milujem karamelové, ale radšej by som skočila ku vám na návštevu, to by bolo pre mňa najjednoduchšie :D
haji
Určitě vyzkouším - magicky mě přitahuje karamel a tvůj krém, milý @Mesiar50 je velmi zajímavý, v kombinaci s ořechovým korpusem musí úžasně chutnat, recept nemá chybu!